خبرنگاری در ایلام و ماندن در پشت درهای بسته‌ی جلسات

سرویس ایلام - ایلام که یکی از کم‌جمعیت‌ترین استان‌های کشور است دارای آمار بیش از 180 نفری خبرنگارانی است که نمی‌توان بین آن‌ها تفکیکی قائل شد و همین موضوع به مسأله‌ای برای خبرنگاران واقعی استان تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، شاید در سال‌هایی نه چندان نور، یک هفته‌نامه کاغذی با قدرت رسانه‌ای خویش می‌توانست کارهای زیادی در استان ایلام بکند و در ایام هفته دولت و دهه فجر و... درآمد خوبی هم داشته باشد. این حضور اثرگذار که باعث بالا رفتن تعداد مجوزهای صادر شده از سوی وزارت ارشاد برای استان کوچک ایلام شده بود، با ظهور پایگاه‌های خبری و خبرگزاری‌ها به حاشیه رانده شدند. در این میان صاحبان جریده‌ای که خود را با تغییرات تکنولوژیک زمانه وفق دادند توانستند همچنان درآمدزایی و اثرگذاری خود را حفظ کنند. این روند امروزه با بروز و ظهور رسانه‌های مردم‌نهاد (مجازی) بیشتر و بیشتر خود را نشان داده است؛ کسانی که نتوانسته‌اند با این تغییرات، ظرفیت‌های خود را به‌روز، کارآمد و همراه کنند همواره به مخالف‌خوان جلسات و نشست‌های خبری تبدیل شده‌اند.

در هیچ جلسه یا نشست خبری ادارات ایلام نیست که یکی از همان جاماندگان لب به شکایت باز نکند و از روزگار پررونق قبلی گلایه نکند. این‌ها بدون این‌که به خودشان زحمتی بدهند و تکانی بخورند می‌خواهند همان جریان گذشته حکمفرما باشد، قشر عظیمی نیز که در خبرنگار بودن رسمی و غیررسمی آن‌ها تردید وجود دارد، سالن جلسات را پر می‌کنند و بی هیچ اثرگذاری و بازتاب خاصی، منتظر کارت هدیه‌های احتمالی از سوی مدیران می‌مانند و اگر به جایی دعوت نشوند، فریاد وامصیبتا سر می‌دهند.

امسال در جلسه خبری استاندار ایلام و معاونینش به مناسبت هفته دولت، این دغدغه بیشتر از سایر مشکلات و معضلات و چالش‌های استان ایلام خود را نشان داد تا جایی که چندین بار توسط افراد مختلفی این موضوع مطرح شد که به زعم عده‌ای از خبرنگاران، کسر شأن جایگاه اطلاع‌رسانی در استان ایلام بود.

در همین راستا یکی از قدیمی‌ترین و منظم‌ترین هفته‌نامه‌های استان ایلام که توانسته همگام با پیشرفت‌های تکنولوژیک معاصر کار خبری خود را توسعه دهد، در یادداشتی به شرح جلساتی از این دست پرداخته است. جبار صفربیگی در پایگاه خبری عیلام خبر می‌نویسد: نشست خبری شروع می شود و لحظه به لحظه، تعداد افرادی که به نام خبرنگار وارد می شوند و تا کنون حتی یک بار هم آن ها را در رسانه های ایلام ندیده ایم، بیشتر و بیشتر می شود! حدود 20 نفر در مراسم حضور دارند که شاید 5 یا 6 نفر را بتوان خبرنگار نامید و مابقی، بازاریابان و یا سیاهی لشگرهای مطبوعات محلی و سراسری هستند که به تدبیر مدیران برخی ادارات و سلیقه روابط عمومی ها و با امید دریافت هدایا و صد البته یارکشی سیاسی و جناحی، در جلسه حضور دارند. از خیل جمعیت حاضر تنها دو یا سه سوال پرسیده می شود و الباقی جمعیت، تنها نظاره گر هستند و جسارت پرسشگری ندارند و این گونه، نشست به اصطلاح خبررسانی آن اداره به اتمام می رسد.

جبار صفربیگی پس از این توصیف اولیه می‌نویسد: دعوت گزینشی و نشست های مهندسی شده برخی ادارات ایلام، به منظور انتشار اخبار کنترل شده، شائبه ای ایجاد می کند که مدیران این ادارات، دستشان از عملکرد مثبت خالی است و چاره ای جز این ندارند! اینکه در جلسات، به اسم برگزاری نشست مطبوعاتی، جلسه پر از افرادی می شود که مشخص نیست در ایام دیگر سال کجا بودند و اصلا خبرنگار هستند یا نه، به معضلی جدی در عرصه اطلاع رسانی صحیح و آگاهی بخشی مطبوعات استان بدل شده است. با این که هرساله از کوتاهی های نظارتی خانه مطبوعات و سیاسی کاری و سلیقه نگاری آن و نیز ندانم کاری های آگاهانه مسئولان مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام، که هر بار سعی دارند توپ را در زمین خانه مطبوعات بیندازند تجربه ها دارم، اما گویا امسال بی توجهی این نهادهای نظارتی بر روند برگزاری جلسات ادارات و حضور خبرگزاری های شناخته شده استان، از همیشه بیش تر شده است. وقتی برای خانه مطبوعات و اداره کل فرهنگ و ارشاد ایلام، فرقی بین خبرنگار و بازاریاب وجود ندارد و حتی استانداری ایلام، به عنوان نهادی نظارتی که می تواند در چنین موضوعاتی ورود کرده و حضور خبرنگاران در نشست های خبری ادارات مختلف را رصد نماید، از این کار سرباز می زند، امیدی برای بهبود کیفیت آگاهی بخشی در استان باقی نمی ماند.

صفربیگی با وجود توضیحات کاملش، به جلسات روزانه و پرتعداد استانداری ایلام اشاره نکرده است؛ جایی که درهای آن تنها به روی ایرنا، ایسنا و صدا و سیما باز است و هیچ‌گاه از خبرنگاران مؤثر ایلام و خبرگزاری‌های معتبری که بدون هیاهو کار خود را انجام می‌دهند دعوتی به عمل نمی‌آید. با این کار، خبرنگاران را وابسته به اخبار منتشر شده توسط روابط عمومی استانداری می‌کنند و اجازه نمی‌دهند که از دیدگاه رسانه‌های دیگر دیده و شنیده شوند.

در همین راستا یونس قیطانی، معاون امور هنری و روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار یادداشت کوتاهی در فضای مجازی گفت: در خصوص نشست های خبری دستگاه های اجرایی، ذکر این نکته ضروری است که مدیریت این جلسات از آغاز و مرحله ی دعوت و... تا پایان بر عهده ی خود ادارات برگزارکننده می باشد و ما قانوناً نقشی و وظیفه ای نداریم. بی تردید اگر دستگاه های محترم قبل از برگزاری، از امور مطبوعات اداره کل استعلام فهرست مدعوین واجد شرایط را بگیرند، نتیجه ی بهتری از جلسات خواهند گرفت.

قیطانی سپس به تأکید استاندار ایلام بر اجرای قانون تمرکز آگهی‌ها پرداخته و گفته است: یکی از دلایل اصرار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بر قانونمند شدن و ضرورت اجرای قانون تمرکز آگهی ها حذف همین رابطه ها و فضای ناسالم میان دستگاه های اجرایی و برخی اصحاب رسانه و بازاریابان است. در خصوص نظام‌مند کردن فعالیت خبرنگاران برای گزینش از سوی ادارات، هنوز صدور کارت خبرنگاری ولو داخلی و استانی به ادارات کل فرهنگ و ارشاد استان ها تفویض نشده است و معیار همان کارت روزنامه نگاری صادره از سوی کارگروه تخصصی معاونت مطبوعاتی وزارت متبوع می باشد؛ با این حال به منظور ساماندهی بهتر و رفع دغدغه ی دوستان عزیز، در اولین فرصت نسبت به اخذ مجوز برای صدور کارت خبرنگاری داخلی اقدامات لازم انجام خواهد شد.

کد خبر 85849

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha