مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجۀ ترکیه برای دومین بار در دو هفتۀ گذشته با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجۀ روسیه دیدار کرد. چاوش اوغلو روز گذشته 24 اوت با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز دیدار کرد.
هولوسی آکار وزیر دفاع ترکیه و هاکان فیدان رئیس سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت) نیز همان روز در مسکو بودند، درست یک هفته پس از نخستین سفرشان به پایتخت روسیه.
موضوع همۀ این رفت و آمدهای دیپلماتیک عملیات نظامی قریب الوقوع ارتش سوریه در استان ادلب با حدود سه میلیون جمعیت است. ارتش سوریه با حمایت روسیه قصد دارد گروه های تکفیری را که از سال 2017 این منطقه را کنترل می کنند، نابود کند.
ترکیه در چارچوب توافق سه جانبه با ایران و روسیه، در حوالی ادلب 12 پایگاه نظامی دارد.
ترکیه سه نگرانی عمده دارد: نخست، یک عملیات نظامی گسترده بدون تمایز میان غیرنظامیان و تروریست ها می تواند یک فاجعۀ عظیم به بار بیاورد. دوم، این عملیات می تواند سیل دیگری از پناه جویان رابه سوی ترکیه روانه کرده و مسألۀ بغرنج پناه جویان در این کشور را پیچیده تر و دشوارتر کند. سومین نگرانی دربارۀ امنیت نظامیان ترک مستقر در سوریه است. هر گونه حملۀ مستقیم به نظامیان ترک، مطمئناً به یک مناقشۀ جدید و عمیق میان ترکیه و سوریه منجر خواهد شد.
چاوش اوغلو در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با لاوروف گفت «روسیه شریک استراتژیک ما است»، که تلویحاً به این معنا است که ترکیه می خواهد روسیه در راستای این شراکت استراتژیک عمل کند. توصیف وزیر امور خارجۀ ترکیه از پیوندهای کشورش با روسیه از منظر آنکارا درست است، اما وقتی پای وضعیت سوریه به میان می آید، بدون تردید شریک استراتژیک روسیه بشار اسد رئیس جمهور سوریه است.
روسیه پایگاه های نظامی کلیدی در سوریه تأسیس کرده و با حکومت سوریه به توافق های مهمی برای همکاری های نظامی در آینده دست یافته است و تلاش می کند این کشور را به پایگاه منطقه ای خود تبدیل کرده و از آنجا حوزۀ استراتژیک وسیعی را کنترل کند. در نتیجه، نابودی تروریست ها در سوریه، امنیت تأسیسات نظامی و پایگاه های روسی را در این کشور تأمین خواهد کرد. لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی در اواسط ماه اوت در آنکارا گفت این حق سوریه است که با تروریست ها مبارزه کند و به این ترتیب حق روسیه است که که از حکومت سوریه حمایت کند.
جنبۀ دیگر اهمیت عملیات ادلب زمان بندی آن است. پوتین و دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده اواسط ماه جولای در هلسینکی پایتخت فنلاند با هم دیدار کردند و گفته می شود دو رئیس جمهور در این دیدار در مورد آیندۀ سوریه به توافق رسیده اند. از این مهم تر عملیات زمانی آغاز می شود که ترکیه در میانۀ یک تنش شدید با ایالات متحده است. باید توجه داشت، تنها خط قرمز ایالات متحده و کشورهای غربی در سوریه، همچنان که هفتۀ گذشته اعلام کردند، استفاده از سلاح های شیمیایی است.
پیشنهاد ترکیه به روسیه دربارۀ ادلب ناظر بر همکاری نظامی و اطلاعاتی برای تشخیص تروریست ها از کسانی بود که تروریست نیستند. ترکیه اعلام کرده است یک عملیات نظامی فراگیر در این استان یک تراژدی انسانی ایجاد کرده و روند آستانه را نابود خواهد کرد.
در چند هفتۀ آینده روشن خواهد شد که آیا ترکیه و روسیه واقعاً شرکای استراتژیک هستند یا شراکت آنها یک شراکت موقتی و تاکتیکی بوده است.
منبع: حریت
ترجمه: خبرگزاری کردپرس – سرویس ترکیه
نظر شما