به گزارش کردپرس، سیل این بلای طبیعی وایرانگر بر عکس زلزله، تا حدودی قابل پیش بینی و پیشگیری است چرا که امروزه فن آوری های جدید به محققان کمک می کند وقوع سیل ها را بهتر پیش بینی کنند و اقدامات لازم و پیشگیرانه را برای رفع و به حداقل رساندن خسارات احتمالی ناشی از سیل انجام دهند.
از جمله حفظ تالاب ها و کنترل کانال های مربوط به جریان آب سطحی (رواناب)، لایروبی به موقع سازه ها و پل های احداث شده بر روی رودخانه ها و... می تواند مفید واقع شود.
عدم تخصیص اعتبار به مدیریت بحران آذربایجان غربی در سال جاری
امیرعباس جعفری مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرگزاری مهر گفت: تا زمانی که اعتبار در حوزه مدیریت بحران استان تخصیص پیدا نکند ما نمی توانیم اقدامات لازم را برای جلوگیری از خسارت سیلاب ها در استان را انجام دهیم، با وجود اینکه در حال حاضر حدود ۵۰۰ روستای آذربایجان غربی در مسیر سیل و سیلاب قرار دارند.
جعفری با تاکید بر ضرورت انجام اقدامات لازم و پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع خسارت سیلاب ها در استان، تاکید کرد: اجرای طرح های احداث دیوار ساحلی، «دایک»، ایجاد سد، آب بند و ... توانسته جلوی بخشی از خسارت ها را بگیرد اما این اقدامات مسکن بوده و باید اقدامات اساسی تری در این زمینه صورت گیرد.
در دو ماهه اول سال جاری خسارت سیل در استان آذربایجان غربی، بنا بر اعلام مدیرکل مدیریت بحران استانداری تنها به باغات و بخش کشاورزی در استان به ۷۵۰ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که به گفته همین مرکز، سالانه ۹۰۰ میلیارد تومان خسارت در بخش های مختلف راه، کشاورزی، مسکن و ... به دلیل وقوع سیلاب به استان وارد می شود.
نقشه پهنه بندی سیل چیست؟
در پهنه بندي زيرحوضه های استان آذربايجان غربی از نظر طبقات خطر سيل بیشتر حوزه های جنوب استان در طبقه متوسط از نظر سیل خیز بودن قرار دارند.
در نقشه پهنه بندی سیل، نسبت به تعیین پهنه های سیل گیر، برای سیلاب های با دوره بازگشت های معین اقدام می شود که جایگاه تهیه این نقشه های پهنه بندی سیل در مدیریت سیلاب چشمگیر است.
این نقشه ها توانایی تدوین طرح مقابله اضطراری با سیل، مشخص کردن اراضی سیل گیر در سامانه های هشدار سیلاب، کمک رسانی و تخلیه مناطق در خطر سیلاب و تعیین نرخ بیمه سیلاب پهنه بندی با خطرهای متفاوت و تحلیل های اقتصادی طرح های مهار سیلاب را دارا هستند. تمامی این کاربردها، تهیه نقشه های پهنه بندی سیل را ضروری می سازند. تعیین حد بستر و حریم رودخانه ها نیز امکان حفاظت بستر رودخانه در مقابل اشغال و احداث هر گونه تأسیسات غیر مجاز در آن را فراهم می سازد.
مهاباد نقشه پهنه بندی سیلاب ندارد
آزاد آرام کارشناس رودخانه و سواحل امور آب مهاباد در این خصوص می گوید؛ تهیه نقشه پهنه بندی سیلاب به عهده امور آب است که در شهرستان مهاباد تا کنون این نقشه تهیه نشده است، اما در حد کارهای تحقیقاتی و پایان نامه ایی انجام شده که جهت قابلیت استناد کردن باید به سازمان امور آب منطقه ایی ارسال شوند تا تصمیم گیری نهایی در مورد آن اجرا شود اما به طور کلی این کارهای تحقیقاتی از قابلیت اعتماد بالایی برخوردارند.
او با اشاره به اهمیت وافر نقشه پهنه بندی سیلاب تاکید می کند؛ اهمیت این نقشه بسیار زیاد است و می تواند در راستای اقدامات پیشگیرانه از سیلاب ها موثر باشد و میزان خسارات احتمالی را به میزان زیادی کاهش دهد.
آرام می گوید؛ رود مهاباد در پایین دست سد کنترل شده و از زمان احداث سد در سال 49 شمسی تاکنون در این قسمت سیلابی شکل نگرفته چرا که با دوره 10 هزار ساله سیلابی تنظیم شده است.
احتمال تجربه دوباره سیل بهار اخیر در مهاباد وجود دارد
به گفته دبیر ستاد بحران شهرستان مهاباد سیل خرداد ماه در این شهر ۲ میلیارد تومان خسارت به ابنیه و راه روستایی، تاسیسات، معابر شهری و زیرساختها وارد ساخت.
همچنین در اردیبهشت ماه نیز سیل در 12 روستای بخش خلیفان مهاباد جاری شد، هرچند خسارات جانی نداشت اما به برخی از زمینهای کشاورزی خساراتی وارد کرد.
آزاد آرام، کارشناس رودخانه و سواحل در خصوص سیلاب مهاباد در اوایل خرداد ماه سال جاری بیان می کند؛ سیلاب خرداد ماه در مهاباد که از مسیر معروف به "خره سنجوان" از راه روستای اوزوندره به طرف شهر جاری شد، با شدت گرفتن بارش ها شکل گرفت و سیلاب به راه افتاد.
او ادامه می دهد؛ البته این سیلاب به دلیل منحرف کردن مسیر اصلی رود و احداث جاده روستای اوزوندره در مسیر آن بوده، همچنین پل احداثی در جاده این روستا نیزکه دو شاخه است، مسدود شده بود.علاوه بر این موارد تغییر در بستر و احداث پل های غیر مجاز باعث حرکت سیلاب و راه یافتن آب و گل و لای سیلابی به داخل شهر شد.
آرام تصریح می کند؛ در بازید اخیر از این مسیر به دلیل بارش های پاییزی متوجه شدم که دهانه پل پاکسازی شده ولی جاده همچنان مانند سابق است و در صورت افزایش بارش های پاییزی احتمال وقوع سیلاب دوباره وجود دارد و راه و ترابری باید در این مورد اقدامات لازم را انجام دهد.
نظر شما