آیا کُردها سوریه با بشار اسد علیه ترکیه متحد خواهند شد؟

سرویس جهان- کردهای سوریه اعلام کرده اند که مایلند با دولت سوریه علیه حریف باقی مانده دمشق یعنی گروه تحریر الشام که در حال حاضر در استان شمال غربی استان ادلب مستقر هستند در ازای کمک به کردها برای بازپس گیری منطقه عفرین از ترکیه همکاری کنند.

بشار اسد، رئيس جمهور سوريه البته اکثر خاک کشور را با کمک روسيه و ايران تحت کنترل دوباره خود درآورده است. با تسلط او در منطقه جنوبی درعا در تابستان 2018، فقط ادلب و سرزمین های تحت کنترل کردی سوریه به نام Rojava خارج از کنترل بشار اسد قرار دارند.

بشار اسد در 31 می 2018 در مصاحبه با راشا تودی گفت که از مذاکره با کردها استقبال می کند اما سریعا افزود: اگر کردها این را نپذیرند از زور علیه آنها استفاده خواهد کرد.

کردها در حال حاضر مذاکرات دمشق را در راستای بازگشت کارکنان دولت سوریه به سد طبقا که در حال حاضر تحت کنترل آنها هستند، آغاز کرده اند و نام نیروهای «آسایش» خود را به نام نیروهای امنیتی پلیس محلی تغییر داده اند. همزمان با این گزارشها، کردها شروع به جمع آوری پوسترها و پرچم هایی کرده اند که عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان را نشان می دهد. این امر نشان می دهد که کردها سعی در پیشبرد مذاکرات با دمشق دارند.

کردها شاید به این خاطر به دنبال گفتگو با دمشق برای حفظ منافع هستند چون مکررا دونالد تامپ، رئیس جمهور ایالات متحده در مورد خروج نیروهایش که حامی نیروهای کرد سوریه هستند، صحبت کرده است. علاوه بر این، اجتناب از برخورد با دمشق به کردها کمک می کند تا همچنان کنترل خود را بر مناطق اصلی شمال شرقی همراه با مناطق عرب نشین رقه و مناطق وسیع استان دیر الزور را که اخیرا کردها را در نبرد علیه داعش بازپس گرفته اند، حفظ کنند.

آرون استین، یکی از همکاران ارشد مرکز رفیق حریری خاورمیانه وابسته به شورای آتلانتیک، گفت: « با توجه به این که ایالات متحده تمایل خود را برای خروج از سوریه نشان داده است ypg یا نیروهای کرد سوریه بهانه ای برای جستجوی رابطه ای بهتر با دمشق در دست دارد. البته، هنگامی که دو طرف تعریف و تصمیم خود از خودمختاری در مناطق کردنشین را ارائه می دهند و یا چگونگی بازگشت دولت به مناطق تحت کنترل کردها مطرح می شود، آن دو وارد چالش اصلی می شوند.»

وی همچنین افزود: «من همچنین بر این عقیده هستم که چالشهایی در مورد فرماندهی و کنترل وجود دارد و اینکه چگونه YPG در گروهی از شبه نظامیان مورد حمایت بشار اسد ادغام شود. فقط زمان حل این مسئله را نشان خواهد داد. به هر حال، ypg فقط از طریق یک معامله بزرگ می تواند دستاوردهای خود را که در جنگ به دست آورده حفظ کند.»

پروفسور جاشوا لندیس، کارشناس و مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهما، گفت که کردها ممکن است با بشار الاسد همکاری کنند. لندیس به وار ایز بورینگ گفت: «همکاری بین ارتش عربی سوریه و YPG امکان پذیر است. همکاری میان این دو در نزدیک عفرین سابقه داشته است.»

وی توضیح داد: «معامله میان ypg و ارتش سوریه مسئله ای امنیتی است. نیروهای کرد سوریه به حمایت ارتش سوریه برای مقابله با تهدیدهای ترکیه علیه کردها نیاز دارند و ارتش سوریه نیز به کمک ypg برای اعمال کنترل بر شمال سوریه و مقابله با حملات داعش و گروه های شورشی نیاز دارد.»

احتمال خروج آمریکا نیز یک عامل کلیدی است که انگیزه کردها برای رسیدن به یک معامله با دمشق را تقویت کرده است. «زیرا در صورتی که آنها تصمیم بگیرند که از سوریه خارج شوند کردها به یک ارتش دیگر برای جایگزینی آمریکایی ها دارند.»

وی افزود: « ارتش سوریه و نیروی هوایی روسیه می توانند در مقابل از دست دادن بخشی از خودمختاری کردها از آنها در برابر تهدیدها و حملات ترکیه حمایت کنند؛ اما تا چه حد، نمی دانم.»

