به دنبال تنش های شدید در روابط آنکارا – واشنگتن که در تاریخ روابط آمریکا – ترکیه یکی از بی سابقه ترین و شدیدترین تنش ها می باشد؛ ترکیه به دنبال یافتن متفق و شریک جدید در جهان برآمده است. آنکارا در همین راستا اقدامات جدی برای عادی سازی روابط خود با کشورهایی مانند آلمان، هلند، اتریش و ... برداشته و از طرف دیگر نیز اقدام جدی برای بهبود روابط آسیایی و کشورهای حاشیه خلیج فارس را نیز آغاز کرده است.
در همین چارچوب، آنکارایی که پیش از این امارات را متهم به اسپانسری از کودتای نافرجام 15 جولای 2018 میلادی در ترکیه می کرد به صدور پیام های مسالمت آمیز به این کشور کرده است. همچنین روابط با قرقیزستانی که به دلیل خودداری از تعطیلی مدارس وابسته به جماعت گولن مورد انتقاد و واکنش های تند ترکیه قرار گرفته از سوی آنکار در دستور کار قرار گرفته و برای عادی سازی آن اقدامات مهمی از جمله سفر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به این کشور طراحی شده است. این بهبود روابط که ابتدا میان واحد های نظامی – امنیتی دو کشور آغاز شده بود به تماس های سیاسی منجر شده و مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در تماس تلفنی با همتای قرقیزی خود به مذاکره پرداخته است. اردوغان که در ماه سپتامبر به قرقیزستان سفر خواهد کرد بعد از کودتای نافرجام 2016 با انتقاد از عملکرد دولت قرقیزستان در قبال جماعت گولن عنوان کرده بود: "امروز این کودتا علیه ما صورت گرفته است؛ فردا علیه شما خواهد بود".
آنکارا که در اختلافات میان قطر با کشورهایی مانند عربستان سعودی، امارات و مصر در کنار دوحه قرار گرفته بود؛ در پی بهبود دوباره روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس کرده و در این راستا مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در پیامی عنوان کرده است: در پی بهبود و توسعه روابط خود با کشورهای شورای همکاری حوزه خلیج {فارس} و کشورهای بردار حوزه خلیج {فارس} (عربستان سعودی، قطر، کویت، بحرین، امارات و عمان) هستیم. اقدامات لازم برای توسعه روابط نیز در دستور کار قرار گرفته است.
از طرف دیگر بهبود روابط با کشورهای اروپایی از جمله آلمان، هلند و اتریش که در پی رفراندوم 2017 در ترکیه به مشکلات عدیده ای روبه رو شده بود در دستور کار آنکارا قرار گرفته است. آنکارا که تماس های خوبی در 2 هفته اخیر با آلمان داشته است با هلند نیز وارد ارتباط شده و از طرف دیگر وزارت خارجه ترکیه از دعوت رئیس دوره اتحادیه اروپا به وین استقبال کرده است. مولود چاووش اوغلو در اجابت این دیدار 30 و 31 آگوست به وین پایتخت اتریش سفر خواهد کرد.
چیزی که در اینجا مسلم است؛ تلاش آنکارا برای پیدا کردن شریک جدید در جهان است. آنکارا که معتقد است موازنه های جهانی در حال برهم خوردن می باشد بعد از نزدیکی به روسیه و عدم قبول تحریم های آمریکا علیه ایران به نوعی از واشنگتن فاصله گرفته است و با تنش های به وجود آمده میان این دو کشور در تلاش برای یافتن متحدهای جدید در منطقه و جهان است.
حال باید دید که آنکارا در روزهای پیش رو تا چه اندازه در این سیاست جدید خود که به نوعی فشار بر آمریکا نیز به حساب می آید موفق عمل خواهد کرد.
خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه
کد خبرنگار: 30102
نظر شما