به گزارش خبرگزاری کردپرس، رییس حوزه هنری ایلام در آیین رونمایی از تازهترین اثر استاد خسرو خسرویپور گفت: خسرویپور با انتشار دو کتاب «مرد بیستاره» و «دندانههای نامرتب» در گذشته، پیشینهی شعر ایلام را به دههی 40 کشانده است.
محمدعلی قاسمی گفت: این دو مجموعه شعر توسط شاعر نامی ایرانی، حمید مصدق منتشر شدهاند و خسرویپور با جریان شعری آن زمان و بزرگانش ارتباطی مؤثر و تنگاتنگ داشته است.
وی تأکید کرد: اما با این وجود، شأنیت خسرویپور باعث شده که هیچگاه از موفقیتهای ادبی خود دم نزند و به رخ جامعه هنری نکشد؛ درست بر خلاف بعضی از کسان در امروز که مانند حباب در محافل ادبی و هنری بالا میآیند و خود را تحمیل میکنند.
الگویی تازه برای شاعران کردیسرا
جلیل صفربیگی، شاعر و منتقد ادبی برجسته کشور، که این کتاب را به دقت خوانده بود، پیرامونش صحبت کرد. او گفت: در سن 77 سالگیِ شاعر، هنوز هم یک کودک پاک و انسانی لطیف در پشت شعرهای خسرویپور وجود دارد.
او تصریح کرد: کتاب «دو پهر گولباخی هشک و دو نامه» را جزء سه مجموعه شعر کردی برتر بعد از انقلاب میدانم و معتقدم که مجموعهای پخته و بسیار ارزشمند است و از لحاظ فنی و ادبی برای شعر استان ایلام یک سرمایه محسوب میشود.
وی با تحسین شاعران کردیسرای ایلامی برای انتشار آثارشان گفت: باید بگویم که شعر ایلام خروجی دارد و از این لحاظ و در شعر کردی، از دیگر استانهای کردنشین کشور جلوتر است.
صفربیگی مجموعه شعر خسرویپور را یک کارنامه دانست و گفت: این مجموعه شعر، اصلاً شبیه یک تجربه نیست بلکه اثری ماندگار بوده و به عنوان یکی از آثار شعر کردی جنوبی قابل افتخار است و در آینده به الگوی شاعران جوان تبدیل خواهد شد.
این رباعیسرای برجسته کشور ضمن بیان این نکته که سرایش شعر کردی در قالب غزل رشد خوبی داشته است، عنوان کرد: ورود وزن به شعر کردی ایلام آن را قوام و استحکام بیشتری بخشید و باعث شد که با شعر فارسی قابل رقابت باشد و این موضوع رونق خاصی به شعر کردی بخشیده است.
او در مورد غزلهای مجموعه شعر دو پهر گولباخی... گفت: قالب غزل در این مجموعه هویت خاص خود را دارد و با استفاده از سبکها و جانمایههای درونی و بهرهبردن از عنصر طبیعت، مشخصات سبکی خودش را دارد.
صفربیگی گفت: استاد خسرویپور در اشعارش تحتتأثیر شاعران دیگر قرار نگرفته است و غزلهایش خاص خود اوست. هویت غزل او یک هویت شخصی است و این بسیار خوب است.
وی آنگاه به بررسی عنصر زبان در شعر خسرویپور پرداخت و خاطرنشان کرد: زبان شاعر در مجموعهی دو پهر گولباخی... قابل فهم، ساده، سهل و ممتنع و صمیمی بوده و در عین حال اصالت کامل دارد.
او ضمن تأکید بر این که زبان شعری خسرویپور هیچ لکنتی ندارد، افزود: استاد خسرویپور در اشعارش در عین حال که وفادار به زبان کردی است، از کلمات خیلی قدیمی و تاریخمصرف گذشته استفاده نکرده است فلذا نسل جدید به راحتی میتواند با اشعارش ارتباط برقرار کند و آن را بفهمد.
صفربیگی ادامه داد: تنوع وزن در اشعار خسرویپور مشهود است؛ اگر چه وی هر جا از وزن دوری که مختص به زبان کردی است استفاده کرده، شعرهایش موفقتر بوده و خیلی هنرمندانه از آن استفاده کرده است.
درونمایهی شعرهای خسرویپور عشق است
این منتقد و شاعر گفت: ما در شعر کردی شرم و حیا داریم و در عین حال که راجع به زیباییهای جسمانی انسان سخن میگوییم اما از دایره نزاکت بیرون نمیرویم؛ درست مانند لباس کردی زنان ما که پر زرق و برق و چشمنواز است و در عین حال لباسی بدننما و خارج از حیا نیست.
وی افزود: خسرویپور در مجموعه شعر دو پهر گولباخی... بسیار زیبا راجع به معشوق صحبت میکند و عشق او از دایره ادبیات خارج نشده است و هر جا از عشق سخن گفته، از بومزاد خویش نیز غافل نگشته است و این عشق در حد و حدود فرهنگ خودمان قرار دارد.
صفربیگی اظهار داشت: استاد خسرویپور در این مجوعه شعر نشان داده که یک شاعر کرد اصیل است؛ چرا که هم کردی فکر میکند و هم کردی مینویسد فلذا محتوا و درونمایهی غزلهایش در فرهنگ ایلام دیده میشود.
وی گفت: استفاده از عناصر طبیعت و تکرار کلمهی گل در تمام اشعار این مجموعه، نشان از دلبستگی خسرویپور به طبیعت استان ایلام دارد.
صفربیگی آنگاه به اظهارنظر پیرامون دوبیتیهای این مجموعه شعر پرداخت و بیان کرد: با توجه به سخت بودن قالب دوبیتی و استفاده از کلمات اندک برای رساندن یک مفهوم، باید بگویم که دوبیتیهای استاد خسرویپور در مجموعه شعر تازهاش «آن» دارد و در بیشتر آنها موفق بوده است.
به گزارش کردپرس، مجموعه شعر «دو پهر گولباخی هشک و دو نامه» اثر استاد «خسرو خسرویپور» توسط انتشارات کتابسرای اندیشه در 99 صفحه و شمارگان هزار نسخه با سرمایهگذاری حوزه هنری استان ایلام منتشر شده است.
نظر شما