به گزارش خبرگزاری کردپرس، چاپ و انتشار مجموعه های شعر کردی، راه اندازی انجمن های ادبی شعر و داستان کردی و دیگر گویش هاسی بومی محلی و همچنین برگزاری جشنواره های شعر کردی و داستان کردی در استان ایلام که در سالهای اخیر رونق بیشتری داشته است همه نشانه های امیدوار کننده ای برای زنده ماندن و رشد و نمو شعر و ادبیات بومی و محلی در این استان است.
برگزاری جشنواره شعر بومی و محلی که قرار است در آینده نزدیک در شهرستان دهلران استان ایلام برگزار شود بهانه ای شد تا در این زمینه با محمد دارایی از شاعران برجسته شهرستان دهلران گفتگوی کوتاهی داشته باشیم که در ادامه این گفتگو تقدیم مخاطبان کردپرس می شود:
به عنوان پرسش نخست ، به نظر شما در سالهای اخیر وضعیت شعر و ادبیات بومی و محلی در استان ایلام در مقایسه با سالهای گذشته به چه شکلی بوده است؟
شعر و ادبیات بومی محلی در استان ایلام،در مقایسه با سال های گذشته فراز و نشیب های زیادی داشته است و گاه دستخوش تحول و رونق و گاه سکون و حتی در مواقعی پس رفت بوده است.
با این حال در سال های اخیر شاعران جوان تر در این استان در کنار پیشکسوتان این عرصه کار های زیبایی را ارائه کرده اند که ما را به آینده شعر بومی در استان ایلام امیدوار کرده است.
با شناختی که از شاعران استان و شهرستانها دارید گرایش شاعران و نویسندگان به سمت مقوله شعر و ادبیات بومی و محلی به چه شکلی بوده است و میزان استقبال را چطور ارزیابی می کنید؟
در سالهای اخیر شاید بیشتر از گذشته اقبال به سمت ادبیات و شعر بومی و محلی بیشتر از گذشته بوده است که نمونه های آن رونق انجمن های شعر و ادبیات بومی و محلی در شهرستانها است . به عنوان نمونه ما در شهرستان دهلران در انجمن ادبی این شهرستان در هر نشست با شعرهای بومی و محلی نابی از شاعران جوان این شهرستان مواجه می شویم.البته در سال های اخیر برنامه های خوبی در این خصوص اجرا شده که اگر چه به هیچ وجه کافی نیست اما میتواند بهانه ای برای شاعران بومی سرای استان باشد.
شاعران و نویسندگان بومی سرا در زمینه های گرایش به سمت این مقوله چه موانع و مشکلاتی دارند؟
گرایش به سمت ادبیات بومی و محلی یکی از دغدغه های هر شاعر و یا نویسنده است که بی شک یکی از دلایل آن به این خاطر است که در زبان مادری می شود هویت،آداب، سنن و فرهنگ غنی یک منطقه خاص را ثبت و با زبان زیبای شعر یا دیگر گونه های ادبی انتقال داد.
در این زمینه اگر چه که در بیشتر مواقع با کم محبتی برخی مسئولان فرهنگی و حتی اصحاب رسانه،آن طور که باید و شاید به این مهم پرداخته نمی شود و همواره شاعران بومی سرا در مسیر خود با موانعی رو به رو هستند که باعث رنجش و دوری آن ها از زبان مادری خود شده است.
انتظار شما و اهالی طرفدار شعر و ادبیات بومی و محلی از مسئولان فرهنگی استان در این زمینه چیست؟
بی شک شاعران و نویسندگان بومی سرا خصوصاً در شهرستانها از توان و بضاعت کافی برای انتشار آثار خود برخوردار نیستند و امکانات لازم را نیز در این زمینه در اختیار ندارند که در این زمینه لازم است مدیران هنری استان و شهرستانها به این مقوله و دستگیری از شاعران و نویسندگان و حمایت از آثار آنها توجه جدی تری داشته باشند.
در سالهای اخیر جشنواره های ادبی و فرهنگی بومی و محلی تا حدودی در استان ایلام رونق گرفته است این مهم را شما چطور ارزیابی می کنید؟
رونق جشنواره های ادبی و بومی محلی در استان ایلام نشانه های بسیار خوبی برای رونق هنر و ادبیات بومی و محلی در این استان است که حداقل حسن آن این است که صاحبان هنر و اندیشه در این زمینه و شاعران و نویسندگان برای تولید اثر انگیزه پیدا می کنند و از لحاظ دیگر با گردهم آمدن در یک جشنواره با افکار و عقاید ادبی خود آشنا می شوند. در استان ایلام در سالهای اخیر برگزاری این جشنواره ها در زمینه شعر،داستان ، نمایش و موسیقی امیدوار کننده بوده است و فکر می کنم به رونق این هنرها کمک کرده است که امیدوارم این حرکت ها در آینده نیز ادامه داشته باشند.
نظرتان در خصوص جشنواره شعر بومی و محلی که قرار است امسال احتمالا با میزبانی دهلران برگزار شود چیست؟
جشنواره بومی و محلی دهلران که از درخواست های مهم اهالی هنر و ادبیات در این شهرستان بوده اتفاق میمونی است که در شرف انجام است.
این جشنواره با پیشنهاد شاعران دهلرانی و پی گیری های مجدانه رئیس اداره ارشاد دهلران خوشبختانه به سرانجام رسیده که پس از این پیگیری ها و موافقت های صورت گرفته در نهایت تصمیم بر این شده است که این جشنواره در دوازدهم شهریور ماه امسال در شهر دهلران با حضور شاعران بومی سرا و پیشکسوت استان برگزار شود که فکر میکنم برگزاری چنین جشنواره ای می تواند بیش از پیش همه ما را به زنده ماندن و به نوعی رسمیت یافتن ادبیات بومی و محلی در این استان امیدوار کند.
گفتگو: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما