۲۵ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۰
کهن آیین محرم در کردستان

سرویس کردستان- دین اسلام نشانه های واحدی در مورد یگانگی و برابری دارد.اجرای مراسمات مختلف در آیین های مذهبی مانند ماه محرم خود گواه این مساله است.اجرای مراسم تشت گذاری،گل مالی،پخت غذای نذری،روضه خوانی و برپایی دسته جات عزاداری نشان از وحدت میان مسلمان است که نمونه آن نیز مانند سایر مناطق کشور در استان کردستان هر ساله در ماه محرم برگزار می شود.

به گزارش کرد پرس، سریش آباد یکی از شهرهای آذری زبان استان است که هر ساله یکی از بزرگترین آیین های مرسوم ماه محرم در آن برگزار می شود. یکی از بزرگان این شهر در این زمینه می گوید: در سالهای اخیر شاهد کمبود های فرهنگی در اجرای مراسمات فرهنگی و مذهبی در سریش آباد بودیم.

پیربابا معظمی ادامه می دهد:برخی از مردم این شهر در ماه محرم با قمه زنی به سوگ سرور و سالار شهیدان می پرداختندو سر و بدن خود را با قمه زخمی می کردند. چند سال است با حمایت سازمان انتقال خون استان و دستگاههای متولی در روزهای ماه محرم، سنت پسندیده اهداء خون صورت می گیرد.این مساله موجب فراموشی مراسم قمه زنی شده است.

وی در حالی که به کوچه پس کوچه های سیاه پوش این شهر اشاره دارد تصریح می کند: مراسم نمادین عاشورایی «طشت‌گذاری» و عزاداری سالار شهیدان هر ساله در روز اول محرم با حضور اقشار مختلف مردم در سریش‌آباد وقروه برگزار می‌شود.وی در حالی که حزن و اندوه در نگاهش موج می زند ادامه می دهد:در این آیین در روز نخست ماه محرم داخل یک طشت بزرگ، آب ریخته می‌شود و سپس ۷۲ سیب به نماد ۷۲ یار امام حسین (ع) در کربلا، درون این طشت ریخته می‌شوند و روی آن با یک پارچه سبز پوشانده می‌شود.همچنین این طشت در همه مراسم عزاداری‌های این منطقه وجود دارد و در روز هفتم، این سیب‌ها برای تبرک بین مردم پخش می‌شوند. معظمی تصریح می کند:عزاداران حسینی در این آیین با قرار دادن طشت آب در مساجد، تکایا و حسینیه‌ها با مدیحه‌سرایی به سوگ سرور و سالار شهیدان می پردازند.وی در مورد دیگر مراسم ماه محرم می گوید:روشن کردن شمع، نوشیدن آب متبرک از طشت‌های متبرک، صحنه‌سازی حالات طفلان لب تشنه دشت نینوا و مداحی و سوگواری از اعمال این مراسم به شمار می رود.وی با ادامه این مطلب می گوید:در این آیین، طشت‌ها و تعدادی مشک پر از آب بر دوش ریش سفیدان و عاشقان حسینی وارد مسجد شده و در حالی که به احترام طشت‌ها، همه حاضران در مسجد بپا می‌خیزند و در جلو آنها دسته سینه زنی با شور و شوق خاص و با شعار «الدخیل یا اباالفضل» سینه زده و حرکت می‌کنند. همچنین پس از دور زدن مسجد، طشت ها در جای مخصوص خود قرار داده می شوند و پس از آن آبی که در مشک‌ها است پر می‌شوند و دعای مخصوص طشت‌گذاری در میان حزن و اندوه حاضران خوانده می‌شود.

گل زنی خاکی ترین مراسم ماه محرم

اهالی شهر بیجار نیاز همراه قافله عزاداری فرزندان پیامبر(ص) در ماه محرم هستند، یکی از شهروندان بیجاری در این زمینه می گوید: مراسم روضه خوانی،زنجیر زنی و سینه زنی با حرکت در خیابان های شهر و روستاهای بیجار در ماه محرم اجرا می شود. همچنین برخی نیز برای عزاداران انواع غذای نذری مانند حلیم ،شربت و قیمه تهیه می کنند و در پایان مراسم از مریدان امام حسین(ع ) پذیرایی می کنند.خدیجه بابایی در حالی که مشغول دوخت لباس مشکی برای بانوان این شهر است می افزاید:در روزهای ماه محرم شاهد برافراشته شدن بیرق های مشکی،سبز و قرمز در کوچه های شهر و روستاهای بیجار هستیم.که با دل نوشته هایی اندوهگین در وصف رشادت های واقعه کربلا است و این نشان از ارادت مردم این دیار بر باورهای دینی برخاسته از وجودشان را در قالب ادبیات غنی فارسی و آذری را می رساند.وی تصریح می کند:تعزیزیه خوانی مراسم مختص شهر بیجار است و در شب های هفتم تا دهم ماه محرم در دسته جات عزاداری اجرا می شود. بابایی تصریح می کند:مراسم شمر خوانی یا همان تعزیه با حضور هنرمندانی در نقش شمر و یاران بازمانده امام حسین(ع) اجرا می شود. این حرکت به درک وقایع آن دوران بیشتر کمک می کند.این بانوی بیجاری ادامه می دهد:در کنار مراسم علم گردانی،آیین گل گیری نیز بر پا می شود.چرا که اهالی بیجار بر این باور مهم که در روز عاشورا و بر اساس نقل قول از گذشتگان اعتقاد دارند در روزی که امام حسین (ع) و ۷۲ یار با وفایشان به شهادت رسیدند، قبیله ای این بزرگان برای کمک به ایشان راهی صحرای کربلا شدند، ولی در میانه‌ راه متوجه شدند که امام حسین (ع) به شهادت رسیده است. به همین دلیل، آنها با مالیدن خاک و گل به سر و بدن‌شان شروع به عزاداری می‌کنند و این رسم از آن زمان باقی مانده است.همچنین این خاک الک شده با آب تمیز و گلاب متبرک و خوشبو می شود.

حفظ اعتقادات و باورهای دینی

کارشناس مذهبی می گوید:مراسمات فرهنگی و مذهبی ریشه در باور و اعتقادات دینی دارد و برای ترویج دین مبین اسلام نیاز به حفظ و معرفی آن است.حجت الاسلام علی زهرایی ادامه می دهد:فرهنگ عاشورا و قیام یاران امام حسین(ع) نماد مقاومت،ایثار و فداکاری در مقابل ظلم و ستم است.همچنین روایت این واقعه ای ۱۴۰۰ ساله نشانه از یگانگی و وحدت میان تمام مسلمانان جهان را می رساند.زهرایی تصریح می کند:در برخی مناطق کردستان شاهد برپایی مراسم مذهبی مانند قمه زنی و زنجیر زنی به سر و صورت در ماه محرم هستیم.ضرورت دارد دستگاههای اجرایی مانند ادارات تبلیغات اسلامی در این زمینه نظارت بیشتری بر فعالیت هیئت های مذهبی داشته باشند.

گزارش/ روح الله زرین

کد خبر 86561

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha