به گزارش کردپرس، انتخاب جو بایدن به عنوان رییس جمهور جدید آمریکا در میان رهبران کرد در عراق، سوریه و ترکیه امید تازه ای برای حمایت ایجاد کرد اما با وجود گذشت نزدیک به سه ماه از جلوس او بر کرسی ریاست جمهوری تغییر زیادی در سیاست این کشور نبست به کردها دیده نمی شود. خبرگزاری کردپرس برای بررسی این موضوع با پروفسور ژین باجلان، استاد مطالعات کردی در دانشگاه میزوری آمریکا مصاحبه کرده است.
موضع جو بایدن نسبت به کردها
دکتر ژین باجلان درباره رویکرد جو بایدن نسبت به کردها گفت: جو بایدن مطمئنا سیاست طرفداری بیشتر از کردها را در پیش خواهد گرفت. با این حال، تغییرات زیادی نسبت به سال 2006 – که او خواهان تقسیم عراق به سه منطقه بود- ایجاد شده است.
استاد دانشگاه میزوری با تاکید بر این که کردها در هیچ کدام از دولت های آمریکا در اولویت قرار ندارند، افزود: واقعیت این است که در حکومت آمریکا چیزی به نام سیاست کردی وجود ندارد. این کشور سیاست ترکیه، سوریه و عراق را دنبال می کند. کردها همیشه در درجه دوم اهمیت برای آمریکا قرار دارند.
تغییر معادلات در اقلیم کردستان توسط اپوزیسیون
دکتر باجلان درباره آینده جریان اپوزیسیون و احتمال کنترل آنها بر حکومت نیز گفت: من انتظار ندارم تغییرات داخلی زیادی در اقلیم کردستان اتفاق بیفتد.
او با اشاره به تسلط دو حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی بر اقلیم کردستان از نزدیک به 30 سال پیش افزود: دو حزب دموکرات کردستان عراق و اتحادیه میهنی کنترل نیروهای امنیتی و اقتصاد در این منطقه را در دست دارند. علاوه بر آن، با توجه به وضعیت دشوار ژئوپلتیک اقلیم کردستان عراق، این دو حزب قادر خواهند بود هر گونه مخالفتی را با استدلال بر این که چنین مخالفتی راه را برای بازگشت بغداد یا افزایش نفوذ آن در اقلیم کردستان باز می کند، تحت تاثیر قرار دهند.
حملات ترکیه در اقلیم کردستان
استاد دانشگاه میزوری درباره نفوذ ترکیه به عمق خاک اقلیم کردستان و دلایل آن به کردپرس گفت: به احتمال زیاد، ترکیه به طور متناوب اقدام به تصرف خاک اقلیم کردستان خواهد کرد. این عملیات های نظامی تنها از جنبه نظامی برای ترکیه دارای اهمیت نیستند بلکه از نظر سیاسی نیز اهمیت دارند.
او با اشاره به حمایت ناسیونالیستها و دیگر جریانها از مقابله با پ.ک.ک از سوی دولت های مختلف ترکیه افزود: ناسیونالیست هایی که حزب حاکم عدالت و توسعه با آنها همپیمان است برای ادامه جنگ ترکیه با پ.ک.ک اشتیاق دارند. رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه برای حفظ موقعیت کنونی در سیستم سیاسی ترکیه، به حمایت ناسیونالیست ها بویژه حزب حرکت ملی این کشور نیاز دارد. علاوه بر آن، مقابله با پ.ک.ک حتی در میان عناصری از احزاب اپوزیسیون بویژه دو حزب جمهوریخواه خلق و حزب خوب خواهان دارد.
استاد مطالعات کردی در دانشگاه میزوری آمریکا، درباره علت سکوت حزب حاکم دموکرات کردستان عراق نسبت به عملیات های نظامی ترکیه در اقلیم کردستان هم گفت: در مورد موضع حزب دموکرات کردستان عراق نسبت به حملات ترکیه به پ.ک.ک در منطقه تحت کنترل این حزب در اقلیم کردستان باید گفت که این حزب چاره ای جز پذیرفتن حضور ترکیه ندارد زیرا این حزب هم از نظر سیاسی و هم از نظر اقتصادی به ترکیه وابسته است.
نظر شما