به گزارش خبرنگار کردپرس، تقریباً سال گذشته بود که در پی اعتراضات صورت گرفته در خصوص جایگاه زباله های قروه توسط فعالان محیط زیست و تعدادی از مردم، جلساتی در راستای تغییر این مکان برگزار شد.
جلساتی که در نهایت خروجی آن ها به این مسئله رسید که مطالعه مکان یابی در دست کار است و این مسئله زمان بر خواهد بود. این مکان یابی و مطالعه آن در حالی مدام بر زبان متولیان امر می چرخید که بارها از سوی مسئولان بهداشتی نسبت به وضعیت نامناسب حوضه آبخیز «جِنیان» و احتمال آلوده شدن آب های زیرزمینی هشدار داده می شد.
روزانه 75 تن زباله در حوالی کارخانه آسفالت شهرداری قروه دپو می شود که این کارخانه در کنار رودخانه فصلی «جِنیان» یکی از مهم ترین منابع آب زیرزمینی قروه قرار دارد. محلی که آبخیزداری در آنجا اقدام به ایجاد آب بندهایی جهت کنترل و نفوذ روان آب در بستر رودخانه نموده و در فاصله تقریباً 8 کیلومتری کارخانه آسفالت، مجتمع آب رسانی ایجاد شده که آب شرب بیش از 20 روستا را تأمین می کند و حال با توجه به هشدار نفوذ شیرابه زباله ها به آب های زیرزمینی و خطر آلودگی آب، این روستاها در معرض تهدید قرار دارند. تهدیدی که همچنان ادامه دارد و گویا مسئولان هنوز برنامه مشخصی برای این معضل بهداشتی ندارند.
بلاتکلیفی
سال گذشته شهرداری پس از انتشار گزارش های مختلف در رسانه ها و در پی اعتراضات صورت گرفته، مدعی توقف انباشت زباله در این مکان شد و اما پس از مدتی مشخص گردید که این توقف امکان پذیر نبوده چرا که مکانی دیگر برای دپو یا دفن بهداشتی زباله ها تعیین نشده بود.
با این وصف تنها کلام همیشگی مسئولان محیط زیست، سازمان بازیافت، شورا و شهرداری گزینه مطالعاتی بود که آن هم بعد از گذشت یک سال با برگزاری نخستین نشست کارگروه پسماند در سال جاری مشخص شد هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.
این کارگروه برای نخستین بار به صورت علنی و با حضور خبرنگاران به دستور فرماندار شهرستان در حالی برگزار شد که متولیان هیچ پاسخی در برابر سخنان انتقادی فرماندار مبنی بر غیراصولی بودن تصمیم انتقال جایگاه زباله نداشتند.
اشتباهی سخت
32 ماه از انتقال جایگاه تخلیه زباله های قروه از شیخ جعفر به دشت جنیان می گذرد و معلوم نیست این تصمیم اشتباه بر چه مبنایی صورت گرفته است. فرماندار قروه ضمن بیان این مطلب از تأخیر در برگزاری کارگروه پسماند و بررسی تعیین جایگاه مناسب زباله انتقاد کرد.
به گفته «موحد امان اللهی» براساس پهنه های مطالعه شده از لحاظ شاخص های زیست محیطی توسط سازمان بازیافت همان محل قبلی یعنی اطراف روستای «شیخ جعفر» تعیین و به شهرداری فرصت داده شده تا جایگاه مدنظر را ساماندهی و به رفع معارضین محلی بپردازد.
گرچه این فرصت تا تاریخ اول مهرماه سال جاری اعلام شده بود اما جای تعجب دارد که با گذشت بیش از یک ماه تأخیر هنوز آن طور که باید نتیجه مطلوب حاصل نشده است.
مطابق اظهارات فرماندار قروه باید یکسری تسهیلات تشویقی برای روستای «شیخ جعفر» در نظر گرفته شود تا که بتوان سایت زباله را دوباره به جایگاه اولیه خود باز گرداند و این کار حتماً و باید در سریع ترین وقت خود انجام شود و در واقع نباید تأمین منابع آب شرب شهرستان را در معرض تهدید قرار داد.
توجیه و توجیه
تمامی نقاط مورد نظر برای جایگاه زباله شهرستان پایش شدند که در فاز مطالعاتی نخست 3 نقطه تعیین و در نهایت دو نقطه تأیید شد که براساس تصمیم گیریها جایگاه اولیه یعنی محل روستای «شیخ جعفر» مشروط به رضایت مردم محلی در نظر گرفته شد.
این ها سخنان شهردار قروه است که معتقد بود بعد از گذشت این مدت دوباره به نقطه اول بازگشتیم. «حسین پروندی» که تنها پاسخش به فرماندار در توجیه کردن مسایل بود، در این نشست به جای ارائه راهکاری عملی تنها به رو کردن یکسری مباحث قانونی پرداخت.
مشاجره شهردار و شورا
در ادامه نایب رئیس شورای شهر قروه با اعتراض از اینکه تشکیل ندادن کارگروه توسط شهرداری صورت گرفته، خطاب به شهردار خواستار پاسخ گویی در خصوص قرارداد 62 میلیون تومانی برای طرح مطالعاتی مکان یابی شد. به گفته «مهدی ملکی» وقتی مبلغی برای این قرارداد پرداخت شده چرا کار و طرح اجرا نشده است.
در این میان شهردار قروه پرداخت مبلغ را تکذیب کرد و چنین قراردادی را فسخ شده دانست. این در حالی است که سال گذشته بارها در خصوص واگذاری مبلغ فوق برای طرح مطالعاتی از جانب عوامل شهرداری خبر داده شده بود.
با این اوصاف «حسین پروندی» توپ کم کاری را به سوی شورا پرتاب کرد و اظهار داشت که شورا برای این کار چه طرحی را داده است؟ و پاسخ «مهدی ملکی» هم به این رسید که وقتی شهردار همکاری ندارد چگونه می توان کار کرد؟
«اره بده تیشه بگیر» شهردار و نایب رئیس شورای شهر ادامه داشت تا اینکه با پادرمیانی فرماندار سکوت حاکم شد.
خطر در کمین
در ادامه نشست کارگروه رئیس امور آب قروه منطقه «شیخ جعفر» را کم آسیب ترین مکان دانست. به گفته «عباد بشیری» این منطقه دارای تراکم منابع آبی کمتری است و پایین آن هم آب شور وجود دارد.
همچنین کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت قروه هم نسبت به اینکه امکان آلوده شدن آب های زیرزمینی با نفوذ شیرابه قطعی است، هشدار داد. سخنان «صادق طالبی» به این معنی بود که آلوده شدن آب های زیرزمینی در سریع ترین زمان ممکن انجام می شود و این در حالی است که رفع این آلودگی چند صد سال به طول می انجامد لذا تسریع در پاکسازی دشت «جنیان» ضروری است.
حس مسئولیت پذیری
هرچند کارگروه پسماند قروه با دستور فرماندار مبنی بر عزم جدی داشتن و رفع موانع موجود برای انتقال زباله ها به «شیخ جعفر» در اسرع وقت، پایان یافت اما نکته حایز اهمیت اینجا بود که همین نشست دو ساعته نشان داد سلامت مردم برای متولیان امر همچون شهرداری و شورای شهر چقدر مورد توجه قرار دارد! مسئله ای که در چرخه اختلاف نظر و به قولی لجبازی مدیران حوزه شهری می چرخد و به نقطه توقف هم نمی رسد.
در واقع به گفته یکی از فعالان محیط زیست قروه تا زمانی که شهرداری برنامه ای عملی برای سایت زباله قروه نداشته باشد نمی توان آسوده خاطر بود. «انوشیروان انور» در گفت و گو با خبرنگار کردپرس از اینکه بارها به شورا و شهردار برنامه هایی را برای هدایت این مسئله ارائه داده و با بی مهری مواجه شده، گفت. «بارها درخواست انتشار فراخوان یا اطلاعیه ای را برای جذب سرمایه گذار در ساماندهی، تفکیک یا راه اندازی کارخانه بیوکمپوست دادم اما هرگز با نگاه جدی متولیان حوزه شهری قرار نگرفت.»
او همچنین از بی توجهی شورای دوره قبل انتقاد کرد. «در شورای قبل بارها سرمایه گذارانی برای ساماندهی سایت زباله در شیخ جعفر مراجعه کردند که با موانعی از جانب شورا همانند «سهم خواهی» روبرو شدند و همین عامل فرار سرمایه گذاران بود.»
گفتنی است در بودجه 97 شهرداری قروه مبلغ 500 میلیون تومان برای خرید دستگاه بیوکمپوست جهت حل معضل زباله های شهری در نظر گرفته شده که به گفته شورای شهر بعد از مکان یابی و تأیید نهایی اقدام خواهد شد.
حال باید منتظر ماند و دید این اقدام عملی چه زمانی در سبد وعده های مسئولان امر می نشیند./
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما