به گزارش کردپرس ، روزنامه «العربی الجدید» می افزاید: این تظاهرات که از چندین هفته پیش در استان بصره در اعتراض به کمبود آب قابل شرب و سوء خدمات رسانی و بیکاری جریان دارد، با حمله معترضین به ساختمان های شورای استان و ساختمان استانداری بصره و به آتش کشیدن این دو ساختمان وارد مرحله خطرناکی شده است.
بحران سیاسی در عراق حتی پیش از وارد شدن تظاهرات اعتراض آمیز در بصره به مراحل پیشرفته، به یاس و ناامیدی شهروندان از روند تشکیل دولت جدید و اینکه چه کسی قدرت را در این کشور در دست خواهد گرفت، انجامیده و نسبت مشارکت مردم در انتخابات اخیر نیز به 45 درصد رسید و خبرنگارانی که این انتخابات را از نظر میدانی پوشش داده اند، معتقدند که نسبت مشارکت در انتخابات اخیر حتی کمتر از 45 درصد بوده است.
انتخابات پارلمانی اخیر در عراق نه تنها نتوانسته است به راه حلی برای مشکلات عراق بیانجامد، بلکه سیاستمداران عراقی را با مشکل بزرگتری مواجه کرده است؛ چراکه این انتخابات موجب شده است که آمریکا برای کسب حمایت های احزاب و جریان های سیاسی از حیدر العبادی، نخست وزیر فعلی عراق و تصدی دوباره منصب نخست وزیری این کشور از سوی او در مقابل فشارهای ایران که خواستار تغییر العبادی و جایگزینی شخصیت دیگری برای تصدی این منصب که وابستگی کمتری به واشنگتن داشته باشد و بیشتر در برابر تحریم های آمریکا علیه تهران مقاومت کند، تلاش کند.
حیدر العبادی به رغم خشم مردمی که از نحوه تعامل او با رویدادهای بصره و جود دارد، به دلیل حمایت مقتدی صدر، رهبر شیعه جریان صدر، یعنی برنده نخست انتخاباتی، در یک موقعیت رقابتی قوی با دیگر احزاب قرار دارد، اما با اینحال صدر شعارهای مقاومت و دشمنی با آمریکا را سر می دهد که با حمایت های آمریکا از العبادی در تضاد است.
درجبهه ای دیگر همپیمانان ایران و به طور دقیق نوری المالکی، نخست وزیر پیشین عراق و هادی العامری، فرمانده حشد الشعبی این کشور و تعدادی از احزابی که مدعی نمایندگی عرب های اهل سنت هستند، با العبادی و فشارهای آمریکا مقابله و رقابت می کنند، اما کردها که تلاش آنان در سال گذشته برای نیل به استقلال ناکام ماند، همچنان منتظر نتایج این رقابت ها هستند تا با مواضعی مقتدرانه در دولت جدیدعراق مشارکت کنند.
اکنون رای دهندگان عرب خشمگین عراقی از احتمال قدرت گرفتن کردها درعراق نگران هستند و این درحالی است که کردها از احتمال حل بحران اقتصادی چندین ساله خود از طریق مشارکت در دولت جدید عراق مطمئن نیستند.
موضوع خدمات رسانی به شهروندان عراقی اکنون در راس اولویت ها برای پایان دادن به مشکلاتشان قراردارد و این درحالی است که دامنه فساد در بصره روز به روز گسترش می بابد.
رای دهنده عراقی در گذشته نیز توافقات رهبران سیاسی در عراق برای تشکیل دولت های موسوم به شراکت ملی بین احزاب برنده انتخاباتی با هر تعداد از کرسی های پارلمانی را تجربه کرده، اما این دولت ها در مبارزه با فساد و خدمات رسانی موفق نبوده اند.
استان بصره از ثروتمندترین استان های عراق به شمار می رود که دارای سواحلی در خلیج فارس است و با دو کشور کویت و ایران مرزهای مشترک دارد، اما بحران های این استان بسیار است .
موضوع آب شرب اخیرا" این استان را با بحران روبرو کرد؛ چراکه یک سلسله نشست ها و اظهارات مسئولان دولتی و استانی نه تنها نتوانست به یافتن راه حل هایی مورد رضایت شهروندان بصره بیانجامد، بلکه نیروهای امنیتی عراق را وادار کرد که با گلوله های جنگی به این شهروندان پاسخ دهند.
گرچه سیاستمداران عراقی به مردم بصره پشت کردند و برای حل بحران این شهر راه حل امنیتی را به کار گرفتند، اما مرجعیت عالی دینی شیعه که در جنوب عراق که اکثریت شیعیان این کشور تشکیل را می دهد، دارای نفوذ اجتماعی زیادی است، از تظاهرکنندگان خواسته است که تا تشکیل دولت جدید عراق صبر کنند و سپس در خصوص این دولت حکم صادر نمایند، ولی رویدادهای اخیر در شهر بصره و تداوم اوضاع انسانی ثابت می کند که صبر امکان پذیر نیست و حتی دیدار اخیر احمد الصافی نماینده مرجعیت نیز نتوانسته است به تنش در بصره پایان دهد.
حل مشکلات بصره، آسان نیست، چراکه بحران بصره ثابت کرده است که هیچگونه تفاهمی بین طبقه سیاسی حاکم بر عراق با مردمی که اکثر آن ها در زیر خط فقر زندگی می کنند، وجود ندارد و به نظر نمی رسد که سیاستمداران عراقی نگران فروپاشی نظام سیاسی عراق از طریق تظاهرات اعتراض آمیز در بصره باشند، زیرا لحظه مرگ این نظام هنوز فرارنرسیده است، اما تا هنگامیکه این نظام همچنان از مردم خود و مشکلاتشان فاصله می گیرد، حیات آن نیز زیاد دوام نخواهد داشت.
نظر شما