به گزارش کردپرس؛ در این نشست دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان با بیان اینکه باید برای پیشگیری از قاچاق کالا از تجارب و الگوی کشورهای پیشرفته استفاده کنیم، گفت: لازمست در کشور ما نیز اقدامات توسعه ای و اقتصادی در کنار مشوق های کوتاه مدت در دستور کار متولیان امر قرار بگیرد.
خداویسی وظیفه دولت را تامین معیشت و اقتصاد مردم در مناطق مرزنشین عنوان کرد و گفت: همگرایی و هم افزایی دولت و ملت و اعتماد بین طرفین می تواند در حل مشکلات و تقویت سرمایه اجتماعی موثر باشد، بسیاری از مشکلات اخیر ناشی از ضعف اعتماد و سرمایه اجتماعی می باشد.
وی به قاچاق مشروبات الکی از کشورهای اروپایی به داخل کشور اشاره و گفت: محموله های مشروبات الکی از مبدا تا مقصد دارای بیمه هستند و متاسفانه بدلیل سودآوری بالا و داشتن بازار مصرف این روال علیرغم ریسک ها ادامه داشته که بخشی از آن به ضعف فعالیت های آموزشی و فرهنگی و اقدامات پیشگیرانه در کشور برمی گردد.
خداویسی به برخی اقدامات دولت از جمله ساماندهی بازارچه های مرزی، صدور کارت تجارت الکترونیک مرزنشینان، فروش سهمیه سوخت مرزنشینان و... اشاره و گفت: این اقدامات کوتاه مدت و موقتی هستند و ما باید نگاهی بلندمدت، پایه ای، توسعه ای و... برای پیشگیری از قاچاق کالا داشته باشیم و جایگاه مرزنشینان و فرصت های مناسب اشتغال را برای آنان ایجاد کنیم که مقداری زمان بر است.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان با اعلام حمایت از طرح های تحقیقاتی و پایان نامه های مرتبط با قاچاق کالا توسط این ستاد، گفت: ارائه راهکارهای علمی می تواند ما را در تصمیم گیری های مناسب تر یاری کند، لذا محققین و دانشجویان طرح های موردنظر را به ما پیشنهاد بدهند.
خداویسی در پاسخ به مطالبه دانشجویان، با اشاره به ظرفیت های تجاری، منطقه ای، مرزی و اقتصادی سقز گفت: بازگشایی بازارچه مرزی سیف سقز در دستور کار وزارت کشور و نهادهای مرتبط قرار دارد.
در ادامه یکی از اساتید دانشگاه پیام نور سقز به آسیب شناسی و دلایل رواج قاچاق در مناطق مرزی از دیدگاه جامعه شناسان مختلف پرداخت
دکتر مهدی قادری گفت: ضعف ساختارهای اداری و اقتصادی، نبود فرصت های شغلی مناسب، توسعه نیافتگی، تغییر ارزش ها، ویژگی های جغرافیایی، ضعف سرمایه اجتماعی، عدم حس تعلق خاطر و احساس مسئولیت اجتماعی، نبود برنامه ریزی های بلند مدت و ثبات اقتصادی در جامعه از جمله دلایل رواج قاچاق کالاست
وی، عدم عمل برخی مسئولان به وعده های اقتصادی، وجود رانت و شکاف طبقاتی، کمبود مراکز صنعتی و اشتغال زا، وجود بسترها و خلاهای مختلف، شکاف های توسعه ای مناطق پیرامون و مرکز از دیگر دلایل رواج مشاغل غیررسمی و قاچاق در مناطق مرزی اعلام نمود.
این جامعه شناس بر اعمال سیاست های توسعه ای رو رونق کسب و کار، تجدیدنظر در سیاست های مرزی، آسیب شناسی جامع قاچاق کالا، کاهش شکاف های اجتماعی و توجه به مقوله سرمایه گذاری در مناطق مرزی شد.
در پایان دانشجویان نیز به بیان نظرات و سوالات خود از جمله: ضعف کیفیت کالاهای داخلی، لزوم تفاوت گذاشتن بین کولبران و قاچاقچیان عمده، ضرورت برخورد جدی با باندهای تهیه و توزیع موادمخدر، ضرورت اعمال سیاست های توسعه ای و سرمایه گذاری در مناطق مرزی، توسعه تجارت رسمی، عدم برخورد جدی با مفاسد اقتصادی کلان، وجود بیکاری بالا در مناطق مرزی و ضرورت توجه جدی دولت به رونق کسب و کار را مطرح که سخنرانان توضیحاتی پیرامون این مباحث ارائه دادند.
نظر شما