اسد به شدت با تهاجم نظامیان ترکیه به داخل سوریه مخالفت کرد. ارتش ترکیه طی عملیات سپر فرات که از 24 آگوست سال 2016 آغاز شد، داعش را از منطقه ای به طول 60 مایل که مناطق اصلی کردنشین موسوم به روژاوا را از منطقه کردنشین کوچک عفرین در غرب سوریه جدا می کند، بیرون راند. ترکیه همچنان نیروهای خود را در این مناطق حفظ کرده است.

آنکارا در دومین عملیات مرزی خود، موسوم به عملیات شاخه زیتون که در ماه ژانویه 2018 آغاز شد، منطقه کردنشین عفرین را تصرف کرد. ارتش ترکیه همچنین به عنوان بخشی از توافق نظامی خود، 12 پست به اصطلاح ناظر در ادیب تأسیس کرده است. توافق کاهش مناطق مورد منازعه اجازه می دهد روسیه و سوریه سلسله عملیاتی را علیه مناطق تحت کنترل شوریان در سراسر کشور دنبال کنند.

استون توضیح داد: « ترکیه در حال حاضر تصمیم دارد که با روسیه همکاری کند.» « با این وجود، روسیه باید رابطه خود را با اسد و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه متوازن کند و من فکر می کنم اسد مهم تر است. بنابراین، استدلال من این است که مسئله بستگی به توانایی بشار اسد به راضی کردن روسیه به اعمال فشار علیه ترکیه از جانب خودش دارد. اگر بشار اسد کردها را قدرتمند کند، روسیه هیچ گزینه ای جز دنبال کردن این مسئله ندارد.»

این بدان معنی است که بشار اسد در آینده به جای تلاش برای تصرف منطقه روژاوا و مناطق تحت کنترل کردها در رقه و دیرالزور، از نیروهای ypg و نیروهای دموکراتیک سوریه علیه ارتش ترکیه در عفرین و مناطق عملیات سپر فرات حمایت خواهد کرد.

کایل اورتون، تحلیلگر مستقل خاورمیانه، به وار ایز بورینگ گفت.«احتمال این که YPG با بشار اسد بر سر حمایت کردها از ارتش سوریه در بازپس گیری ادلب و سپس عملیات مشترک آن دو علیه ترکیه در مناطق عملیاتی سپر فرات و عفرین وجود دارد.»

وی افزود: «اسد و طرفدارانش با پ.ک.ک ارتباط بسیار عمیقی دارند و متحدان قدیمی هم هستند. تمایل ypg به آمریکا بخش نامانوس ماجراست اما تمایل آمریکا به خروج از سوریه به عادی شدن وضعیت کمک می کند. »

این کارشناس معتقد است« خروج آمریکا از سوریه انتقال تجهیزات و استحکامات ایجاد شده در منطقه تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه به دست نیروهای بشار اسد را عملی می کند و دولت بشار اسد و روسیه می توانند از این استحکامات و کردها علیه اقدامات تروریستی و نیز ترکیه استفاده کنند. »

با این حال، اورتون خاطرنشان کرد که اگر ارتش ترکیه به حضور خود در منطقه شمال سوریه اصرار داشته باشد روشن نیست که بشار اسد بتواند با کمک کردها ترکیه را بیرون کند.

وی خاطرنشان کرد که «به تازگی، روس ها موفق به راضی کردن اسرائیل در مقابل اعتراض آن نسبت به حضور نیروهایی در نزدیکی بلندیهای گولان شده اند. ممکن است این مسئله در مورد ترکیه در شمال نیز تکرار شود به این صورت که برای راضی کردن ترکیه به خروج از سوریه، روسیه و سوریه متعهد شوند که کردها را از مرزهای ترکیه دور کنند.»

اورتون گفت که مشکل در مورد ادلب در مقایسه با قضیه درعا در جنوب سوریه مشکل تر است. زیرا به گفته وی، «هرگونه تهاجم نظامی دولت سوریه در ادلب می تواند منجر به جابجایی موج دیگری از پناهندگان در سراسر مرز ترکیه شود. سازمان ملل متحد پیش بینی کرده است که احتمال آواره شدن 2.5 میلیون نفر دیگر وجود دارد و این افراد به جمع کنونی آوارگان سوریه در ترکیه اضافه می شود.»

اورتون نتیجه گیری کرد: « اما ثابت قدمی متحدان آمریکا (کردها) در مواجهه با جبهه مصمم وابسته به دولت دمشق و احتمال غیبت آمریکا از صحنه قبلا ثابت کرده که موفقیت جدی متصور نیست بنابر این، نتیجه قابل پیش بینی نیست.»

منبع: وار ایز بورینگ

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان


کد خبرنگار: 40101

کد خبر 74111

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha