«ظاهر سارایی» شاعر حیرت و پرچم‌دار شعر کردی جنوبی در ایلام

سرویس ایلام – طی آیینی در حوزه هنری استان ایلام از تازه‌ترین اثر شاعر، ادیب و ناشر ایلامی رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، مجموعه شعر «نشد پروانه‌ی باغ تو باشم»، اثر استاد «ظاهر سارایی» است که به تازگی توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.

رییس حوزه هنری ایلام در آیین رونمایی از این مجموعه شعر فارسی گفت: ظاهر سارایی یکی از پیشگامان جریان شعر پیشرو ایلام در دهه 60 و 70 بود که با حضور و خلق آثار خویش توانست علاقمندان و طیف وسیعی از مخاطبان را همراه خود سازد.

محمدعلی قاسمی عنوان کرد: سارایی دِین بزرگی بر گردن اقلیم استان ایلام دارد چرا که وی از شاعران پیشروی است که با تربیت نسلی توانست با جریان‌سازی در شعر کلاسیک و غزل گام‌های مؤثری را بردارد.

صاحب مجموعه شعر برانگیخته با عشق خاطرنشان کرد: سارایی در دهه 70 می‌توانست بیشتر و پویاتر از این در عرصه ادبیات بدرخشد و به نوعی خودش مقصر بود که کارش را ادامه نداد و ما غبطه می‌خوریم که چرا ظاهر آن راه پرخطر و کاملاً سودمندانه‌ای را که آغاز کرده بود به سرانجام نرساند.

قاسمی ضمن تصریح بر سرآمد بودن ظاهر سارایی در شعر کلاسیک دهه 70 ایران، توضیح داد: ظاهر با صرف وقت خود در کسوت معلمی و تمرکز بیشتر بر توسعه شعر کردی جنوبی اگر چه راه خود را در شعر فارسی ناتمام گذاشت اما تبدیل به یکی از پرچم‌داران شعر کردی جنوبی شد و از دهه هفتاد به بعد با انتشارات «زانا» و آثاری که در حوزه شعر کردی جنوبی خلق کرد، خدمات شایانی انجام داد.

رییس حوزه هنری ایلام در بحث کوتاهی که پیرامون شعرهای مجموعه‌ی تازه منتشرشده سارایی داشت، بیان کرد: نوع نگاه ظاهر سارایی آمیخته با حیرت بوده و یک پرسشگری رازمدارانه در آثار وی وجود دارد.

قاسمی، ظاهر سارایی را شاعر حیرت نام نهاد و گفت: او شاعر حیرت است و هنوز پاسخی برای آن پیدا نکرده است و همین حیرت با فراز و فرودهایی در خلق آثارش و جهان بینی او ادامه دارد.

دال مرکزی حیرت در آثار ظاهر سارایی

دکتر بهروز سپیدنامه، منتقد اصلی این رونمایی، ظاهر سارایی را از شاعران پیشرو دانست که دین بزرگی بر گردن شعر امروز ایران دارد. او گفت: اگر نسل امروز ایران کارشان راحت شده و به آسانی شعر می‌گوید به این خاطر است که این نسل بر شانه‌های نسل قبل ایستاده است و ظاهر سارایی یکی از آن قله‌ها و سلسله‌جبال‌های استان ایلام است که نسل بعدی بر روی شانه‌های او ایستاده است.

این استاد دانشگاه گفت که سعی خواهد کرد مجموعه شعر نشد پروانه باغ تو باشم را از منظر ساختارگرایی تکوینی پیر بوردیو نقد کند. او گفت: به اعتقاد بوردیو باید به زمینه‌های تاریخی شکل‌گیری اثر توجه کنیم و ببینیم که چگونه یک تولیدکننده ادبی خودش را از دیگران متمایز می‌کند و این تمایز نشأت گرفته از استراتژی‌هایی است که فرد در «میدان»‌های مختلف اتخاذ می‌کند.

سپیدنامه تولید ادبی و هنری را یک میدان دانست و توضیح داد: در میدان تولید ادبی ما 2 زیرمیدان می‌توانیم داشته باشیم؛ یکی میدان تنگ‌دامنه که نخبه‌گرایانه است و دیگری میدان پهن‌دامنه که همه‌پسند و عام است.

وی افزود: ظاهر سارایی را جزء میدان تنگ‌دامنه قرار می‌دهیم. او به شعر نخبه‌گرایانه نزدیک است اما سخت‌خوان نیست و شعرش اشرافی و آریستوکراتیک نمی‌باشد و در مقابل، بهروز یاسمی را در گستره‌ی پهن‌دامنه قرار می‌دهم.

این منتقد و جریان‌شناس ادبی ایلامی عنوان کرد: منش و شخصیت ظاهر سارایی طوری تربیت شده که عیار اندیشه‌اش بر احساس او چیره است. برای خود شاعر کنش‌های عقلانی بر کنش‌های احساسی می‌چربد و این البته نافی وجود شعرهای عاشقانه‌ی خوب و احساسی در آثارش نیست.

سپیدنامه مجموعه شعر نشد پروانه باغ تو باشم را یک مجموعه خیلی خوب دانست و غزل معروف «چقدر ثانیه‌ها نامردند» را یک اتفاق در شعر دهه 70 دانست و اضافه کرد: سارایی خودش را وقف زادبومش کرد و به نفع جمعی و رشد ادبیات ایلام کمک کرد و امروز او یک سرمایه است.

وی آنگاه با آوردن مثال‌هایی از اشعار مجموعه شعر نشد پروانه باغ تو باشم، به بررسی اجمالی آن پرداخت و گفت: تصویرسازی‌ها و ایهام‌های زیبا، ثبت لحظه، مواجهه خاص شاعر با مفهوم عشق، رگه‌های پیدای مطالعات فلسفی شاعر در آثار، دال مرکزی «حیرت» در مجموعه شعر، وجود سکوت به مثابه یک بحث معرفتی و عرفانی در آثار، تعلق خاطر شاعر به سهراب سپهری و وجود ترکیب‌های سپهری‌وار در این مجموعه، ارجاعات سارایی به چهار شاعر (شاملو، اخوان، ابتهاج و حافظ) و ابداع بی‌سابقه‌ی او که در شعر نیمایی از تضمین استفاده کرده است، از مهم‌ترین مؤلفه‌های ادبی این مجموعه شعر است.

خدمات سارایی به زبان کردی جنوبی شاخص است

شاعر معروف ایلامی که با دوبیتی‌های خود سپهر ادبی ایران را درنوردیده است در سخنان کوتاهی پیرامون اشعار کردی ظاهر سارایی و فعالیت‌های ادبی او در این زمینه، عنوان کرد: ظاهر سارایی خودش را وقف زبان کردی کرد و وقت نکرد که در شعر فارسی فعالیت بیشتری داشته باشد.

جلیل صفربیگی گفت: ظاهر علاوه بر داشتن شعرهای کردی خوب، به تربیت نسل پرداخت و مانند فردوسی، 30 سال خودش را وقف رشد زبان کردی در عالی‌ترین سطح آن کرد و خدمات او به زبان کردی جنوبی بسیار شاخص است.

وی اذعان داشت: ظاهر سارایی یک اسم است اما در پشت او چندصدهزار نفر از مردم ایلام قرار دارند و خوب است که در زمان حیات او و دیگر بزرگان، میدان و خیابانی به اسم او شود.

صفربیگی تأکید کرد: باید به خاطر خودمان، فرزندانمان و معرفی استانمان کسانی چون ظاهر سارایی را در عالی‌ترین سطح معرفی کنیم.

به گزارش کردپرس، کتاب «نشد پروانه‌ی باغ تو باشم» تازه ترین اثر استاد «ظاهر سارایی» توسط انتشارات سوره مهر در 77 صفحه و با شمارگان 1250 جلد و با قیمت 9 هزار تومان روانه بازار شده است.

کد خبر 85021

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha