مشکلات ارزی زائران در پایانه مرزی مهران و مسافرانی که برای تهیه ارز دست به دامان دلالان شدند/حشمت اله کرمی نژاد

سرویس ایلام - برابری نرخ تومان ایران با دینار عراق در سالهای گذشته باعث شده بود زائران اربعینی که برای شرکت در این ایین در کشور عراق به مرز مهران مراجعه می کردند دغدغه ای به نام تهیه ارز نداشتند و همه افراد با همان پول ایرانی به کشور عراق سفر می کردند و از طریق همین پول کشورمان هزینه های خود را پرداخت می کردند،خرید می کردند و به کشورمان باز می گشتند.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، امسال اما تحریم های شدید اقتصادی امریکا علیه کشورمان و همزمان با آن گرانی طلا و ارز و کاهش ارزش پول ملی کشورمان باعث شد که نرخ دینار نیز که پول رایج کشور عراق است در برابر تومان ایران بسیار بالا برود و به همین خاطر استفاده از پول ملی کشورمان در عراق مشکلاتی را برای مسافران و زائران به دنبال دارد.
به این خاطر امسال مسافران و زائرانی که در حال خرج از کشور برای شرکت در آیین اربعین کشور عراق هستند یکی از مهمترین دغدغه هایشان قبل از رفتن از ایران تهیه دینار بوده که این موضوع البته با مشکلات زیادی همراه بوده است.
تهیه ارز دولتی برای زائران اربعین تدبیری مناسب اما مشکل و ناقص
در این زمینه تهیه ارز دولتی برای زائران اربعین از طریق سامانه سماح اگرچه که تدبیر مناسبی بود که زائران با قیمت مناسب تر و روشی آسانتر ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند اما این سیاست انگار نتوانسته است رضایت زائران را جذب کند و اجرای آن هم در داخل ایران و هم در کشور عراق با مشکلات زیاد همراه باشد.
به گزارش خبرگزاری کردپرس، ثبت نام در سامانه سماح اگرچه که برای تعداد نه چندان زیادی از زائران امکان پذیر بود و همین تعداد نیز در مرزها برای تعداد ار مورد نظر خود سردرگم هستند.
در مرز مهران بیشتر زائرانی که در حال خروج از مرز هستند بدون اینکه دینار و ارز مورد نظر خود را تهیه کرده باشند به این خروجی پر رفت و آمد می آیند و به همین خاطر برای تهیه دینار و ارز مجبورند دست به دامان دلالان و دست فروشان ارز شوند.
بی اطلاعی زائران اربعین از مراکز تحویل ارز به زائران در مرز مهران
موذنی یکی از زائرانی است که از طریق سامانه سماح اقدام به تهیه ویزا و همین طور ثبت نام برای تهیه ارز مورد نیاز خودش کرده است اما در حالی که تا لحاظ دیگر می خواهد از مرز مهران خارج شود هنوز موفق به تهیه ارز و نقد کردن فیشی که در دست دارد نشده است.
وی که از استان تهران به مرز مهران آمده است به کردپرس می گوید: به ما گفته اند که در پایانه مز مهران فیش خود را تبدیل به ارز کنیم اما در این مرز شلوغ و پر رفت و آمد اطلاع رسانی مناسب برای این موضوع صورت نگرفته است.
موذنی گفت: پایانه مهران یک مجموعه بزرگ و چند کیلومتری در دو کشور ایران و عراق است که موسسات و سازمانهای گوناگون در آن در حال خدمت هستند اما کسی خبر ندارد که برای تهیه ارز باید به کجا مراجعه کنیم.
این زائر در ادامه افزود: در اخبار هم بعضی وقتها می گویند در پایانه مهران باید ارز خود را تهیه کنیم و بعضی هم می گویند در آنسوی مرز مهران و در کشور عراق باید اینکار را انجام دهیم.الان هم مجبوریم یا از دلالان ارز و دست فروشان اقدام به تهیه ارز کنیم و یا اینکه از تهیه ارز در ایران صرف نظر کنیم.
