به گزارش خبرگزاری کردپرس، رؤیای منطقهی آزاد تجاری شدن مهران این روزها یکبار دیگر تا مرز تحقق پیش رفته است؛ مسألهای که به یک مطالبهی عمومی تبدیل شده است و افکار عمومی استان ایلام به آن واکنش مثبت نشان میدهد؛ گویی با آزاد شدن مهران، توسعه و رفاه در استان ایلام سرریز کرده و به سایر نقاط کشور نیز میرسد.
واکنش افکار عمومی به تصویب کلیات لایحه مناطق آزاد تجاری
بازتاب مثبت رسانهها و نمایندههای مجلس و مسئولین دولتی به تصویب کلیات لایحه مناطق آزاد ایران که مهران نیز یکی از این مناطق هشتگانه است خود مؤید این مطلب است که این موضوع برای افکار عمومی ایلامیان چه مقدار اهمیت دارد تا جایی که نمایندگان مجلس هر کدام با قید فوریت بر خیر خویش سعی کردند اولین خبر را آنها به مردم استان بدهند غافل از اینکه استاندار در قالب یک خبر خوش، در مراسم هفته دولت با آنها سر گرفتن مژدگانی از مردم رقابت را شروع کرده و او هم خبر را منتشر کرده است.
قاسم سلیمانی دشتکی بعد از تصویب کلیات منطقه آزاد تجاری مهران گفت: ایلام شایسته توسعه است و قطعا تصویب منطقه آزاد تجاری مهران آبستن تحولات بزرگ توسعه ای و اشتغالزایی فراوان برای استان خواهد شد و باید قدر این موفقیت بزرگ را دانست.
وی افزود: امیدوارم که در ادامه مسیر (منظور تصویب نهایی این لایحه در صحن علنی مجلس است) با اتحاد و وحدت مثال زدنی که اکنون در ایلام شکل گرفته است مسائل و مشکلات استان یکی پس از دیگری از سر راه برداشته شود و آینده ای روشن در پیش روی ایلامیان عزیز قرار گیرد.
جلال میرزایی نماینده ایلام نیز در کانال خبری خود ضمن اعلام این خبر توضیح داد: متاسفانه کمیسیون اقتصادی مجلس مناطقی را به لایحه دولت اضافه کرده و مجددا این لایحه توسط دولت بررسی شده و برای رأیگیری نهایی به مجلس اشاره شود.
هنوز کار تمام نشده
به کار بردن کلمه متاسفانه توسط دکتر میرزایی اشاره به سابقه رد این لایحه توسط مجلس در گذشته دارد. این لایحه یک بار دیگر در دوره پیشین کلیاتش تصویب شد ولی در صحن علنی مجلس رأی نیاورد. کمی بعد در حالی که گمان میرفت که لایحه مناطق آزاد جدید برای همیشه کنار گذاشته شده باشد، دوباره به مجلس آمد.
چهاردهم تیرماه سال ۱۳۹۵ بود که رئیس جمهوری، لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد تجاری - صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی را طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. پس از آن نیز دولت یک لایحه جدید در خصوص ایجاد منطقه آزاد قصر شیرین را به مجلس شورای اسلامی برد تا ایجاد این هشت منطقه آزاد جدید دوباره در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
براساس این لایحه به دولت اجازه داده میشد که در استانهای گلستان (اینچه برون)، ایلام (مهران)، اردبیل (اردبیل)، سیستان و بلوچستان (سیستان)، کردستان (بانه، مریوان)، هرمزگان (جاسک)، بوشهر (بوشهر) و کرمانشاه (قصرشیرین) منطقه آزاد تجاری، صنعتی را در محدودههایی که به تصویب هیئت وزیران میرسد ایجاد کند.
نوع نگاه در خصوص مناطق آزاد و فعالیت آن ها همواره دوگانه بوده، برخی معتقدند این مناطق فرصت و پنجره ای جدید برای رونق اقتصاد کشور است و به منزله موتور محرک اقتصادی به شمار می آید، اما در عین حال نیز برخی بر این باورند که مناطق آزاد عاملی برای افزایش میزان قاچاق بوده و به دلیل عدم نظارت لازم و کافی و با توجه به سودجویی های صورت گرفته به حیات خلوتی برای بهره برداری های مالی تبدیل شده است.
در نهایت اما لایحه یک فوریتی ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری صنعتی و ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی پس از کش و قوص های فراوان در دستور کار جلسه علنی صبح امروز (چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی قرار گرفت که نمایندگان با کلیات لایحه آن موافقت کردند. کلیات این لایحه پیش از این در کمیسیون اقتصادی مجلس مورد بررسی و تصویب قرار گرفته بود و در نهایت امروز به رای گذاشته شد که نمایندگان با ۱۲۷ رای موافق، ۵۱ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع از مجموع ۱۹۶ نماینده حاضر با آن موافقت کردند.
مزیتهای راهبردی مهران برای «آزاد» شدن
برای دستیابی به اهداف آمایشی عمران و آبادانی مناطق مرزی و کمک به پایداری امنیت در مرزهای کشور و تکمیل حلقههای تعامل نظام مند اقتصادی با کشورهای همسایه و بهرهگیری حداکثری از بازارهای این کشورها و تسریع در تقویت و توسعه زیرساختهای مطلوب زمینهساز و ضروری برای نیل به اهداف کشور در سند چشم انداز متناسب با قابلیت ها، موقعیت ژئواکونومیک و ظرفیتهای بالقوه، ایجاد هشت منطقه آزاد دیگر به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد شده تا پس از تصویب بتوان از مجموع مناطق آزاد کشور به عنوان راهبرد موفق تجربه شده برای تقویت و شکوفایی در اقتصادهای در حال گذار و افزایش رقابت پذیری اقتصادهای پیشرفته بتوان نظام توسعه ملی را تحرکی مضاعف بخشید.
در این میان، منطقهی آزاد تجاری مهران با استفاده از مزیتها و مشوقهای نهادی حاکم بر نظام مناطق آزاد، تقویت تعاملات موثر اقتصادی با بخش مرکزی عراق و جلب و جذب صنایع و کسب و کارهای برخوردار از بازار در این بخش از عراق، تسریع در تکمیل و توسعه زیرساختهای لازم برای توسعه و عمران منطقهای و ارتقای سطح زندگی ساکنان استان ایلام از طریق سرمایهگذاریها و کسب و کارها و رونق اقتصادی در این قطعه از جغرافیای ارزشمند میهن اسلامی در دستور کار آزاد شدن قرار گرفته است.
باید منتظر ماند و دید که آیا لایحه مناطق آزاد بار دیگر توسط مجلس رد میشود یا به خاطر شرایط جدید سیاسی، اقتصادی و بینالمللی و ضرورت توسعه فعالیتهای مرزی و اقتصادی با همسایگان در زمان تحریم، نظر نمایندگان به این لایحه مثبت بوده و مهران یک بار دیگر آزاد میشود.
گزارش از: یاسر بابایی
نظر شما