روابط ایران با اقلیم کردستان عراق در حال گسترش است

سرویس عراق و اقلیم کردستان - سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در اربیل ضمن دوستانه‌ توصیف کردن روابط با اقلیم کردستان از گسترش این روابط خبر داد.

به گزارش کردپرس، مرتضی عبادی در گفتگویی که‌ سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در اربیل در اختیار کردپرس قرار داده‌، با بیان اشتراکات تاریخی، فرهنگی و حسن سابقه در روابط ایران و کردستان عراق، خاطر نشان ساخت :اشتراکات تاریخی و فرهنگی و همچنین حسن سابقه در روابط فی مابین موجب شد تا روابط مردمی و حکومت محلی مسیر پیشرفت را طی و حتی کدورت های جزئی نیز در سریع ترین زمان ممکن بازسازی و ارتباطات دوستانه ای که حاکی از اعتماد است در روابط حاکم و دو طرف برای توسعه روزافزون آن تلاش نمایند.

عبادی افزود: ارتباط با اقلیم کردستان عراق که بخش مهم و اثرگذاری از جمهوری عراق است در ابعاد مختلف اعم از سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و آموزشی رو به توسعه است و سفر نیچروان بارزانی نخست وزیر حکومت محلی به تهران و توافقات مهم آن و همچنین سفر استاندار اربیل به آذربایجان غربی از رودیدادهای مهم در مدت اخیر بود که در گسترش روابط همه جانبه تاثیر زیادی داشت و برگزاری همایش فرصت های اقتصادی ایران و کردستان عراق که در اردیبهشت ماه سالجاری و با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان و وزیر صنعت عراق با میزبانی نخست وزیر کردستان عراق در اربیل برگزار شد، و رونق مبادلات اقتصادی را در پی داشت از آثار مثبت آن است.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در زمینه روابط فرهنگی و علمی و آموزشی اقلیم کردستان عراق با جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد: تنوع برنامه ها و تولید محصولات فاخر فرهنگی در کشور و پیوستگی مشترک باعث شد تا گسترش روابط فرهنگی به یکی از دغدغه های مهم طرفین تبدلیل و بطور معمول هیات های مختلف فرهنگی به منظور هماهنگی، برنامه ریزی و اجراء از جمله در حوزه های آئینی، نمایشگاهی ، تئاتر، موسیقی، مبادله شوند.

عبادی در زمینه روابط علمی و آموزشی، گفت: فرهنگ و آداب مشترک و کیفیت مطلوب علمی و هزینه پایین تحصیل در دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران علاوه بر همجواری و سهولت در تردد از قبل مورد توجه مقامات اقلیم کردستان بوده و از این رو در هماهنگی معمول با وزارت علوم کردستان عراق مدارک حدود هشتاد دانشگاه ایرانی در دوره کارشناسی در وزارت علوم و تحقیقات اقلیم مورد ارزشیابی و معتبر شناخته می شود که مدرک سی دانشگاه علاوه بر دوره کارشناسی در مقطع ارشد و دکترا نیز اعتبار دارد و بر این اساس دانشجویان زیادی از اقلیم در ایران در حال تحصیل هستند.

از طرفی همکاری فعالی در بین دانشگاه های دو طرف وجود دارد که از تجارب علمی و آموزشی همدیگر استفاده می کنند.

عبادی در خصوص امکان تاسیس شعبه ای از دانشگاه های ایرانی در کردستان عراق اعلام کرد: دانشگاه های فنی و مهندسی و علمی کاربردی و پزشکی مورد توجه مقامات عالی اقلیم است از این رو نظر به درخواست، هماهنگی لازم برای تاسیس شعبه دانشگاه علم و صنعت در اربیل انجام و موافقت کمیته عالی مرتبط و وزیر آموزش عالی اقلیم کردستان عراق اخذ شد که موافقت نهایی آن به نظر مثبت نخست وزیر منوط می باشد.

مرتضی عبادی در خصوص روابط تجاری موجود با کردستان عراق و تاثیر تحریم از سوی دولت امریکا بیان داشت: مبادلات اقتصادی با عراق در سالجاری نسبت به زمان مشابه آن در سال گذشته افزایش حدود ۲۰تا ۲۵ درصدی را نشان می دهد که سهم اقلیم در آن مورد توجه است.

از سوی طرف های تجاری ضمن غیر قانونی دانستن تحریم ظالمانه دولت امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، مصالح و منافع خود را در اولویت مراودات قرار خواهند داد و نیازها و تعدد گذرگاه های مشترک به دو طرف اجازه می دهد تا نسبت به توسعه روز افزون مبادلات اقتصادی اقدام نمایند.

عبادی افزود: دولت قانون گریز امریکا از اول انقلاب همواره از تحریم بعنوان ابزاری برای تحمیل اراده خود استفاده کرده و هرگز پاسخ نگرفت و این بار نیز تحریم آنها خللی در اراده استوار ملت ایران ایجاد نخواهد کرد چراکه فرهنگ و تمدن غنی ایرانی و اسلامی ما علاوه تعامل سازنده با دیگران روحیه خودباوری را در ایرانیان نهادینه کرده فلذا تحریم ظالمانه امریکا که حتی درمان بیماران را نشانه رفته است به فرصت مضاعفی برای جهش اقتصادی با محور تولید داخلی صادرات محور در ایران تبدیل خواهد شد که از هم اکنون نشانه هایش آشکار است .

وی همچنین یادآورشد: تخلف آشکار امریکا در خروج از برجام و معاهدات مختلف بین المللی این کشور را حتی درمیان دوستان اندکش در برخی از کشورها منزوی کرده و اعتماد به حرف روان پریشان امریکایی را حتی برای متحدینش دشوار کرد.

وی ادامه داد البته با خروج امریکا از برجام تکالیف دیگر اعضاء در تامین منافع ایران مضاعف شد و اروپائیان هرچند تاکنون در رفتار سیاسی تلاش کردند از این توافق بین المللی حمایت نمایند اما مطمئن هستند اگر برجام منافع مورد تعهد را برای ایران تامین نکند صبر ایران ادامه نخواهد یافت.

سرکنسول ایران در اربیل در خصوص ظرفیت های گذرگاه ها در مقایسه با سهولت مبادلات در گذرگاه های دیگر همسایگان شمالی عراق گفت: هر گذرگاه بطور معمول از سه قابلیت اساسی؛ صادرات، واردات و ترانزیت برخوردار است اما چگونه و از چه بخشی از این قابلیت ها در گذرگاه ها استفاده می شود مهم است .

وی در توضیح این مطلب، افزود: بطور معمول سه گذرگاه تمرچین در پیرانشهر، باشماق در مریوان، پرویزخان در قصرشیرین قابلیت بهره مندی از هر سه نوع از عملیات گمرکی را دارا هستند، اما در مرز تمرچین تنها به صادرات و در مرز باشماق و پرویزخان تنها از قابلیت صادرات از ایران و ترانزیت توجه شد لذا باتوجه به محدودیت های فوق نباید کارکرد گذرگاه های دیگر همسایگان که از کل ظرفیت های مرزی استفاده می کنند را انتظار داشت.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در اربیل ضمن ضروری دانستن استفاده از تمام ظرفیت های گذرگاه ها بیان داشت: اقلیم کردستان عراق برای استفاده بهینه از گذرگاه ها و بازارچه های رسمی برای توسعه تجارت در هر سه قالب صادرات، واردات و ترانزیت آمادگی کامل دارد و البته توسعه و شاید دوام مبادلات اقتصادی در این مرز ها نیز به تجارت متوازن و دو سویه مرتبط است، از این رو افزایش کارکرد گذرگاه ها یک ضرورت اجتناب ناپذیر است براین اساس مورد فوق در دیدار اینجانب با مقامات اقتصادی کشورمان در تهران طرح و مورد پیگیری قرار گرفت که انتظارمی رود با بهبود کارکردگذرگاه ها، شاهد توسعه هر چه بیشتر مبادلات اقتصادی باشیم.

سرکنسول ایران در خصوص مطالبات اقتصادی برخی از شرکت های ایرانی در کردستان عراق گفت: مقامات اقلیم ضمن اذعان به بدهکاری به شرکت ها به ادامه فعالیت شرکت های ایرانی در کردستان تاکید دارند و از سویی در هماهنگی با نخست وزیر و مسئولین اداری و مالی اقلیم بر شیوه بازپرداخت مطالبات شرکت های ایرانی توافق شد و به بعضی از شرکت های فعال مساعدت و مقرر گردید با بروز‌‌ رسانی تعهدات مالی دیگر شرکت ها جدول زمانی معینی تنظیم و نسبت به پرداخت بدهی و ادامه کار آنها تصمیم گیری شود. اما نظر به اینکه برخی از شرکت ها از قبل از کردستان عراق خارج شدند امکان بروز رسانی سریع لیست کامل مطالبات کاهش یافت. بهر حال با توجه به اطلاع رسانی و مکاتبات معمول انتطار می رود شرکت های ایرانی در تماس با بخش اقتصادی سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در اربیل نسبت به ادامه کار و پیگیری مطالبات اطلاع رسانی نمایند.

عبادی درزمینه کندی مبادلات تجاری در گذرگاه ها و نگرانی برخی از فعالان اقتصادی اعلام کرد: دو عامل اصلی زیرساخت وسپس مدیریت در این مساله دخالت دارد که از لحاظ زیرساختی اقدامات خوبی در طی چندسال اخیر در دو سوی پایانه ها انجام پذیرفت که رونق اقتصادی را نسبت به قبل سبب شد. اما در مساله مدیریتی تغییر چندانی را در بهبود بهره وری از قابلیت های موجود شاهد نبودیم. بطور مثال در تعداد لاین های گذرگاه های پرویزخان و باشماق که زمانی هر یک از آن با یک پل ارتباطی به دوطرف مرز متصل بودند و امروزه که هر یک بواسطه سه پل با هم در ارتباطند تغییری حاصل نشد و یا علی رغم بهبود امکانات همچنان برنامه زمان بندی سابق در ایجاد محدودیت در ساعات صدور کالا و عبور ترانزیت و سوخت اعمال می شود در حالی که طرف عراقی آمادگی انجام عملیات همزمان و شبانه روری صادرات و واردات و ترانزیت را داراست .

اقلیم از افزایش لاین ها و انجام همزمان و شبانه روزی عملیات گمرکی در مرزها و حتی در بازارچه ها استقبال می کند لذا در خصوص رفع این موانع باید در داخل کشور چاره جویی کرد که در چنین صورتی قطعا افزایش حجم مبادلات مرزی و سرعت قابل قبول عملیات تجاری و رضایت فعالان اقتصادی را در بر خواهد داشت.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در خصوص کندی تجارت در تمرچین - حاجی عمران عنوان داشت: تفکیک محل عبور کالا، سوخت و مسافر درگذرگاه تمرچین قدم مثبتی است که در این مرز اعمال شد ولی دوعامل عدم فعالیت شبانه روزی گمرک از طرف ایران و سیاست ناکارآمد حمل ونقل (انتقال کالا از مرز به دلیل محدودیت ظرفیت و تعداد خودروهای سنگین) از سوی اربیل باعث شد تجار و بازرگانان ، صادرات آسان تر از دیگر مرزها را مورد توجه خود قرار دهند.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در خصوص تاثیر مصاحبه ریاست محترم جمهوری و سیاست ارزی بانک مرکزی در میان تجار عراقی اعلام داشت: طرف های تجاری با ایران بدنبال تجارت مطمئن با کمترین نوسانات ارزی هستند البته هرچند کاهش ارزش برابری ریال و دیگر ارز ها فرصتی پرسود برای برخی از خریداران خارجی را بدنبال داشت ولی بازرگانان اصلی بیش از سود مقطعی به پایداری و استمرار تجارت سود آور تکیه دارند از این رو مصاحبه آقای رییس جمهور و ابلاغ سیاست جدید ارزی مورد استقبال بازرگانان عراقی طرف قرارداد با ایران قرار گرفته و سیاست ابلاغی را موجب ثبات بازار و امید بیشتر برای ادامه مبادلات پایدار ارزیابی می کنند.

سرکنسول ایران درخصوص تحرکات گروهک های تروریستی ایرانی و تحرکات آنها در نوار مرزی ایران گفت: حضور گروهک های تروریستی در شمال عراق به عنوان ارثیه ای نامشروع از صدام است . که برخلاف برخی ادعاها قادر به ایجاد شبکه در کشور نبوده و تماما در خارج از کشور سکونت دارند و سرکرده های این گروهک ها که قتل و عام مردمانی بی گناه در مناطق مختلف از جمله مهاباد، سردشت، مریوان و پاوه و نوکری صدام را در جنگ با ایران در پرونده خود دارند در فرار از مرگ سازمانی و اثبات نوکری سازمان های جاسوسی و برای کسب درآمد مالی در جهت خوشگذرانی در اروپا و خوشایند سرویس های بیگانه دست به تحرکات تروریستی در نوار مرزی زدند که در کمین رزمندگان هوشیار اسلام گرفتار و خسارت زیادی را تجربه کردند .

عبادی افزود: تحرکات گروهک ها بدفعات به آگاهی مقامات عالی اقلیم کردستان رسیده و ضرورت رعایت حسن همجواری یادآوری شد که البته مقامات اقلیم نیز در جلسات مشترک و همچنین در مصاحبه بر عزم خود برای جلوگیری از سوء استفاده گروهک ها از خاک عراق بر علیه همسایگان تاکید و به سرکرده گروهک ها اخطار دادند

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران همچنین ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای اخیر مریوان در خصوص چگونگی برخورد با تروریست ها گفت: اقدامات دیپلماتیک در اعتراض رسمی به اقدام گروهک ها و سوءاستفاده آنها از خاک عراق بر علیه امنیت کشورمان به آگاهی مسئولین عراقی رسید و البته مرزداران جمهوری اسلامی ایران نیز تاکنون با نمایش اقتدار خود درسی به یاد ماندنی به اشرار داده اند اما چگونگی و زمان و مکان دفاع مشروع و قانونی در مقابله با کانون ناامنی، برابر مقررات بین المللی از مرکز و نیروهای مسلح تعیین خواهد شد.

کد خبر 74621

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha