آیا  استان های سُنی نشین به تظاهرات جنوب عراق خواهند پیوست؟/ مصطفی سعدون

سرویس عراق و اقلیم کردستان- بخش عربی پایگاه خبری «المانیتور» در گزارشی تحت عنوان «آیا اهالی استان های سُنی نشین به تظاهرات استان‌های جنوبی خواهند پیوست؟» به قلم مصطفی سعدون می نویسد: اهالی مناطق سنی نشین عراق از برگزاری تظاهراتی همانند تظاهرات شهروندان مناطق جنوبی عراق هراس دارند؛ چراکه معتقدند این تظاهرات ممکن است موجب حضور مجدد داعش به این مناطق شود و نیروهای دولتی عراق آن ها را سرکوب کنند.

به گزارش کردپرس، نویسنده «المانیتور» می افزاید: استان‌های جنوبی عراق از اوائل ژوئن 2018 تاکنون صحنه اعتراضات شدید نسبت به کمبود خدمات رسانی و فساد در عراق هستند و این اعتراضات به بغداد پایتخت عراق در حمایت از تظاهرات در شهرهای جنوبی کشیده شده است، اما در استان‌های آزادشده از قبضه داعش به نحو دیگری از تظاهرات استان‌های جنوبی حمایت می شود.

در این میان فعالان سیاسی در دو استان صلاح الدین و الانبار نیز به دلایل امنیتی و احتمال سوءاستفاده داعشی ها از تظاهرات آنان برای حضور مجدد در این استان‌ها، موفق به هماهنگی با یکدیگر برای برگزاری تظاهراتی در حمایت از تظاهرات کنندگان در جنوب عراق نشده اند.

در بیست و سوم ماه ژوئیه عشایر اهل سنت شهر حویجه در استان کرکوک برای حمایت از تظاهرات در استان‌های جنوبی عراق که برای مبارزه با فساد و بهبود خدمات رسانی برگزار شده بود، از طریق بیانیه های مطبوعاتی و نه تظاهرات میدانی حمایت کردند.

محمود الهیتی، یکی از فعالان اجتماعی در استان الانبار در گفتگو با «المانیتور» گفت: برخی از فعالان در شهر فلوجه و الرمادی برای برگزاری تظاهراتی در حمایت از تظاهرات استان‌های جنوبی و مرکزی عراق تلاش کردند، اما نیروهای امنیتی از برگزاری این تظاهرات جلوگیری کردند.

الهیتی افزود: صدای شخصیت ها و جوامع مدنی در استان الانبار بسیار ضعیف است و به همین دلیل صداهای عشایر و احزاب سیاسی در عراق نیز گوش شنوایی ندارد.

شیوخ عشایر استان‌های سُنی نشین عراق معتقدند که گروه داعش اکنون منتظر برگزاری تظاهراتی در استان‌های آزادشده از قبضه این گروه است تا مجدداً به این استان‌ها بازگردد، لذا اهالی این استان‌ها از تکرار سناریو سال 2013 که با نیروهای دولتی عراق درگیر شده بودند، هراس دارند.

مروان الجباره، سخنگوی عشایر استان صلاح الدین به «المانیتور» گفت: استان‌های سُنی نشین دارای مشکلاتی همانند استان‌های جنوبی عراق هستند، اما اگر شهروندان این استان‌ها به تظاهرات مشابهی با استان‌های جنوبی در اعتراض به اوضاع خدماتی و اقتصادی دست بزنند، به وابستگی به داعش متهم خواهند شد؛ چراکه مسئولان امنیتی عراقی از مشکلات امنیتی که ممکن است در پی برگزاری این تظاهرات روی دهد و به بازگشت مجدد داعشی ها به این مناطق منجر شود، نگران‌اند.

در همین حال اثیل النجیفی، استاندار پیشین نینوا در گفتگو با «المانیتور» گفت: ما برای دور ساختن مناطق سُنی نشین آزادشده از قبضه داعش از انجام تظاهرات مردمی همانند تظاهرات در مناطق جنوبی و مرکزی عراق تلاش می کنیم؛ چراکه ممکن است داعش از این تظاهرات سوءاستفاده کند.

النجیفی افزود: اهالی استان‌های سُنی نشین عراق علاقه‌مند به اعتراض به کمبود خدمات و بی توجهی دولت فدرال به مشکلاتشان هستند، اما آن ها اعتصاب ها و تحصن های سال 2013 را به یاد می آورند و از برگزاری تظاهرات پرهیز می کنند.

مؤيّد الونداوی پژوهشگر مرکز مطالعات راهبردی عراق نیز به نوبه خود در خصوص تظاهرات شهروندان استان‌های اهل سنت عراق، گفت: نوعی علاقه‌مندی برای برگزاری تظاهرات در همبستگی با تظاهرکنندگان در استان‌های جنوبی و مرکزی عراق وجود دارد، اما پس از توسل به زور علیه تظاهرات کنندگان در این استان‌ها، اهل سنت از مشارکت در تظاهرات پرهیز می کنند.

اهالی مناطق اهل سنت تجربه های تلخی از تظاهرات دوران زمامداری نوری المالکی در سال های 2006 تا 2014 و بازداشت شدن خود به اتهام همکاری با تروریسم دارند، لذا تا حتی‌الامکان برای دور شدن از تظاهرات تلاش می کنند.

از سوی دیگر علی البیدر، فعال مدنی در استان صلاح الدین در مصاحبه با «المانیتور» گفت: هشدارهای مسئولان امنیتی عراق به بزرگان عشایر و فعالان سیاسی در این استان موجب امتناع شهروندان از مشارکت در تظاهرات در حمایت از تظاهرات کنندگان استان‌های جنوبی و مرکزی عراق شده است.

گزارشگر «المانیتور» در پایان گزارش خود می نویسد: اهالی مناطق سُنی نشین آزادشده در عراق علاقه‌مند به تظاهرات علیه دولت حیدر العبادی که مناطق آن ها را از قبضه گروه تروریستی داعش آزاد کرده هستند، اما اگر به چنین تظاهراتی دست بزنند، آن ها دوباره به دوران آوارگی و بی اعتمادی دولت های عراق به آنان بازخواهند گشت.

کد خبر 74094

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha