چرا احزاب حاکم اقلیم کردستان به دو ائتلاف بزرگ شیعی عراق نپیوستند؟

سرویس عراق و اقلیم کردستان – سخنگوی رسمی اتحادیه میهنی کردستان، در گفتگو با کردپرس ضمن اشاره به این که عدم حضور این حزب و حزب دمکرات کردستان در ائتلاف های شیعی، برنامه ریزی شده و هدفمند بوده است، موضع اتحادیه در ارتباط با نامزد تصدی منصب ریاست عراق نیز آشکار ساخت.

کردپرس: ساعات پایانی یکشنبه شب 11 شهریور 1397 لیست هایی از سوی دو ائتلاف بزرگ شیعی با نام های هم پیمانی اصلاح و بازسازی، شامل النصر، سائرون، الحکمه، الوطنیه و هم پیمانی سازندگی شامل الفتح و ائتلاف دولت قانون منتشر شد که هر کدام خود را دارای بیشترین کرسی به منظور اعلام بزرگترین فراکسیون پارلمانی معرفی کردند. جدای از حواشی مربوط به این موضوع آن چه قابل تامل بود، عدم حضور دو حزب اصلی و حاکم اقلیم کردستان یعنی حزب دمکرات (پارتی) و اتحادیه میهنی (یکیتی) در این ائتلاف های شیعی بود. این در حال است که دو حزب مذکور با 43 کرسی پارلمانی (25 کرسی پارتی / 18 کرسی یکیتی) با اعزام هیئتی عالی رتبه به بغداد طی هفته اخیر مذاکرات فشرده ای را با رهبران ائتلاف های بزرگ و کوچک عراقی به ویژه دو جبهه شیعی آغاز کرده بودند و انتظار می رفت در اولین نشست پارلمان که روز دوشنبه (12 شهریور) برگزار شد در ائتلاف بزرگتر پارلمانی حضور داشته باشند و توافق آن ها با یکی از دو طرف نهایی شده باشد.

کردپرس در ارتباط با نتایج مذاکرات هیئت کردستانی در بغداد، مواضع و رویکرد آن ها به تشکیل دولت عراق، موضع طرف های عراقی در مقابل مطالبات کُردها و مسئله ریاست جمهوری عراق که به صورت سنتی به‌ کُردها واگذار می شود، با سعدی احمد پیره سخنگوی اتحادیه میهنی و مذاکره کننده ارشد این حزب در گفتگوهای تشکیل دولت جدید عراق در بغداد انجام داده است که در ادامه می خوانید.

کردپرس: به عنوان مذاکره کننده ارشد اتحادیه میهنی کردستان در گفتگوهای تشکیل دولت عراق در بغداد، این گفتگوها را چگونه ارزیابی می کنید و آیا برای هیئت کُرد نتایجی در بر داشته است؟

سعدی احمد پیره: از روند گفتگوهای هیئت کُرد شامل اتحادیه میهنی و حزب دمکرات راضی هستیم و نتایج رضایت بخش است. پروژه مشترک دو حزب را به تمامی طرف های عراقی ارائه دادیم و پروژه مشترک ما به عنوان هیئت کُردی تفاوت چندانی با پروژه های طرف های عراقی نداشت. در مرحله آغاز گفتگوها هستیم و مهم تر از هر پروژه و برنامه ای، اجرایی کردن آن پس از تشکیل دولت جدید است.

به عنوان هیئت کُردی شامل اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان میان دو ائتلاف بزرگ شیعی هم پیمانی اصلاح و بازسازی شامل النصر، سائرون، الحکمه، الوطنیه و هم پیمانی سازندگی شامل الفتح و ائتلاف دولت قانون که از لحاظ جایگاه و شمار کرسی ها به هم نزدیک هستند، ما گزینه بی طرفی را انتخاب کردیم. این مسئله که ما به عنوان هیئت مشترک کُردی خود را در مقابل هر کدام از این دو جبهه و نیمی از احزاب و ائتلاف های شیعی ببینیم، دشوار است. مسائل و اختلافات میان آن ها به خود آن ها مربوط می شود و مشکلی است که میان آن ها وجود دارد. وجود تاثیرگذاری و دخالت خارجی شاید یک واقعیت باشد، اما آن چه که مهم و قابل لمس می باشد این است که 80 تا 90 درصد برنامه های هر کدام از این جبهه های شیعه برای تشکیل دولت باید مورد تائید نهایی مرجعیت عالی دینی در عراق باشد و هیچ برنامه ای از سوی آن ها به ویژه در تشکیل دولت جدید بدون تائید مرجعیت اجرایی نمی شود.

در نشست اول پارلمان ما پیشنهادهایی داشتیم. نمایندگان سوگند یاد کردند و نشست آینده به تعویق افتاد، اما برخی مسائل کلیدی همچون نامزد برای تصدی ریاست پارلمان و مناصب حاکمیتی دیگر هنوز هم نهایی نشده اند، از هم اکنون تا شنبه آینده باید برای انجام مشاوره های لازم در راستای تعیین نامزدهای تصدی مناصب حاکمیتی از جمله ریاست پارلمان انجام گردد. زیرا ریاست پارلمان کلید اصلی گشایش در روند تشکیل دولت است.

کردپرس: انتظار این بود که شما به عنوان هیئت کردستانی شامل اتحادیه میهنی و حزب دمکرات با 43 کرسی پارلمان در فهرست های اعلام شده فراکسیون بزرگتر پارلمانی یکی از دو ائتلاف بزرگ شیعی حضور پیدا می کردید، دلیل عدم حضور شما در این ائتلاف ها چه بود، آیا به عدم موافقت با پیشنهادهای احزاب کردستانی از سوی ائتلاف های عراقی مربوط می شود؟

سعدی احمد پیره: اینگونه نیست و این مسئله به هیچ عنوان موضوعیت ندارد و عدم حضور هیئت کُردی در ائتلاف های بزرگ شیعی ربطی به مطالبات و پیشنهادهای ما ندارد و برعکس آن صادق است و موافقت اولیه خود را با پیشنهادها و مطالبات ما اعلام کردند.

عدم حضور ما در این ائتلاف های شیعی که در تلاش برای تشکیل بزرگترین فراکسیون پارلمانی و دولت جدید هستند، مربوط به مواضع ما می باشد. ما به عنوان هیئت دو حزب اصلی کردستانی حضور در این ائتلاف ها را به صلاح ندانستیم. ما در این مقطع نمی خواهیم در تشکیل یک فراکسیون بزرگتر پارلمانی حضور یابیم و در یک جبهه شیعی در مقابل جبهه دیگر قرار بگیریم و به همین دلیل موضع بی طرفی و عدم حضور در هیچ یک از این ائتلاف ها را برگزیدیم.

تاکید می کنم که ما به عنوان هیئت کردی در بغداد به عنوان هیئت حزب دمکرات و اتحادیه میهنی مذاکره نمی کنیم، ما به عنوان نماینده مردم کردستان در مذاکرات حضور داریم و این دو با هم تفاوت اساسی دارد. ما نمی توانیم در جبهه اپوزیسیون قرار بگیریم، باید در حاکمیت حضور داشته باشیم. هر کس در عراق در حاکمیت قرار گیرد باید با ما در خصوص شراکت در قدرت گفتگو کند. ‌

کردپرس: چه تضمینی برای تحقق مطالبات کردها در دولت جدید وجود دارد؟

سعدی احمد پیره: ما خواستار دریافت تضمین کتبی از سوی ائتلاف تشکیل دهنده دولت جدید در راستای تحقق و اجرایی کردن مطالبات قانونی اقلیم کردستان هستیم.

کردپرس: آیا طرف های عراقی حاضر به دادن تضمین های کتبی به شما هستند؟

سعدی احمد پیره: بله.‌ برای برگزاری نشست های مشترک و گفتگو در خصوص تدوین تضمین های مکتوب اعلام آمادگی کرده اند.

کردپرس: حیدر العبادی نخست وزیر عراق و یکی از گزینه های نخست وزیری دولت آینده، در آخرین کنفرانس خبری اعلام کرد که به هیچ عنوان در خصوص کرکوک با کردها گفتگو نکرده و حاضر به پذیرش مطالبات کردها در تشکیل دولت درباره کرکوک نیستند.

سعدی احمد پیره: این خبر در رسانه ها منتشر شد، اما پس از آن تاکید کرد که چنین اظهاراتی نداشته است و اخبار تحریف شده است و سرنوشت کرکوک را باید مردم این استان مشخص کنند.

کردپرس: انتظارات شما از دولت جدید عراق چیست؟

سعدی احمد پیره: بر این عقیده ایم که دولت جدید باید متفاوت از دولت های پیشین باشد. اگر ادامه دهنده همان سیاست و رویکرد دولت های پیشین باشد شکست خواهد خورد، شکستی که طی دوره های قبل شاهد آن بودیم. پس از انتخابات پارلمان عراق در 12 می شاهد بودیم که نزدیک به 70 درصد واجدین شرایط رای دادن در انتخابات شرکت نکردند. این میزان از عدم مشارکت در انتخابات موضع گیری اعتراضی مردم بود و این نیز خطری است که متوجه پروسه سیاسی عراق است. دلیل آن هم وجود بی اعتمادی مردمی به طبقه حاکم است. به همین دلیل باید پیش از آن که به تصدی مناصب و کسب امتیازات اندیشید در راستای آشتی ملی در کشور و بازگرداندن اعتماد مردمی به حاکمیت تلاش نمود. اگر چنین رویکردی نباشد و در این راه قدم برداشته نشود، وضعیت بغرنج تر از گذشته خواهد بود.

کردپرس: شما به عنوان هیئت کُرد در بغداد چندین دور مذاکره با همه ائتلاف های سیاسی داشته اید، با توجه به گفتگوهای انجام شده در این دیدارها، شما به کدام یک نزدیک تر هستید؟

سعدی احمد پیره: این که به کدام یک از ائتلاف های عراقی نزدیک هستیم، طی چند روز آینده مشخص خواهد شد. ائتلافی می تواند به ما نزدیکتر باشد که بیشترین درک را از مطالبات ما داشته باشد. ما اعلام کرده ایم که برای هیچ یک از ائتلاف ها هیچ بایکوت و خط قرمزی نداریم و قصد به حاشیه راندن هیچ کس را هم نداریم. به همین دلیل مواضع آن ها در مقابل مشکلات و مسائل اقلیم کردستان و حل و فصل مشکلات و اختلافات لاینحل اقلیم کردستان، آینده روابط فی مابین و ماهیت آن را مشخص خواهد کرد.

کردپرس: این انتقاد متوجه شما به عنوان اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان است که هنوز نتوانسته اید مسئله تصدی منصب ریاست جمهوری عراق که به صورت سنتی استحقاق کردها بوده است را میان خود نهایی کنید.

سعدی احمد پیره: بر این عقیده نیستم که این منصب مشکلی میان حزب دمکرات و اتحادیه میهنی باشد، زیرا این منصب به اتحادیه میهنی تعلق دارد. از قبل و بر اساس توافقنامه ای که میان اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان به امضا رسیده است، ریاست اقلیم کردستان به حزب دمکرات کردستان تعلق گرفته است و منصب ریاست جمهوری عراق نیز به اتحادیه میهنی واگذار شده است. هر چند رئیس اقلیم کردستان از این منصب کناره گیری نمود، اما مسئولیت ها و وظایف این سمت به نخست وزیر اقلیم کردستان داده شده است که ایشان نیز معاون رهبر حزب دمکرات کردستان می باشد. هنگامی که ما در خصوص منصب ریاست جمهوری و ریاست اقلیم کردستان صحبت می کنیم، موضوع تقسیم قدرت را مطرح کرده ایم و در این موضوع نیز چیزی تغییر نکرده است فقط نام ها و عناوین تغییر کرده اند. به همین دلیل و با توجه به عدم تغییر مسائل مطروحه باید توافق مورد اشاره در تقسیم مناصب مثل سابق اجرایی شود و در این چارچوب نیز منصب ریاست جمهوری عراق نیز نزد اتحادیه میهنی باقی خواهد ماند.

کردپرس: در گزارش های غیر رسمی، نامزدی دکتر برهم صالح برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق مطرح است، آیا اتحادیه میهنی کردستان نام مشخصی را برای تصدی ریاست جمهوری عراق به دیگر ائتلاف های سیاسی عراق معرفی نموده است؟

سعدی احمد پیره: خیر. اتحادیه میهنی تاکنون هیچ شخصی را برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق تعیین نکرده است و این منصب نیز مثل دیگر مناصب حاکمیتی است و گزینه پسندیده نزد ما این است که هر منصبی استحقاق اتحادیه میهنی باشد به کادرهای این حزب تعلق گیرد.

کد خبر 85963

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha