به گزارش کردپرس، وقتی صحبت از همپیمانی میان آمریکا و کردهای سوریه می شود، اکثرا نیروهای کرد سوریه را پیاده نظام آمریکا در جنگ با داعش توصیف می کنند. دو سناتور آمریکایی نیز به نوعی این گفته را تایید می کنند. سناتور لیندسی گراهام و جین شاهین که عصضو کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا هستند، متفق القول به برنامه 60 دقیقه شبکه سی بی اس گفته اند اگر نیروهای دموکراتیک سوریه نبودند «ما 15 دقیقه هم در برابر تهدید داعش دوام نمی آوریم. آنها از ما محافظت کردند.»
نیروهای دموکراتیک سوریه که پس از مدتها نبرد نیروهای کرد با داعش بوجود آمد، نبرد با داعش در مناطق شمال و شمال شرق سوریه را از حالت انحصاری مقابله کردها با داعش خارج کرد و تشکل های عرب و مسیحی و آشوری سوریه نیز به جرگه نیروهای کرد پیوستند. اما همچنان، اکثر نیروهای دموکراتیک سوریه کرد هستند. یکی از فرماندهان آمریکایی مدتی بعد از تشکیل نیروهای دموکراتیک سوریه اشاره کرده بود که در واقع، آنها پیشنهاد کرده بودند که نیروهای کرد سوریه به نیروهای دموکراتیک سوریه یا SDF تغییر نام یابند تا حساسیت ها در مورد نزدیکی این نیرو با پ.ک.ک بویژه از جانب ترکیه از بین برود. ترکیه در آن زمان پیشنهاد کرده بود تا نیروهای این کشور به جای نیروهای دموکراتیک سوریه در نبرد رقه مشارکت کنند.
کردها با قبول پیشنهاد آمریکا، حمایت این کشور را در عملیاتها علیه داعش در مناطق شمال شرق به دست آوردند. این همکاری میان کردها و نیروهای آمریکا هم برای کردها دستاورد داشت و هم هزینه هایی نیز در پی داشت. کردهای سوریه در سایه مبارزه با داعش بر حدود یک چهارم خاک سوریه تسلط یافته اند اما به گفته ژنرال مظلوم کوبانی، آنها برای بیرون راندن داعش بهای گزافی پرداخته اند؛ 12000 تن از نیروهای کرد و عرب سوریه جان خود را در این راه از دست دادند اما بیشتر آنها کرد بودند.
مظلوم کوبانی به سی بی اس گفته است با وجود این تلفات، آنها با حمایت ائتلاف ضدداعش حدود 20000 تن از نیروهای داعش را از پای در آورده اند و به احتمال زیاد، تا پایان سال جاری میلادی منطقه را از وجود نیروهای داعش پاک خواهند کرد.
فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه که به خاطر بیم از ترور شدن کمتر حاضر به مصاحبه می شود، می گوید انتظار نداشته است آمریکاییها به همپیمان کردها در سوریه تبدیل شوند و این مسئله یک پیشامد بود.
اما دو سناتور آمریکایی معتقدند که کاری که نیروهای کرد سوریه برای آمریکا کردند هیچ شریکی برای این کشور نکرده است. مقامات پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا حاضر نشده اند درباره نقش کردها و یا ادامه حمایت آمریکا از کردها یا قطع آن با این شبکه خبری گفتگو کنند. ولی سناتور لیندسی گراهام و جین شاهین گفته اند مخصوصا برای این امر حاضر شده اند؛ اولی جمهوری خواه است و دومی نماینده دموکراتها در سنای آمریکا.
لیندسی گراهام درباره همراهی کردها با آمریکا در سوریه می گوید کردها در زمانی جلو آمدند که هیچ کس حاضر نبود به آمریکا در سوریه علیه داعش کمک کند. کردها مسئولیت بیشتر این مبارزه را انجام داده اند و در این راه جان خود را از دست دادند.
گراهام اقدام آمریکا به همپیمانی با کردها را با وجود نگرانی ترکیه از این موضوع کار پسندیده ای می داند و می گوید: سرمایه گذاری روی کردها ارزشش را داشت؛ مبارزه با داعش در سوریه بیشتر بر دوش کردها بود.
گراهام تاکید می کند که اگر کردها در مقابل داعش نمی ایستادند و در این راه به آمریکا کمک نمی کردند، « ما 15 دقیقه هم دوام نمی آوردیم». سناتور جین شاهین نیز در تایید حرف های او می گوید همین طور است.
این دو سناتور آمریکایی معتقدند که کردهای سوریه نه تنها با داعش مبارزه کردند بلکه از نیروهای آمریکایی که در سوریه مستقر هستند محافظت می کنند و مسئولیت تامین امنیت پایگاه های آمریکا در سوریه نیز با کردها است.
این دو مقام آمریکایی معتقدند کردهای سوریه که نزدیک به 1000 عضو خارجی داعش را بازداشت کرده و از خروج آنها از سوریه و بازگشت به کشورهای غربی جلوگیری کرده اند، خدمت دیگری به کشورهای غربی کرده و از بازگشت دوباره نیروهای ترور به این کشورها جلوگیری کرده اند.
اما با همه این اوصاف، کردها نسبت به ادامه حمایت آمریکا از خود اطمینان ندارند و به نوشته سی بی اس، درست است که داعش از مناطق تحت کنترل کردها با کمک ائتلاف ضدداعش بیرون رفته است، اما عدم اطمینان کردها به آمریکا جایگزین آن شده و این تفاوت چندانی با حضور داعش ندارد زیرا کردها به هر حال زیر سایه تهدید قرار دارند.
دو سناتور آمریکایی نیز این بی اعتمادی را درک کرده و به این شبکه آمریکایی گفته اند به همین خاطر است که آنها پا پیش گذاشته اند.
کارشناسان آشنا با سیاست آمریکا در تعامل با کردها نیز با پیش کشیدن نمونه های تاریخی رابطه آمریکا با کردها، زیاد به ادامه حمایت آمریکا از کردهای سوریه خوش بین نیستند. آنها با اشاره به این که سیاست آمریکا در رابطه با عوامل خارجی و بویژه کردها برپایه منافع است، واکنش سرد واشنگتن به تصرف منطقه کردنشین عفرین سوریه از سوی ترکیه، تنها گذاشتن کردهای عراق در سال 1975 و نیز اعلام بی طرفی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا در جریان بیرون راندن نیروهای پیشمرگ از کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه از سوی نیروهای عراقی را به عنوان نمونه های عینی «خیانت» آمریکا به کردها ذکر می کنند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما