به گزارش خبرنگار کرد پرس سید مرتضی موسوی در جریان بازید اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس از سد بانه اظهار داشت: وزارت نیرو پروژه های متعددی در حوزه منابع بویژه در آذربایجان غربی و کردستان دارد به لحاظ تخصیص اعتبار مکشلی وجود ندارد اما منابع مالی را باید پیگیری کنیم.
وی با اشاره تامین اعتبارات مورد نیاز برای حل مشکل کمبود آب بخش کشاورزی بانه در سال 98 افزود: با توجه به سازهای آبی که در بانه ایجاد شده و کمک از حوزه های آبی مجاور و با اختصاص اعتبارات لازم مشکل کمبود آب کشاوری شهرستان بانه برطرف می شود.
موسوی با بیان اینکه تامین آب شرب در اولویت است گفت: شرکت آب و فاضلاب کشور مشکل آب شرب 100 روستای که تامین آب انها از سد عباس آب پیش بینی شده حل می کند.
وی خاطر نشان کرد: برای تکمیل پروژه انتقال آب سد عباس آباد به بانه باید تعمیرات اساسی در سد بانه انجام شود و آب سد عباس آب روی سازهای این محور بارگذاری شود.
عملیات اجرای انتقال آب شرب 100 روستای بانه آغاز می شود
نماینده سقز و بانه نیز گفت: با توجه به اینکه امورات اجرایی انتقال آب سد عباس به روستاهای بانه انجام شده عملیات اجرایی انتقال آب شرب 100 روستای بانه از سد عباس آباد به زودی آغاز می شود.
محسن بیگلری افزود: برای تکمیل پروژه انتقال آب سد عباس آب به بانه 120 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که باید به پیمانکاران پرداخت شود و این پروژه تکمیل شود.
بیگلری با بیان اینکه آب شرب بانه قابل مصرف نبود گفت: در صورتی که پروژه اضطراری آب بانه به موقع انجام نمی شد امروز با نبود آب در بانه مواجه می شدیم خط انتقال آب از شهر بوئین به بانه 10 کیلومتر است که اعتبار ان تامین شده اما تاکنون اجرایی نشده است.
وی با اشاره به کمبود آب بخش کشاورزی در بانه افزود: پروژه خط انتقال آب بانه به صورت دائمی تامین اعتبار و انجام به زودی می شود و این پروژه یکی از پروژه های ضروری در حوزه آب در بانه است.
نبود آب کشاورزی یک معضل است
در ادامه فرماندار بانه نیز گفت: مشکل اصلی شهر بانه تامین آب شرب بود که با انجام پروژه انتقال آب اضطراری به بانه این مشکل حل شده است.
محمد فلاحی با بیان اینکه میانگین بارندگی سالانه در بانه 650 میلی متر است افزود: در بانه زمین کشاورزی و بارندگی فراوان وجود دارد اما آب کشاورزی ندارد و بیش از 70 درصد زمین های کشاورزی به صورت دیمی است.
وی با اشاره به بسته شدن مرزها و کاهش صادارات و واردات در بانه اظهار داشت: در شرایط کنونی کشاورزی مهمترین راه اشتغال و کسب درآمد مردم بانه است در صورتی که آب کشاورزی تامین نشود با مشکل جدی در حوزه اشتغال و درامد پایدار روستای مواجه خواهیم شد.
سد سازی تنها راه مهار آب در بانه است
در ادامه رئیس امور آب شهرستان بانه گفت: با توجه به اینکه شهرستان بانه یک منطقه کوهستانی است سد سازی تنها راه مهار و ذخیره سازی آب است.
انور کریمی افزود: تمام آبهای شهر بانه سطحی است و آب زیرزمینی وجود ندارد که آبهای سطحی به صورت روان آب خارج می شود بنابراین احداث سد تنها راه مهار آب در این شهرستان است.
وی با اشاره به بهره برداری سد بانه در سال 85 اظهار داشت: عملیات اجرایی سد عباس آباد بانه از سال 85 شروع شد و پروژه اضطراری انتقال آب سد عباس آباد به شهر بانه در پارسال انجام شد و همزمان آب شهر بانه از سد عباس آباد و سد بانه تامین می شود.
وی ادامه داد: هم اکنون مصرف آب شرب شهر بانه 330 لیتر مکعب در ثانیه است که 180 لیتر از سد بانه و حدود 150 هم از سد عباس آباد تامین می شود.
کریمی کانی با اشاره به اینکه سدهای بانه مصرف کشاورزی ندارند گفت: آب سدهای بانه برای شرب است و سدی برای کشاورزی وجود ندارد و اراضی کشاورزی بانه 21 هزار هکتار است که چهار هزار هکتار از این اراضی آبی است که از چاهک های فصلی تامین می شود.
وی افزود: مطالعات سد کانی گویژان در حال انجام است اما مطالعات سد چومان متوقف شده در صورتی که آب یکی از این سدها به کشاورزی اختصاص یابد مشکل آب کشاورزی شهرستان بانه حل می شود.
وی اظهار کرد: باتوجه به اینکه در سالهای اخیر تمام آب بانه از سد بانه تامین شده بازسازی و بهسازی سد تاکنون انجام نشده و نیاز به تعمیرات اساسی دارد.
رئیس امور آب بانه اضافه کرد: باید سد بانه به صورت موقت از مدار خارج و بازسازی شود که نیاز به 20 میلیارد ریال اعتبار دارد.
به گفته وی تصفیه خانه موجود ظرفیت پمپاژ 300 لیتر آب در ثانیه را دارد و مناقصه تصفیه خانه شماره 2 انجام شده و خط انتقال آب از سد عباس آباد به تصفیه خانه شماره 2 که 21 کیلو متر است که 10 کیلو متر آن انجام شده و برای ادامه کار نیاز به اعتباری 116 میلیارد تومانی دارد که 160 میلیارد ریال تخصیص یافته است.
نظر شما