به گزارش کردپرس، پس از برگزاری انتخابات دوره چهارم مجلس عراق و تائید نهایی نتایج این انتخابات، گفتگو و تلاش های احزاب عراق و اقلیم کردستان برای ایجاد همپیمانی بزرگ پارلمانی که بتواند دولت جدید این کشور را تشکیل دهد، شدت گرفته است و در این میان نقش احزاب کُرد در تشکیل این همپیمانی با توجه به تعداد کرسی های آنان در مجلس عراق حائز اهمیت و تاثیر گذار است.
در این خصوص دو حزب اتحادیه میهنی و حزب دمکرات به عنوان احزاب حاکم اقلیم که بیشترین شمار رأی و کرسی را در این انتخابات کسب کرده اند، در خصوص تشکیل همپیمانی میان خود و ایجاد هیئت مشترک برای اعزام به بغداد و شرکت در گفتگوهای تشکیل دولت جدید عراق، به توافق رسیدند و طی نشست هایی برای تعیین ساز و کار عملکرد این هیئت و شروط شرکت در دولت جدید عراق تلاش می کنند.
با وجود اینکه این دو حزب، با تأکید بر ضرورت اتحاد میان احزاب کُردی در مقابل طرف های عراقی تأکید کرده و دیگر احزاب اقلیم را به پیوستن به این هیئت فراخوانده و خواستار تشکیل هیئت فراگیر کُردها به منظور شرکت در گفتگوهای تشکیل دولت جدید عراق شدند و بارها احزاب اقلیم را به گفتگو دعوت و تأکید کردند که هیچ خط قرمزی در مورد هیچ یک از احزاب ندارند، اما احزاب اپوزیسیون اقلیم که این دو حزب را به تقلب گسترده در انتخابات مجلس عراق متهم می کنند، با این پیشنهاد مخالفت کرده و هرگونه مذاکره و توافق با این دو حزب را رد می کنند.
در حال حاضر چهار حزب جنبش تغییر، همپیمانی برای دمکراسی و عدالت، اتحاد اسلامی و جماعت اسلامی کردستان به عنوان احزاب اپوزیسیون اقلیم، شناخته می شوند، با رایزنی و تلاش برای حصول توافق بر سر همپیمانی مجزای از دو حزب حاکم، در جهت تشکیل جبهه سیاسی مجزا حرکت کرده و اخبار منتشر شده در رسانه های وابسته به این احزاب، حاکی از حصول این توافق و تشکیل همپیمانی میان آنان به منظور شرکت در پروسه سیاسی عراق، است.
احزاب مذکور تأکید می کنند همپیمانی آنان جبهه سیاسی جدیدی است که به عنوان نماینده مردم اقلیم کردستان، با رویکردی متفاوت از احزاب حاکم و به دور از منافع شخصی و حزبی، با هدف دستیابی به بیشترین امتیازات برای کردها در خلال مذاکرات تشکیل دولت جدید عراق، تلاش می کند.
شورش حاجی عضو ارشد جنبش تغییر در این خصوص به رسانه های این حزب گفت که تصمیم نهایی در مورد همپیمانی میان احزاب اپوزیسیون اقلیم کردستان و تشکیل هیئت مشترک بعد از اتخاذ تصمیم از سوی رهبران این احزاب گرفته شده است.
از سوی دیگر محمد احمد عضو شورای رهبری حزب اتحاد اسلامی کردستان نیز تأکید کرد که احزاب اقلیم پیشتر نیز تشکیل دو جبهه مجزا در بغداد را تجربه کرده اند و این تجربه نیز موفقیت آمیز بوده و دو جبهه مختلف کردی در بغداد می توانند در مورد مسائل ملی و منافع عمومی اقلیم، دارای یک موضع و عملکرد مشترک باشند.
محمد رئوف عضو شورای مؤسسین حزب همپیمانی برای دمکراسی و عدالت نیز تأکید کرد که هدف احزاب اپوزیسیون اقلیم از تشکیل این همپیمانی تحقق منافع مردم اقلیم کردستان است.
این احزاب نشست های خود برای تشکیل همپیمانی در مقابل احزاب حاکم اقلیم را بلافاصله پس از برگزاری انتخابات مجلس عراق در 12 ماه می میلادی آغاز کرده و در حال حاضر با تشکیل همپیمانی اپوزیسیون در بغداد و مجلس عراق و رد کردن هرگونه گفتگو و مذاکره با احزاب حاکم از سوی آنان، احتمال اتحاد میان کُردها و تشکیل همپیمانی فراگیر کردستانی، رفته رفته از میان می رود و تشکیل دو جبهه سیاسی متفاوت و مجزای احزاب کُردی جای آن را می گیرد و باید دید آیا این دو جبهه و دو رویکرد و سیاست متفاوت می تواند نتایجی متفاوت از دورههای پیش را برای کُردها به دنبال داشته باشد؟
از سوی دیگر باید به نقش حزب تازه تأسیس نسل نو نیز اشاره کرد که از سوی کمپین مخالفین برگزاری رفراندوم استقلال اقلیم کردستان تشکیل و در انتخابات اخیر موفق به کسب 4 کرسی مجلس عراق شده است.
این حزب، با رویکردی انتقادی علیه حاکمیت اقلیم کردستان وارد عرصه سیاسی اقلیم شده است و عملکرد احزاب اپوزیسیون را نیز به شدت مورد انتقاد قرار داده و آنان را در بروز مشکلات اقلیم سهیم می داند و حاضر به توافق با هیچ یک از آنان نیست و به عنوان یک جریان سوم کُردی در بغداد حضور یافته و پراکندگی کُردها را افزایش می دهد.
حزب نسل نو در عین حال اینکه به صورت مستقل با احزاب و ائتلاف های عراقی در مورد تشکیل دولت جدید عراق وارد گفتگو و مذاکره شده، تأکید می کند در ائتلاف هایی که اتحادیه میهنی و حزب دمکرات در آن حضور داشته باشند، مشارکت نمی کند.
نظر شما