ادلب گره کور آنکارا – مسکو؛ هیئت ترکی دست خالی از روسیه بازگشت

سرویس ترکیه - حالی که چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در این مصاحبه مطبوعاتی تاکید می کند که یک اقدام نظامی در ادلب به فلاکتی بزرگ خواهد انجامید؛ لاوروف وزیر امور خارجه روسیه می گوید: مناطق عاری از دیگری برای استقرار گروه تروریستی النصره در ادلب به وجود نیامده است.

هیئت بلند پایه ترکیه متشکل از مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، خلوصی آکار، وزیر دفاع ملی ترکیه و هاکان فیدان رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه که به روسیه سفر کرده بود دیدارهای مختلفی را با مقامات این کشور در مسکو انجام دادند. یکی از مهمترین محورهای این مذاکرات و دیدارها مسئله ادلب در شمال سوریه بود که هیئت ترکیه در خصوص ادلب دست خالی به آنکارا بازگشت.

به یک بررسی دقیق مصاحبه مطبوعاتی چاووش اوغلو – لاوروف متوجه خواهیم شد تا چه اندازه اختلافات عمده ای در خصوص مسئله ادلب میان ترکیه و روسیه وجود دارد. در حالی که چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در این مصاحبه مطبوعاتی تاکید می کند که یک اقدام نظامی در ادلب به فلاکتی بزرگ خواهد انجامید؛ لاوروف وزیر امور خارجه روسیه می گوید: مناطق عاری از دیگری برای استقرار گروه تروریستی النصره در ادلب به وجود نیامده است.

سخنان لاوروف در خصوص مسئله ادلب یک بار دیگر نشان داد که نه تنها هیچ اتفاق نظری در خصوص این مسئله میان مسکو – آنکارا وجود ندارد بلکه اختلافات در خصوص ادلب عمیق تر از گذشته نیز است.

لاوروف در بخشی از سخنان خود می گوید: ادلب به یک حالت بسیار پیچیده ای درآمده است، هیچ کس منطقه عاری از درگیری در ادلب را برای استقرار جبهه النصره به وجود نیاورده است. در آنجا از شهروندان به عنوان سپرهای انسانی استفاده می کنند. دائما از آنجا علیه ارتش سوریه حملاتی ترتیب داده می شود. نزدیک به 50 پهپاد از آنجا به پرواز درآمده و برای حمله به پایگاه هوایی حمیمیم روسیه اقدام کرده اند. البته برای جداسازی شهروندان عادی باید هر کاری لازم است را انجام دهیم و ریسک خطرجانی برای شهروندان عادی را به پایین ترین حد برسانیم.

این اظهارات در حالی ایراد می شود که نشان از عزم راسخ روسیه در یک اقدام نظامی در ادلب دارد. اقدامی که دولت مرکزی سوریه نیز با آن موافق بوده و ایران نیز در کنار مسکو و دمشق قرار خواهد گرفت. چاووش اوغلو با تاکید بر حضور 3.5 میلیون شهروند عادی اعلام می کند که یک اقدام نظامی در ادلب می تواند فلاکت های بزرگی را به بار بیاورد. حال سوال اینجاست؟ چرا ترکیه از یک اقدام نظامی در ادلب مخالفت به عمل می آورد.

برای پاسخ دادن به این سوال از دو محور می توان به آن نگاه کرد. یکی از دلایل این مخالفت ترس ترکیه از آغاز موج جدیدی از پناهندگی ها به مرزهای ترکیه است. ترکیه سال هاست که با معضل آوارگان سوری دست و پنجه نرم می کند و بیشترین پناهندگان جنگی سوریه در این کشور اقامت دارد. هزینه های میلیاردی در کنار مخالفت های داخلی و تنش های اجتماعی که حضور پناهندگان سوری در ترکیه به بار آورده است آنکارا را از آغاز یک موج جدیدی از پناهندگان از ادلب که در نزدیکی مرزهای ترکیه واقع شده است می ترساند. ولی این تمام ماجرا نبوده یک دلیل دیگر برای این مخالفت نیز مطرح است و آن حضور گروه های اسلامی تحت کنترل ترکیه در ادلب است. بخشی از ادلب در کنترل ارتش آزاد سوریه بوده که به صورت آشکار تحت الحمایه ترکیه بوده و از طرف دیگر النصره ای حضور دارد که بارها کمک های پنهانی ترکیه به این گروه در رسانه های مختلف منتشر شده است. ترکیه از این گروه ها در مبارزه با کردهای سوریه بیشترین بهره برداری را به عمل آورده و عملیات های عفرین را با کمترین خسارت نیروهای خود با استفاده از این نیروها پیش برده بود. در واقع حضور این نیروها در ادلب به عنوان یک اقدام پیشگیرانه از عملیات های احتمالی کردها به عفرین نیز است. ترکیه در نظر دارد با حضور و تقویت این نیروها در ادلب ضمن این که از قیام کردهای ادلب برای کنترل این منطقه جلوگیری به عمل بیاورد بلکه از ایجاد یک تحرک نظامی در همسایگی ادلب و در مرزهای عفرین نیز ممانعت ایجاد کند.

خبرنگار: 30102

کد خبر 85255

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha