به گزارش خبرگزاری کردپرس، مسأله خودکشی در استان ایلام تبدیل به برندی جهانی شده است و متأسفانه سالهاست برای این معضل که ریشه اقتصادی، اجتماعی و هویتی دارد، تلاشی اساسی و اثرگذار صورت نگرفته است.
صرف برگزاری برنامه و همایش و سخنرانی دردی را از مردمی که با این پدیده روبهرو هستند مداوا نمیکند و صرف تدوین سند توسعه اجتماعی استان که هر چند سال یک بار از نو نوشته میشود و اجرا نمیشود و صرفاً جنبهی تأمین خوراک برای سخنرانی مسئولین را دارد، نمیتواند ما را از دست این شهرت شوم رهایی ببخشد.
اگر چه بعضی از جامعه شناسان و روانشناسان ناآگاهانه میگویند که خودکشی در ایلام ارزش مطالعاتی ندارد (چرا که خودشان در این شرایط قرار ندارند و در شهرهای توسعه یافته زندگی لاکچری دارند) اما آمار بالای اقدام به خودکشی در ایلام این پیام را صادر میکند که خودکشی هنوز در رأس معضلات اجتماعی مردم استان ایلام است.
با وجود اینکه مسئولان آسیبهای اجتماعی از کاهش خودکشی در ایلام سخن میگویند اما آمار تازه منتشرشدهای که ایلام را در صدر آمار اقدام به خودکشی ایران قرار داده است دوباره زنگها را به صدا در آورده.
800 مورد اقدام به خودکشی در ایلام
بر اساس اعلام مدیرکل دفتر نظارت و هماهنگی بر امور جوانان، بیشترین اقدام به خودکشی در سال گذشته، مربوط به استانهای ایلام با 800 مورد، تهران با 743 مورد و خوزستان با 369 مورد خودکشی بوده است.
به گفته امید محدث در گفتگو با روزنامه ایران، عامل اصلی افزایش خودکشی در کشور مسائل اقتصادی و بیکاری است. چراکه، دو سوم این افراد مرد هستند و بالای 25 سال سن دارند.
وی افزود: موضوعی که کارشناسان اجتماعی هم بر آن تأکید میکنند و معتقدند دو عامل مسائل اقتصادی و بیکاری در سالهای اخیر به افزایش خودکشی در کشور دامن زده است. تاجایی که شرایط ایران از نظر خودکشی بهوضعیت بحرانی رسیده است.
محدث خاطرنشان کرد: البته در کنار این مسائل، برخی از کارشناسان هم از افزایش پدیدههای نوظهوری مانند خودکشیهای تفریحی خبر میدهند و میگویند که این معضل در میان جوانان و نوجوانان بشدت در حال افزایش است.
مدیرکل دفتر نظارت و هماهنگی بر امور جوانان گفت: بیشترین خودکشیهای زجرآور و دردناک متعلق به زنان است و بر اساس تحقیقات، مردان از روشهای بدون تحمل درد برای خودکشی استفاده میکنند. بهطور مثال، در میان زنان اقدام به رگزنی و خونریزی مداوم بیشتر دیده میشود و در میان مردن سقوط از ارتفاع فراوانی بیشتری دارد.
رضا جعفری، رئیس اورژانس اجتماعی کشور هم به افزایش مداخله اورژانس اجتماعی برای پیشگیری از خودکشی در استان ایلام اشاره میکند و میگوید: بیشترین آمار مداخله اورژانس اجتماعی متعلق به استان ایلام است.
او وعده داده: به همین علت در نظر داریم بزودی برنامهای با مشارکت وزارت بهداشت و مسئولان استان برای کاهش این معضل در استان ایلام بگذاریم.
لزوم تدوین یک نظریه بومی پیرامون خودکشی در ایلام
دکتر علی موسینژاد، جامعه شناس ایلامی که تحقیقات خودش را بر مسأله خودکشی در ایلام متمرکز کرده است چندی قبل به ایسنا گفت: در استان ایلام که هرروز بهطور متوسط سه و نیم تا چهار نفر اقدام به خودکشی میکنند، صاحب­نظران، محققان، نخبگان و دانشگاهیان نسبت به این مسأله بیتفاوت شدهاند و صرفاً گاهی بعضی از شخصیتهای مذهبی بهجای پرداختن به ریشه­های خودکشی، به اظهارنظر میپردازند و راهحل مسأله را در تشویق شهروندان به خودداری از شرکت در مراسم فاتحه قربانیان خودکشی می­دانند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: ما باید تا رسیدن به یک نظریه بومی درباره خودکشی در استان ایلام برسیم که لازمه آن انجام تحقیقات بنیادی است از تلاش دست بر نداریم.
موسینزاد تأکید کرد: باید ضمن استفاده از تجربه جهانی، بهویژه تجارب 28 کشوری که سند ملی پیش­گیری از خودکشی تنظیم و اجرا کردهاند، تربیت متخصصانی در زمینه خودکشی در سطوح تحصیلات تکمیلی و ... به راهکارهایی برای مسأله برسیم.
نظر شما