به گزارش کردپرس، کردهای سوریه بر خلاف کردهای عراق که پس از برگزاری رفراندوم بیش از نیمی از مناطق تحت کنترل خود از جمله کرکوک را از دست دادند، به دنبال استقلال از سوریه نیستند و قصد دارند در مذاکره با دولت مرکزی وضعیت فعلی مناطق تحت کنترل خود در شمال و شرق سوریه را که خودگردانی غیررسمی است، حفظ کنند. اما از آن طرف نیز دولت سوریه به غیر از ادلب و مناطق کوچک دیگر، همه مناطق تحت کنترل شورشیان و داعش را از چنگ آنها در آورده است. دولت سوریه در نظر دارد دو منطقه عمده را که یکی تحت کنترل کردهاست و دیگری تحت کنترل شورشیان تحت حمایت ترکیه در ادلب است دوباره تحت سیطره خود درآورد.
کردهای سوریه که تحت تهدیدهای مکرر ترکیه بعد از اشغال منطقه کردنشین عفرین توسط آنکارا قرار دارند و آمریکا، تنها متحد نظامی آنها نیز به فکر خروج از سوریه است، تنها راه را سازش با دولت مرکزی سوریه دانسته و مذاکره را با بشار اسد برای تعیین وضعیت مناطق کردنشین سوریه آغاز کرده اند. برگ برنده کردها کنترل بر منابع آبی، کشاورزی و انرژی سوریه در شرق و شمال این کشور است اما دولت هم نشان داده با اعزام کارشناسان برای تعمیر نیروگاه های آبی و خدمت رسانی عمومی می تواند نظر کردها را جلب کند هرچند بشار اسد دو ماه پیش تهدید کرد یا با مذاکره و یا با زور مناطق تحت کنترل یروهای کرد-عرب سوریه موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه را پس خواهد گرفت.
صالح مسلم، رهبر مشترک سابق حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه یا PYD روز گذشته به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما تلاش می کنیم همه دستاوردهای خود در سوریه اعم از سیستم خودمختاری، نهادها و دموکراسی را حفظ کنیم. اما ذهنیت موجود در دمشق در حال حاضر اینها را نمی پذیرد بنابر این، باید به تدریج جلو رفت.»
وی تاکید کرد وضعیت موجود مثل سابق نخواهد بود و لازم است بر خلاف گذشته، سیستم دموکراتیک غیرمتمرکز در سوریه بر قرار شود. ما پروژه خودمان را داریم که برای تمام سوریه مفید خواهد بود و ما بر آن اصرار داریم.
صالح مسلم که اکنون مسئول بخش دیپلماتیک شورای دموکراتیک سوریه، شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه است، هدف از مذاکرات اواخر ماه گذشته کردها با دولت سوریه را ایجاد نقشه راهی عنوان کرد که به غیرمتمرکز شدن قدرت در سوریه خواهد انجامید.
موتلو چیویراوغلو، کارشناس مسائل کردها درباره مذاکره میان کردها و دولت سوریه به AFP گفت: دولت سوریه و نیروهای دموکراتیک سوریه تحت امر کردها دو نیروی قدرتمند حال حاضر در سوریه هستند که مناطق وسیعی را در این کشور در کنترل خود دارند.
وی مطمئن است این دو نیروی قدرتمند در نهایت راه حلی پیدا خواهند کرد؛ خواه از طریق جنگ و یا از طریق مسالمت آمیز. وی بر این باور است که خط قرمز کردها بازگشت به دوران گذشته پس از گذشت 8 سال از بحران سوریه است که در آن کردها از هر گونه حقی محروم بودند.
صالح مسلم می گوید کردها مصمم هستند از آنچه که در مناطق تحت کنترل خود در سوریه شامل سیستم خودمختاری و نهادهای دموکراتیک، به هر وسیله ای دفاع کنند.
اما بسام ابو عبدالله تحلیل گر مسائل سیاسی مقیم دمشق معتقد است دولت دمشق هیچ گونه نهاد خودمختار و خودگردانی را در سوریه نخواهد پذیرفت.
وی بر این باور است که کردها باید تنها به برخی اختیاراتی که به شهرداریهای کشور اهدا خواهد شد بسنده کنند. او اطمینان دارد که نیروهای مسلح کرد سوریه در نهایت ملغی اعلام خواهد شد. اما صالح مسلم که عضو هیئت اعزامی کردها به دمشق بوده عنوان شدن چنین مباحثی را در مذاکره میان کردها و دمشق تکذیب کرد.
اما حائد حائد، تحلیلگر مسائل سوریه در موسسه چتم هاوس معتقد است با توجه به وجود رویکردهای مخالف دو طرف مذاکره متوقف خواهد شد. زیرا دولت سوریه سرمست از پیروزی های اخیر خود در درگیری با شورشیان، قصد سیطره کامل بر تمام مناطق سوریه را داشته و ایجاد نهادهای موازی با دولت را در هیچ کجای سوریه نخواهد پذیرفت.
وی تاکید می کند با توجه به مطالبات سرسختانه دو طرف، امکان این که دو طرف در کوتاه مدت به توافق جامعی دست یابند وجود ندارد.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما