به گزارش کردپرس، بعضا در جاده های کردستان کامیون های حامل درخت های قطع شده مشاهده می شود که در برخی از فصول تعداد آنها بیشتر است. با اینکه قبلا هم خبرهای در ارتباط با قطع غیر قانونی درختان شنیده بودم موضوع برایم جذاب بود و خواستم مبدا و مقصد این درختان را پیدا کنم در داخل شهر به جستجو افرادی که کار قطع درختان را انجام می دهند برآمدم به روستایی هدایت شدم که شغل دوم بیشتر آنها قطع درختان است و هر چند نفر یک اکیپ را تشکیل داده و با هم کار می کنند.
یکی از این افراد که در عرصه فروش درخت کار می کند به شرط مطرح نکردن نام روستا می گوید: در بسیاری از روستاها زمین های هستند که تعدادی درخت بید و چنار خودرو در آن رویده یا بعضا در قدیم توسط مالکان کاشت شده است اما مالک فعلی می خواهد درخت ها را قطع و محصول دیگری را کاشت کند و درختان موجود را بفروشد.
وی می افزاید: ماهم یا بصورت یکجا قیمتی روی آن می گذاریم یا بصورت تنی سر نرخی با هم به توافق می رسیم و بعد برش و باسکول آن پول را به مالک پرداخت می کنیم نوع درختان فرق می کند ما بیشتر درختان با قطر بیشتر از 15 سانتیمتر را خریداری می کنیم.
او اظهار می کند: یک اکیپ 4 نفره در طول روز بیش از 10 تن درخت را قطع و بارگیری می کنند این درختان را به منظور تهیه کاغذ و ساخت پالت و صندوق به کارخانه های شمال کشور منتقل می کنیم البته ما مستقیم درختان رو به کارخانه داران نمی فروشیم بلکه دلالانی هستند که فورا بار را تحویل و پول آنرا پرداخت می کنند.
این فروشنده درخت می گوید: فروش درخت سود تقریبا خوبی دارد و برای کسی که درختان را در زمین خرید و کارهای انتقال آن به شمال کشور را انجام می دهد بیش از یک میلیون تومان در یک بار سبک سود می برد. از همین رو تعداد افراد در این شغل خیلی زیادتر از گذشته شده است بطوری که بر سر پیدا کردن درخت و قطع آنها رقابتی جدیدی ایجاد شده است .
از آنجا که قطع چوب در شمال ممنوع است و اجازه قطع درختان را نمی دهند بیشترین حمل چوب برای کارخانه های کاغذ شمال کشور است که البته چوب درخت "بید" به علت کیفیت بالا در کابینت سازی و تهیه کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد.
پاسگاه های ویژه حفاظت منابع طبیعی در کردستان همواره در تلاشند که جلو این سودجویان را بگیرند و گاها موفق به کشف و توقیف خودروهای سنگین حاوی درخت قطع شده می شوند و متولیان را نیز به مراجع قضایی معرفی می کنند اما بیشتر از بحث برخورد نیاز به آموزش و فرهنگ سازی است. دستگاه های ذیربط می توانند با شناسایی افرادی که در این شغل مشغول به فعالیت هستند آنها را توجیه و به مسیر درستی هدایت کنند.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اظهار می کند: یگان حفاظت منابع طبیعی کردستان برای پیشگیری و جلوگیری از تخریب جنگل ها و مراتع فعالیت های گشت و مراقبتی خود را افزایش داده است، با توجه به فصل بحرانی تخریب، تصرف و شخم زدن اراضی ملی، انجام تخلف قطع اشجار و بوته کنی در اراضی ملی توسط افراد سودجو، عملیات گشت و مراقبت با جدیت بیشتری پیگیری می شود. مرحله نهایی فعالیت های حفاظتی یگان حفاظت از 20 مهر سال جاری مضاعف شده و با حضور فعال و مداوم خود در مناطق حساس و آسیب پذیر گشتزنی را انجام می دهند.
سعدی نقشبندی ادامه داد: مرتعداران این استان در سال زراعی جاری موفق به توقیف بیش از 24 دستگاه خودروی حامل چوب قاچاق شدند. مرتعداران استان با همکاری نهادهای قضایی، پاسگاه های ویژه حفاظت منابع طبیعی این خودروها که حامل چوب قاچاق از گونه های جنگلی گردو، زبان گنجشک، بید و زالزالک بودند را توقیف کردند.
وی افزود: این نیروها با استقرار در گلوگاه های اصلی در تمام شهرستانها تاکنون 485 مورد بازدید انجام داده اند و چوب های توقیفی در قالب 24 فقره تکمیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شده اند.
نقشبندی می گوید: میزان چوب های کشف شده پس از اتمام مراحل قضایی پرونده ها اعلام می شود با توجه به قانون ممنوعیت بهرهبرداری از جنگل ها، عدهای معدود برای سودجویی بیشتر به قطع اشجار منطقه زاگرس روی آورده و بر این اساس با برقراری این کشیک ها و همکاری و مشارکت مردم از شدت تخریب اراضی ملی و منابع طبیعی کاسته شده به نحوی که همکاری جوامع محلی در خصوص جلوگیری از تخریب منابع طبیعی محسوس و بسیار چشمگیر بوده است.
نقشبندی از شوراهای اسلامی شهرها و روستاها، دهیاران و همه احاد مردم خواست نسبت به حفظ و نگهداری بوته زارها، بیشه زارها، درختان و در کل منابع طبیعی خدادادی به عنوان سرمایه ای بی نظیر توجه ویژه داشته باشند و ضمن مشارکت فعال در حفاظت از اراضی ملی در صورت مشاهده مواردی همچون قطع درختان، تخریب و تصرف منابع طبیعی موضوع را با شماره تلفن رایگان 1504 یگان حفاظت منابع طبیعی استان کردستان اطلاع دهند.
مساحت کل استان کردستان 2913700 هکتار حدود 1.77 % سطح کل کشور پهناور ایران می باشد . از این وسعت ، میزان 1773328 هکتار آن جنگل و مرتع است که حدود 62 % سطح استان و 1.72 % سطح منابع طبیعی ایران می باشد . سطح جنگلهای استان کردستان ( طبیعی و دست کاشت ) 373328 هکتار که معادل 2.63% سطح جنگلهای کشور می باشد .با توجه به وسعت جنگلهای کشور از سطح کل ایران 14202559 معادل 8.75% مساحت کشور را جنگل تشکیل می دهد و متوسط سرانه جنگل در جهان 0.65 در کشور معادل 0.2 و در استان کردستان حدود 0.26 می باشد.
برای تولید یک تن کاغذ، باید 17 درخت تنومند قطع شود که با محاسبه این که 10 درصد زباله ها را کاغذ تشکیل میدهد، رقم قطع درختان در ایران سالانه به 7 میلیون اصله می رسد. طبق گزارش های محیط زیست هر ایرانی سالانه 13 کیلوگرم کاغذ مصرف میکند که در کل رقمی برابر 910 میلیون کیلو گرم میشود و از آنجا که برای تولید هر تن کاغذ باید 17 درخت تنومند قطع شود، در یک سال بیش از 15میلیون درخت قطع می شود.
نظر شما