به گزارش کردپرس؛ متن این یادداشت به شرح زیر است:
1ـ راه اندازی هر منطقه ویژه اقتصادی و منطقه آزاد تجاری- صنعتی در هر کجای دنیا مستلزم انجام مطالعات کارشناسی می باشد که دلایل توجیهی کافی را برای احداث و با ذکر شاخص بیان کرده باشد، البته ما هنوز در خصوص منطقه بانه-مریوان به این مطالعات و نتایج آن دسترسی نداریم و در جایی نشنیده ام که چنین بررسی هایی انجام شده باشد، لذا دلایل توجیهی رسمی کافی وجود ندارد و فقط همین تحلیل های شفاهی و تئوریک موجود است که بنظر کافی نمی رسد.
2ـ ما در استان کردستان و بخصوص در بانه و مریوان یک تجربه اقتصادی داریم که جامعه محلی و سرمایه گذاران، نقش آفرینان اصلی و البته بهره برداران آن بودند و برکسی پوشیده نیست هرگاه دولت در خصوص واردات از مرزها سخت گیری کرده، چالش هایی ایجاد شده که البته تا یک سال قبل دولت بیشتر از آنکه سخت گیری کند، همراهی می کرد و لذا شاهد رونق نسبی در اقتصاد تجاری و بازرگانی استان بودیم.
این الگو تجربه شده اقتصادی در بانه و مریوان به ظاهر و بر روی کاغذ منافع بسیار بیشتر و ذینفعان گسترده تری را نسبت به شهر هایی که دارای مناطق آزاد هستند، در بر می گیرد و این یک مزیت بود که معلوم نیست با راه اندازی منطقه آزاد بانه-مریوان تکرار شود.
3ـ در خصوص مناطق ویژه هم وضع به همین ترتیب است و بر کسی پوشیده نیست که این مناطق نیز همانند مناطق آزاد به افق های پیش بینی شده و اهداف مدنظر حتی نزدیک هم نشده اند.
کافیست یک مطالعه سرانگشتی در خصوص شاخص های پایه ای اقتصادی همچون نرخ اشتغال، نرخ بیکاری، نرخ درآمد، نرخ سرمایه گذاری و نرخ پس انداز در شهرهایی که مناطق ویژه اقتصادی دارند(حدود ۶۵ منطقه ویژه)، انجام دهید متوجه خواهید شد که با شهرستان های فاقد منطقه ویژه تفاوت معنی داری ندارند، زیرا راه اندازی و موفقیت این مناطق مستلزم سپردن آنها به بخش خصوصی و حذف دولت است که در سقز نه سرمایه گذار آنچنانی داریم و البته نه دولت مایل به کنار رفتن می باشد و در شرایط جدید اقتصادی و با بحران های موجود در بازار، این شرایط بسیار دشوار تر و غیرقابل تحقق تر نشان می دهد.
4ـ برگشت دوباره لایحه مناطق آزاد تجاری در یکی دو سال قبل فرصتی را فراهم آورد تا برای پیوستن سقز به این منطقه کاری کرد زیرا مدیریت و ثمره یک منطقه آزاد پیوسته بیشتر از یک منطقه آزاد منفصل و چند پارچه است که متاسفانه شاهدیم این امر اتفاق نیفتاد و کماکان در بر همان پاشته سابق می چرخد.
البته حتی در صورت تصویب به همین شکل شهرستان سقز تاثیر گذار خواهد بود و می تواند از آن بهره ببرد که صد البته وقوع این امر منوط به اخذ سیاست های درست در سطوح محلی و استانی است.
5ـ در آینده ای نه چندان دور و با توجه به تحولات پیش رو بازار عراق و شهرهای کردنشین به مهمترین بازار منطقه ای برای ایران تبدیل می شود چه از نظر صادرات و چه از نظر واردات، گردشگری و رونق فعالیت های اقتصادی؛ که در این خصوص شهرهای مرزی استان کردستان دارای مزیت منحصر بفرد هستند، لذا لازم است در این خصوص مطالعات آینده پژوهی و سناریو های آینده نگرانه و پیش بینانه لازم بررسی، طراحی و زیر ساخت های لازم برای آن اجرا شود که البته با این جنس کارها بیگانه ایم.
6ـ بررسی اقتصاد کردستان و شاخص های توسعه ای در سال های قبل و حال حاضر نشان می دهد که مسئولان محلی و استانی و ملی تقریبا هیچ کاری نکرده اند نه در حوزه کشاورزی، نه در حوزه گردشگری، نه در حوزه صنعت و نه در سایر حوزه های جذب سرمایه و امثالهم؛ زیرا بر اساس تخصص بکار گرفته نشده اند و اکثراً صاحب نظریه نیستند و مادامیکه این روند ادامه داشته باشد اتفاقی نخواهد افتاد. باید نگاه پایتخت نشینان به استان کردستان تغییر کند و در این نگاه فرصت ها را جایگزین تهدیدها کنند.
7ـ به نظر می رسد در شرایط موجود و با موانع پیش رو تمرکز بر اقتصادهای خرد محلی و فعالیت های کارگاهی و هدایت منابع اعتباری به سمت کارآفرینان خرد محلی می تواند اندکی از آلام حاصل از فقر و بیکاری استان بکاهد.
نظر شما