لزوم راه اندازی یک مرکز توزیع ارز در مرز مهران
سمیعی یکی دیگر از زائران اربعین است که در خصوص مشکلاتی که برای تهیه ارز داشته به کردپرس می گوید: من قبلاً اطلاع نداشتم که باید از طریق سایت برای دریافت ارز رفتن به عراق مراجعه کنم و فکر می کردم در مرز مهران می توانم اینکار را انجام دهم اما تا زمانی که در این شهر حضور داشتم موفق به تهیه ارز دولتی نشدم.
وی افزود: به این خاطر مجبور شدم از طریق دلالان پایانه مرزی مهران که با نرخ 12 هزار و 500 تومان اقدام به خرید دینار کنم.
سمیعی با بیان اینکه وجود دست فروشان و فروشندگان ارز و دینار در پایانه مرزی مهران برای بسیاری از زائران یک غنیمت است گفت: به نظرم در یک مرز پر رفت و آمد همچون مهران لازم است یک مرکز تهیه ارز به صورت دائمی برای همه مردم وجود داشته باشد.
بی اطلاعی زائران اربعین از توزیع ارز از طریق سایت
بی اطلاعی در زمینه ثبت نام از طریق سایت برای تهیه ارز یکی دیگر از موضوعاتی است بسیاری از زائران اربعین آن را مطرح می کنند و نتوانسته اند قبل از خروج از کشور اینکار را انجام دهند.
یک زائر دیگر در پایانه مرزی مهران در این زمینه به کردپرس می گوید: تا جایی که من اطلاع دارم تنها افراد معدوددی از طریق سایت اقدام به ثبت نام برای تهیه دینار کرده اند و اغلب در این زمینه اطلاع نداشته اند.
سمیه-ع افزود: این افراد بخاطر اینکه نمی توانند در مرز مهران و مرکز توزیع ارز دینار مورد نیاز خود را تهیه کنند مجبورند یا از دلالان و دست فروشان ارزدر پایانه مهران ارز بخرند و یا اینکه ارز خود را از کشور عراق تهیه کنند.
مشکلات تهیه ارز برای زائران اربعین متأثر از چه مسائلی است؟
اما اینکه تهیه ارز و دینار برای زائران ایرانی از طریق باجه های در نظر گرفته شده چرا به مشکلاتی برخورد کرده است به گفته مسئولان بانکی ایران عمدتاً مربوط به کشور عراق است.
مسعود خاتونی یکی از مسئولان ارزی بانک مرکزی در این باره می گوید: برای برپایی باجه‌های ارائه ارز اربعین باید از طرف عراقی مجوزهای لازم دریافت می‌شد که بدین‌منظور با یک شرکت مورد تائید مراجع نظامی و انتظامی عراق و بانک مرکزی این کشور، هماهنگی‌های لازم انجام شد اما مدتی هم زمان از دست رفت بنابراین ما 24 ساعت زمان داشتیم که هماهنگی‌های لازم را انجام دهیم و برخی مشکلاتی که اکنون بر سر ارائه ارز به زائران پیش آمده، ناشی از این مسائل است.
به گفته این مقام مسئول در نظام بانکی، در 51 نقطه عراق، بیش از 250 ایستگاه کاری سرویس‌های لازم را صورت می‌دهند که البته بروز برخی حوادث طبیعی از جمله توفان شن در مهران، 10 ساعت کار توزیع ارز در این مرز را به تأخیر انداخت ضمن اینکه بانک مرکزی و مسئولان عراقی، اجازه حضور ما در مرز چزابه که 11 درصد خروجی زائران از آنجا صورت می‌گیرد را ندادند.
مشکلات ارزی زائران اربعین متأثر از محدودیت نقل و انتقال پول بین ایران و عراق
معاون بانک ملی ادامه داد: تأخیر در زیرساخت‌های ارز از جمله بسترهای اینترنتی و نیز مشکلات نقل و انتقال پول سبب شد تا تنها در فاصله زمانی 8 صبح تا 20 شب اجازه داشته باشیم پول به عراق انتقال دهیم لذا اکنون در مرزهای مهران و شلمچه به دلیل اینکه قدرت حضور ما بیشتر است، ایستگاه‌های کاری در حد قابل قبولی افزایش یافته و زائران می‌توانند با راحتی بیشتری ارز خود را تأمین کنند.
وی افزود: جدا از مرز مهران، شلمچه و چزابه که بانک مرکزی و استانداری این مناطق اجازه فعالیت ما را نداده بودند، شعب در نجف، کاظمین و بغداد فعال هستند که امیدواریم بتوانیم کار را با آرامش بیشتری پیش ببریم.
خاتونی تأکید کرد: برخی مشکلات پیش آمده برای ارائه ارز اربعین به زوار خارج از اختیارات ماست ضمن اینکه نرخی که برای ارز دولتی در نظر گرفته شده 96 ریال است درحالی‌که برخی دلالان تا 150 یا 160 ریال نیز ارز را به مردم در ایران می‌فروختند پس آنها هم دست به کار شده و اختلالاتی را پیش‌روی زوار ایرانی ایجاد کردند.
مشکلات تهیه ارز در کشور عراق به روایت زائران اربعین
این روزها در ایران به زائران اربعین که در حال عزیمت به کشور عراق هستند گفته می شود چناچنه در کشورمان به دلایلی نتوانستند دینار مورد نیاز خود را تهیه کنند می توانند پس از ورود به عراق و از طریق بیش از 50 نقطه در آن کشور اینکار را انجام دهند .
به همین خاطر بیشتر زائران اربعین در مرز مهران با این امید وارد کشور عراق می شوند که در آن کشور به راحتی بتوانند دینار مورد نیاز خود را تهیه کنند اما تهیه ارز در عراق نیز با مشکلات زیادی همراه است.
یکی از زائران اربعین که از طریق پایانه مرزی مهران در حال ورود به ایران است به کردپرس می گوید:من 4 روز پیش از طریق همین مرز مهران وارد کشور عراق شدم و از آنجایی که در ایران دینار تهیه نکرده بودم در کشور عراق به دنبال این کار بودم که در آنجا نیز امکان این کار نشد.
وی گفت: در مکان هایی که برای تهیه ارز زائران اربعین در شهرهای عراق در نظر گرفته شده اند اینقدر ازدحام زائر و مسافر زیاد است که تهیه ارز به دشواری صورت می گیرد و یا اینکه امکان پذیر نیست.
این مسافر افزود: در همین مکان ها علاوه بر ازدحام جمعیت مشکلاتی همچون نبود یا قطع و وصل اینترنت و مشکلات سیستمی باعث شده که تحویل ارز به صورت دستی انجام شود که همین موضوع باعث کندی کار و ازدحام مسافران ایرانی شده به همین خاطر زائران ایرانی از گرفتن دینار در این مکان ها صرف نظر می کنند.
وی ادامه داد: زمان خروج از ایران به ما گفته شده بود در آنسوی مرز مهران می توانیم ارز مورد نیاز خود را تهیه کنیم اما زمانیکه که ما از مرز مهران خارج شدیم نه شهری در نزدیکی مهران دیدیم و نه مراکزی برای فروش ارز.
این مسافر اضافه کرد: پس از خارج شدن از مهران کمی آنطرف تر از مرز مهران در عراق با خودرو عازم نجف شدیم و در نجف نیز با ازدحام زائر و مسافر مواجه شدیم و فرصتی برای تهیه ارز نداشتیم بنابر این هزینه هایمان را با پول ایرانی انجام دادیم که برای ما بسیار پرهزینه بود.
یک ایرانی دیگر که وی نیز در حال بازگشت به ایران است می گوید: کسانی که تا حالا به کشور عراق سفر نکرده اند فکر می کنند آنجا در زمینه ارائه خدمات اداری همه چیز مرتب،شیک و سیستماتیک است اما باید گفت: این کشور در این زمینه اصلا زیرساختی ندارد.
پرویز در ادامه گفت: در آنسوی مرز مکان هایی که برای توزیع ارز اختصاص داده شده اند چند کانکس و کانتینر هستند که آنهم به نظر می رسد از ایران و مهران به آنجا انتقال داده شده اند و در انجا هم اگر بروید با صفهای بلندی از زائران اربعین مواجه می شوید که برای اینکار معطل مانده اند.
گزارش: حشمت اله کرمی نژاد

کد خبر 88838

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha