تاثیر منفی تنش آنکارا- واشنگتن بر مبارزه با داعش

سرویس جهان- مقامات حوزه ضدتروریسم و اطلاعات اروپا و آمریکا می گویند تشدید تنش میان آنکارا و واشنگتن می تواند اشتراک گذاری اطلاعات و اجری همکاری میان دو کشور را که در سوریه علیه داعش مبارزه می کنند به خطر بیاندازد.

فرماندهان نظامی می گویند هنوز برنامه هایی برای اجرای مانور مشترک میان نیروهای آمریکا و ترکیه در منبج در حال اجراست. این شهر قبلا تحت کنترل داعش بود و نیروهای کرد سوریه آن را آزاد کردند.

ژنرال فلیکس گدنی، معاون بریتانیایی ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا در عراق و سوریه به خبرنگاران در پنتاگون گفت: «این عملیات مشترک (دیده بانی) در منبج به زودی برگزار خواهد شد.»

اما مقامات اطلاعاتی اذعان کردند که تنش های اخیر میان ترکیه وآمریکا بر سر تحریم های واشنگتن علیه ترکیه به خاطر زندانی شدن کشیش اندرو برانسون می تواند جلوی پیشرفت های جدید در مقابل داعش را بگیرد.

یکی از مقامات اطلاعاتی آمریکا و یکی از مقامات ضدتروریسم اروپایی نیز ابراز نگرانی کردند که ترکیه از ارائه اطلاعات درباره جنگجویان مظنون داعش خودداری کند و یا مانع عملیات اطلاعاتی برای ریشه کن کردن ترورسم در سوریه شود. هر دو مقام به شرط حفظ نام صحبت کردند زیرا صلاحیت اظهارنظر درباره این مسئله را به صورت عمومی نداشتند.

آمریکاییها دلایل دیگری نیز درباره نگرانی از اعتماد به ترکیه به عنوان یکی از شرکای نبرد داشتند.

سث جونز که پروژه تهدیدای فراملی را در مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک واشنگتن رهبری میکند، گفت که ترکیه حمایت هایی از حیات تحریر الشام، یکی از گروه های جهادی منشعب از جبهه النصره وابسته به القاعده در شمال سوریه کرده است.

آقای جونز افزود: ترکیه از این گروه های جهادی برای مقابله با نیروهای کرد سوریه استفاده کرده است. حداقل برخی از پشتیبانی های ترکیه برای افراطیها در حومه ادلب رسیده است. این منطقه یکی از آخرین پناه گاههای اپوزیسیون سوری است که اکنون زیر آتش دولت سوریه قرار دارد.

پنتاگون سالهاست تلاش کرده است میان رابطه خود با ترکیه متحد عضو ناتوی خود و جنگجویان کرد سوریه که ثابت کرده اند نیروی موثر و قابل اعتمادی برای مبارزه با داعش هستند، توازن ایجاد کند.

ترکیه معتقد است که جنگجویان کرد مورد حمایت آمریکا در سوریه با حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک که هم ترکیه وهم آمریکا آن را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته اند ارتباط دارند.

آقای اردوغان روز سه شنبه تاکید کرد که تفاوتی میان داعش و پ.ک.ک وجود ندارد.

وی در یک کنفرانس مطبوعاتی در آنکارا، پایتخت ترکیه گفت: ما تفاوتی میان این دو سازمان تروریستی قائل نیستیم.« از نظر ما تفاوتی میان سلاخان داعش و قاتلان پ.ک.ک وجود ندارد.»

در حال حاضر، هم نیروهای ترکیه و هم نیروهای کرد در سوریه عملیات نظامی انجام می دهند. در حالی که نیروهای ترکیه تامین امنیت منبج را در دست گرفته اند، ژنرال گدنی گفت: «نیروهای دموکراتیک سوریه که تحت حمایت آمریکا هستند، خود را برای عملیات نهایی علیه داعش در منطقه هاژین، 200 کیلومتر دورتر از منبج آماده می کنند و در حال ایجاد پست های ایست وبازرسی در دره رود فرات هستند.»

کارشناسان دیگری می گویند که دولت ترکیه به تشدید استقرار نیرو در مرزها و تلاش برای ریشه کن کردن داعش پرداخته است.

آرون استین، کارشناس مسائل ترکیه در شورای آتلانتیک در واشنگتن گفت:« ترکیه سالهاست پاییدن هسته های داعش را به شدت دنبال کرده است. مقامات ترکیه بعد از موج حملات داعش که پس از اقدامات تهاجمی پلیس در ترکیه متوقف شدند، از خطراتی که زنان و مردان داعش ایجاد می کنند آگاه هستند.»

به گفته یکی از مقامات ارشد آمریکا که به دلیل حسایت موضوع نخواسته نامش فاش شود، به دنبال توقف گفتگوهای آمریکا و ترکیه بر سر وضعیت کشیش برانسون، دولت ترامپ به دنبال تشدید اقدامات خود علیه ترکیه از جمله محدود کردن خطوط هوایی ترکیه است.

این مقام آمریکایی افزود: دولت ترامپ همچنین خواهان آزادی سرکان گولگه، دانشمند ناسات که حدود یک سال را در زندان ترکیه گذارنده است. آمریکا همچنین می خواهد سه شهروند ترکیه که برای وزارت خارجه آمریکا در ترکیه کار کرده اند از زندان آزاد شوند.

این مقام آمریکایی گفت که اگر آقای برانسون تا روز چهارشنبه آزاد نشود تحریم های بیشتری به اجرا گذاشته خواهد شد.

سارا هاگبی ساندرز، سخنگوی کاخ سفید روز سه شنبه به خبرنگاران گفت: « مطمئنا آقای رییس جمهور از این که کشیش برانسون و دیگر شهروندان و کارمندان نهادهای دیپلماتیک آمریکا آزاد نشده اند بسیار ناامید شده است. ما مدام از ترکیه می خواهیم که اقدام درست را انجام داده و این افراد را آزاد کند.»

علاوه بر این، بر اساس گفته های یک فرد مطلع، سفیر ترکیه در جریان دیدار روز دوشنبه از کاخ سفید خواستار عفو و بخشیده شدن بانک دولتی ترکیه یعنی هالک بانک ترکیه و مدیران آن شده است.

هالک بانک ترکیه از سوی وزارت خزانه داری آمریکا به اتهام نقض تحریم های ایران تحت پیگرد قرار گرفته است. مهمت هاکان آتیلا، یکی از مدران ارشد این بانک که به اتهام کمک به طرح چند میلیارد دلاری دور زدن تحریم های ایران محکوم شده دوران زندان خود را در آمریکا می گذراند.

آنکارا خواستار ملاطفت آمریکا در مورد پروسه تحریم ها و استراد آقای آتیلا به ترکیه برای گذراندن باقی مانده حبس وی در ترکیه شده است.

منبع: روزنامه نیویورک تایمز

ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 84771

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha