اکثریت شیعیان موافق ریاست جمهوری برهم صالح هستند، اما نمی‌خواهند هم‌پیمانی حزب دمکرات را از دست دهند

سرویس عراق و اقلیم کردستان – احمد حاجی رشید نماینده کُرد مجلس عراق در مصاحبه با کردپرس تصریح کرد که‌ مسئله‌ ریاست جمهوری عراق که‌ در سهمیه‌بندی حاکمیتی عراق به‌ کردها تعلق دارد باید از سوی مجلس و نه‌ فراکسیون های کردستانی نهایی شود.

کردپرس: تقسیم مناصب حاکمیتی عراق در تشکیل دولت جدید بر اساس نظام سهمیه‌ بندی، بیش از هر دوره‌ دیگری اختلاف و انشقاق میان احزاب کردستانی را برجسته‌ کرده‌ است. به‌ گونه‌ ای که‌ تاکنون 8 نامزد کرد برای تصدی این منصب ثبت نام کرده‌ اند. به‌ جز اتحادیه‌ میهنی کردستان که‌ برهم صالح را نامزد کرده‌ است برای اولین بار حزب دمکرات نیز نامزد خود را برای تصدی ریاست جمهوری معرفی کرده‌ و وی کسی نیست جز فؤاد حسین از نزدیکان مسعود بارزانی.

طی سه‌ دوره‌ پیشین ریاست جمهوری عراق بر اساس توافق میان اتحادیه‌ میهنی و حزب دمکرات سهم اتحادیه‌ بوده‌ است، اما با تغییر معادلات حزب دمکرات این منصب را سهم خود می داند و اعلام کرده‌ است بر سر آن مصالحه‌ نخواهد کرد. دیگر احزاب کردستانی و در این میان جماعت اسلامی کردستان نیز از قافله‌ معرفی نامزد برای جلوس بر کرسی ریاست جمهوری عراق عقب نمانده‌ و سلیم شوشکه یی نماینده‌ این حزب در مجلس نمایندگان عراق را به‌ صورت رسمی نامزد کرده‌ است.

احمد حاجی رشید نماینده کُرد مجلس نمایندگان عراق وابسته به فراکسیون جماعت اسلامی (کومل) در گفتگو با کردپرس، در خصوص کشمکش حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان بر سر منصب ریاست جمهوری عراق، گفت: موضوع منصب ریاست جمهوری عراق مختص به حزب دمکرات و اتحادیه میهنی کردستان نیست و موضوع و مسئله تمامی مردم عراق است. به همین دلیل نباید این موضوع را مصادره به مطلوب به نفع این احزاب کرد. باید این مسئله در صحن مجلس نمایندگان عراق نهایی شود. در صورتی که دو حزب مذکور بخواهند با توافق سیاسی فی مابین موضوع منصب ریاست جمهوری را حل و فصل کنند، ما به عنوان جماعت اسلامی کردستان چنین توافق احتمالی را به رسمیت نمی شناسیم و به عنوان یک حزب کردستانی در آن حضور نخواهیم یافت.

مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان (پارتی) در بیانیه صادره پس از دیدار با برهم صالح نامزد اتحادیه میهنی کردستان برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق خواستار تعیین نامزد کردها از سوی فراکسیون های کردستان و رأی گیری آن ها برای تعیین نامزد نهایی شد؛ احمد حاجی رشید در پاسخ به این سؤال که چرا جماعت اسلامی کردستان این پیشنهاد را نپذیرفت و خواستار نهایی کردن مسئله از سوی مجلس نمایندگان است، گفت: به عنوان جماعت اسلامی کردستان هیچ گونه توافقی با حزب دمکرات کردستان و یا اتحادیه میهنی کردستان نداریم و وارد هیچ توافقی با این دو حزب بر سر هیچ موضوعی به ویژه تعیین نامزد ریاست جمهوری نخواهیم شد. مسعود بارزانی فقط رهبر حزب دمکرات کردستان است و نمی تواند برای دیگر احزاب به ویژه جماعت اسلامی کردستان تعیین تکلیف کند. جماعت اسلامی حزب سیاسی مستقلی است و در تصمیم گیری نیز دارای استقلال رأی می باشد. جماعت اسلامی هیچ گاه زیر بار توافق میان دو حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان نخواهد رفت.

وی درباره نامزد احتمالی جماعت اسلامی برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق، گفت: نامزد جماعت اسلامی کردستان برای تصدی منصب ریست جمهوری عراق «سلیم شوشکیی» نماینده این حزب در پارلمان می باشد. اما تاکنون هیچ مذاکره ای با دیگر احزاب سیاسی بر سر ریاست جمهوری و تلاش برای رأی آوردن نامزد جماعت اسلامی انجام نداده ایم. همان گونه که در زمان تعیین هیئت رئیسه مجلس نمایندگان عراق خود را نامزد تصدی نایب رئیس دوم کردم و هیچ مذاکره ای با دیگر احزاب برای این مهم نداشتیم، هم اکنون نیز هیچ مذاکره ای با دیگر احزاب عراقی برای پیروزی شوشکیی در رقابت تصدی منصب ریاست جمهوری عراق انجام نداده ایم.

این نماینده جماعت اسلامی کردستان در پاسخ به این سؤال که معرفی چند نامزد از سوی کردها برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق و عاجز ماندن آن ها در حصول توافق داخلی برای معرفی یک نامزد موجب تضعیف جایگاه آن ها در مجلس عراق و دولت آینده این کشور نخواهد شد، گفت: وجود چند نامزد برای تصدی مناصب حاکمیتی مختص به کردها نیست. در انتخاب رئیس مجلس نمایندگان که سهم اهل سنت می باشد، آن ها نیز با چند نامزد از سوی جریان های مختلف سنی وارد رقابت شدند. از سوی دیگر، اعتقادی به این مباحث ندارم که وجود چند نامزد برای تصدی مناصب، جایگاه طیف ها را تضعیف خواهد کرد و این ها فقط تبلیغات می باشند. در نهایت باید یکی از نامزدها برای تصدی ریاست جمهوری عراق انتخاب شود. هر نامزد کُردی که معرفی شود تا زمانی که تصدی ریاست جمهوری عراق را در دست بگیرد نماینده کُردها است و پس از آن دیگر رئیس جمهور و نماینده کل عراقی ها خواهد بود.

ائتلاف سازندگی در نشست هفته گذشته خود ضمن درخواست از کُردها برای توافق بر سر یک نامزد ریاست جمهوری و معرفی آن به مجلس، هشدار داد که اگر چنین نشود، این ائتلاف به عنوان بزرگترین ائتلاف پارلمانی یکی از نامزدها را برای ریاست جمهوری انتخاب خواهد کرد؛ احمد حاجی رشید این موضع ائتلاف سازندگی را دارای مصرف رسانه ای توصیف نمود و گفت که خود شیعیان و ائتلاف سازندگی در ارتباط با نامزدی برهم صالح دچار اختلاف هستند، اما اکثریت آن ها موافق ریاست جمهوری برهم صالح هستند و با اتحادیه میهنی هستند، ولی نمی خواهد حزب دمکرات کردستان را از دست دهند و این بیانیه نیز با این هدف منتشر شده است که اتحادیه میهنی، هم‌پیمان آن ها باقی بماند و از سوی دیگر حزب دمکرات را هم از دست ندهند و در کنار خود داشته باشند.

نماینده جماعت اسلامی کردستان در مجلس نمایندگان عراق در خصوص سرنوشت منصب ریاست جمهوری عراق در دولت جدید و این که به کدام یک از احزاب کردستانی خواهد رسید؛ تأکید کرد: مجلس نمایندگان این موضوع را نهایی خواهد کرد. به عقیده من شانس نامزد اتحادیه میهنی برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق یعنی دکتر برهم صالح از دیگر نامزدها بیشتر است.

وی در خصوص دخالت های خارجی در تعیین نامزدها و انتخاب مناصب حاکمیتی در دولت جدید عراق، گفت: در انتخاب هیئت رئیسه مجلس نمایندگان عراق که من نامزد تصدی منصب نایب دوم بودم، تمامی دخالت ها و فشارهای خارجی را رد کردیم و اجازه مداخله را ندادیم و نمی خواهیم درباره این موضوع سخن گوییم و اجازه هم نخواهیم داد که مداخله خارجی صورت بگیرد.

احمد حاجی رشید در پایان این مصاحبه با کردپرس درباره دلایل پافشاری حزب دمکرات کردستان بر تصدی منصب ریاست جمهوری عراق و اهداف این حزب در این موضوع، گفت: حزب دمکرات کردستان با توجه به این که در میان احزاب کردستانی در مجلس نمایندگان عراق دارای بیشترین کرسی ها است قصد دارد منصب ریاست جمهوری را که جایگاه و امتیاز مهمی به شمار می آید کسب نماید و تمامی مناصب حاکمیتی که سهم کردها است را در دست بگیرد.

مصاحبه: حسن صالحی

کد خبر 87372

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha