به گزارش کردپرس، کردهای سوریه از سال 2014 تاکنون با کمک ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا توانسته اند حدود یک چهارم خاک سوریه را در جریان مبارزه با داعش تحت کنترل خود در آورند. آنها همچنین منابع مهم آبی، کشاورزی و نفت و گاز این کشور را در اختیار دارند. کردها در شمال و شمال شرق این کشور ساختار مورد دلخواه خود یعنی خودگردانی دموکراتیک را به وجود آورده و در تلاش هستند پس از پایان جنگ آن را تحت عنوان سیستم فدرالی دموکراتیک به سراسر سوریه تعمیم دهند.
کردهای سوریه که ترکیه آنها را همکار پ.ک.ک و تررویست می خواند مکررا توسط آنکارا و حکومت رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه تهدید می شوند و بر اثر عملی شدن بخشی از این تهدیدها کنترل بر منطقه کردنشین عفرین را از دست داده اند. از سوی دیگر آمریکا از چند ماه پیش قصد خود را برای بیرون بردن 2200 نیروی نظامی خود از مناطق تحت کنترل کردها اعلام کرده است. کردهای سوریه اخیرا هیئتی را برای مذاکره با دولت سوریه به منظور تعیین سرنوشت مناطق تحت کنترل خود به دمشق اعزام کردند. به گفته کارشناسان، قصد آمریکا برای بیرون رفتن از سوریه و تلاش دمشق برای کنترل دوباره بر تمام مناطق این کشور بعد از پیروزی های اخیر بر شورشیان در جنوب، کردها را به سمت مذاکره با دمشق که بشار اسد از آن استقبال کرده بود، سوق داده است.
خبرگزاری کردپرس در این زمینه با تیمور اخمتوف، کارشناس مسائل ترکیه و کردها در اندیشکده شورای روابط بین الملل روسیه مصاحبه کرده است. این پژوهشگر در باره احتمال دست یافتن کردها و دولت مرکزی بر سر تعیین وضعیت مناطق تحت کنترل کردها گفت: « من فکر می کنم که دو طرف هنوز مشکل ایجاد اعتماد دارند. بنابر این، مرحله اول مذاکرات میان کردها و دمشق تلاش برای دست یافتن به توافقات اولیه خواهد بود.»
تیمور اخمتوف درباره دلیل روی آوردن کردها به مذاکره با دولت مرکزی سوریه گفت: «حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه یا pyd از سوی ترکیه نادیده گرفته شده است بنابر این، کردها نمی توانند در مذاکرات بین المللی که درباره رفع بحران در سوریه برگزار می شود شرکت کنند. به همین دلیل، کردهای سوریه ترجیح می دهند به صورت مستقیم با دمشق مذاکره کنند. آنها در بدترین موقعیت قرار دارند و بهتر است حزب pyd با دولت مرکزی سوریه مذاکره کند.
این کارشناس مسائل ترکیه و کردها درباره موضع ابرقدرت ها از جمله آمریکا و روسیه -که در بحران سوریه نقش دارند -درباره مذاکرات میان کردها و دمشق افزود: روسیه قبل از اجرای عملیات تصرف عفرین توسط ترکیه تلاش کرد زمینه مذاکره میان کردها و دولت مرکزی را فراهم کند اما این کشور اکنون ترجیح می دهد دو طرف در فضایی مسالمت آمیز البته بدون تحریک کردن ترکیه با هم مذاکره کنند. در مورد آمریکا، ما می دانیم که این کشور از مذاکره مستقیم میان کردها و دمشق استقبال کرده است. من فکر می کنم که ابرقدرت ها مذاکره میان کردها و دولت سوریه را تحول مثبتی می دانند.
تیمور اخمتوف در مورد احتمال دست یابی کردها به منطقه خودمختار در جریان مذاکره با دمشق که مهم ترین خواسته آنها نیز هست، به کردپرس گفت: خودمختاری مهم ترین خواسته و مطالبه pyd از دمشق است اما هنوز زود است در مورد شرایط اصلی توافق سخن بگوییم. مهم ترین دستاورد در مذاکره کنترل دوباره ارتش سوریه بر مرزهای کشور و حل مسائلی پیرامون برخی مناطق مانند رقه خواهد بود. در نهایت باید pyd ( یا به عبارت بهتر، ypg شاخه نظامی آن) به یک نیروی شبه نظامی محلی تبدیل شود. مسئله خودمختاری موضوعی سیاسی و مناقشه برانگیز بوده و باید نگرانی های ترکیه نیز در این مورد در نظر گرفته شود. به نظر نمی رسد که مسئله خودمختاری کردهای سوریه در این مرحله از مذاکرات به صورت مفصل مورد بحث قرار گیرد.
تیمور اخمتوف درباره نتیجه نهایی احتمالی مذاکرات به خبرگزاری کردپرس گفت: « دولت سوریه باید کاملا بر تمام مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه تحت رهبری کردهای سوریه سیطره پیدا کند و نیروهای آمریکایی از این کشور بیرون بروند. اما این مسئله نیازمند تعهد قطعی دولت سوریه در مورد حل مسئله داعش است: یعنی وضعیت خوبی را برای جمعیت ساکن در این مناطق فراهم کند و مرزهای خود با عراق را امن کند.»
این کارشناس روس درباره واکنش ترکیه به مذاکرات میان کردهای سوریه و دولت مرکزی این کشور افزود: « ترکیه با خواسته pyd برای ایجاد خودمختاری مخالف است این مسئله از نظر ترکیه ایجاد یک پایگاه قدرت برای نیروی دیگری مانند پ.ک.ک در مرزهای این کشور است. صد البته اگر به خواسته های ترکیه توجه نشود این کشور ممکن است از طریق نظامی عمل کند. به همین دلیل، pyd و نیروهای دموکراتیک سوریه باید در مذاکره با دولت مرکزی سوریه نشان دهند پ.ک.ک و یا pyd ساختاری سیاسی ندارند و یا قدرت نظامی آنها کاسته شده و آنها ترکیه را تهدید نمی کنند.»
تیمور اخمتوف در پایان گفت: «کردهای سوریه باید درک کنند که آمریکا نمی تواند تا ابد در سوریه بماند. مناطق تحت کنترل کردها برای بازسازی به سرمایه و پول نیاز دارد. آنها باید به ترکیه تضمین دهند که پ.ک.ک مرزهای این کشور را تهدید نمی کند و به نوعی زمانی برای توقف اقدامات نظامی پ.ک.ک و یا اعلام آتش بس از سوی قندیل اعلام کنند.»
کد خبرنگار:40101
نظر شما