عصر گسستگی؛چگونه والدین از شر شبکه‌های اجتماعی خلاص شوند!

سرویس ایران-«همیشه فکر می‌کنم مطالعه و خواندن کتاب بهترین راه برای یادگیری است اما الان می‌ترسم که ما انسان‌ها این فرصت را از دست بدهیم،چون که شبکه‌های اجتماعی ما را احاطه کرده‌اند؛» این سخنان «اریک شمد» مدیر اجرایی سابق شرکت گوگل است!

به گزارش کُرد پرس، همراه فرزندانت به پارک می‌روی،قصد داری برای دور شدن از فضای تکراری منزل و وسایل الکترونیک و همچنین فضای مجازی، با خنده کودکانه فرزندانت همراه شوی.به محض آن که به پارک رسیدی، روی صندلی می‌نشینی و موبایل را از جیبت بیرون می‌آوری.بچه‌ها می‌خواهند که با آن‌ها چشم‌ بگذاری و خودشان را قایم کنند،اما مانند همیشه تردیدی در تو وجود دارد چون که مشغول فضای مجازی هستی!بله در آن لحظه شبکه‌های اجتماهی ارتباط میان تو و فرزندانت را مختل کرده‌اند و ارتباط صمیمی و تنگاتنگ تو با فرزندات را تحت شعاع قرار داده‌اند.درخود می‌اندیشی،آیا تو کسی هستی که تمایل داری ارتباط با خانواده‌ را بهتر کنی؟آیا می‌خواهی از دست تلفن‌های هوشمند و شبکه‌های اجتماعی رها شویی و صمیمیت را به خانواده برگردانی؟

تکنولوژی تلفن‌های هوشمند زندگی همه مردم جهان را در بر گرفته است.در ۹۸ درصد خانه‌های استرالیا حداقل یک وسیله الکترونیکی وجود دارد که به اینترنت وصل است و والدین استرالیایی ۳ تا ۵ ساعت از اینترنت استفاده می‌کنند در حالی که بصورت میانگین کودکان روزی ۲ تا ۵ ساعت از یک وسیله الکترونیکی استفاده می‌کنند.این مقدار مصرف برای کشور پیشرفته‌ای مانند استرالیا هم بسیار زیاد است چرا که تحقیقات پزشکی استفاده بلند مدت از وسایل الکترونیکی بر یادگیری و هوش را زیانبار می‌داند.

پزشکان و محققان حوزه کودک در بریتانیا معتقدند ،کودکان میان‌۲ تا ۵ سال نباید بیش از یک‌ ساعت با وسایل الکترونیکی بازی کنند،زیرا علاوه بر تاثیر تشعشات الکترونیکی،حافظه و روان کودکان را هم‌تحت تاثیر قرار می‌دهد.

عصر گسستگی

در تحقیقی که چند سال پیش در دانشگاه‌ لندن انجام گرفت،نظر ۴۰۰ استاد دانشگاه درباره تاثیر تلفن‌های هوشمند بر روی ذهن دانش‌آموزان و دانشجویان در حال یادگیری گرفته شد.نتایج تحقیق نشان داده که ۷۵ درصد از اساتید دانشگاه معتقدند که کاهش قابل مشاهده‌ای در سطح دانش، دانشجویان و دانش آموزان روی داده است.همچنین در گزارشی که در دانشگاه ماساچوست از ۲ هزار دبیر دبیرستان‌های آمریکا منتشر کرده، ۹۰ درصد از اساتید معتقد بودند که موبایل‌های هوشمند نسلی را پرورش می‌دهند که دارای هوش گسسته هستند.در حقیقت این تحقیقات می‌گویند که موبایل‌های هوشمند اجازه استفاده از مغز به صورت کامل را به افراد نمی‌دهند.

همچنین تحقیقات پیمایشی در دانشگاه گوتنبرگ حاکی است،۷۴ درصد افراد خانواده در حال غذا خوردن از تلفن‌های هوشمند استفاده می‌کنند و این در حالی است خانواده‌هایی که بیشتر وعده‌های غذایی را با یکدیگر به سر می‌برند و با یکدیگر حرف می‌زنند،احساس صمیمیت و نزدیکی بیشتری می‌کنند.این تحقیقات می‌گوید،صمیمیتی که در هنگام صرف غذا خانوادگی ایجاد می‌شود برای رشد کودکان بسیار مهم است.

شبکه‌های اجتماعی زندگی همه ما را دربرگرفته‌اند و گویی فراری از آن نیست،اما هر از چندگاهی پویش‌های اجتماعی به راه می‌افتد تا به ما این خطر را گوشزد کند که در لبه پرتگاه قرار گرفته‌ایم.چندی پیش در سطح جهان پویش وعده‌ غذایی شبانه با خانواده مطرح شد به همین خاطر کارزاری با هشتگ وعده شامگاهی با خانواده در شبکه‌های مجازی به راه افتاد تا جامعه را با خطر هجوم شبکه‌های اجتماعی در زندگی افراد مطلع کند.

جامعه‌شناسان‌ برای این موقعیت،یعنی مختل شدن زندگی بشر بوسیله وسایل الکترونیک و شبکه‌های اجتماعی از اصطلاح "دخالت تکنولوژی" در زندگی بشر اسم‌ می‌برند.این دخالت تاثیرات فروانی در احوال روحی و همچنین‌ رفتار اجتماعی کودک و همچنین‌ والدین دیگر گذاشته است.چرا که غیر ممکن‌ است پدر یا مادر همزمان‌ هم‌ پیامی بنویسید و هم در همان‌ حال مراقب نیازهای کودک خود باشد و جواب کودک و فرزندانش را بدرستی بدهد.

وسایل الکترونیکی و شبکه‌های اجتماعی کودکی بی حوصله و پدری عصبانی تولید می‌کند.تحقیقات پزشکی در دانشگاه بیرمنگام انگلیس آشکار کرده تکنولوژی هوش پدران را پرت می‌کند و کمتر به فرزندان خود توجه می‌کنند و با عصبانیت با آن‌ها برخورد می‌کنند.همچنین نتایج این تحقیق تاکید می‌کند کودکانی که برای یادگرفتن وسایل الکترونیکی تلاش می‌کنند،برای فراگیری این وسایل و مورد توجه واقع شدن بیشتر در معرض خطراتی مانند گوشه‌گیری،دلهره،پرخاشگری قرار دارند.

چگونه بتوانیم آنچیزی را که تلفن‌های همراه نابود کرده‌اند،درست کنیم؟چه راه‌هایی برای کم کردن فعالیت در شبکه‌های اجتماعی وجود دارد:

-دورهمی‌های خانوادگی برای استفاده از تلفن‌های هوشمند

با دورهمی‌های خانوادگی و کارهای جمعی مانند بازی‌های گروهی می‌شود از حضور تلفن‌ و شبکه‌های اجتماعی کم کرد.محققان دانشگاه سیدنی استرالیا معتقدند، برنامه‌‌ریزی در وقت و مکان،می‌تواند در استفاده کمتر از شبکه‌های اجتماعی تاثیرگذار باشد.برای نمونه گذاشتن جدولی برای استفاده از زمان و مکان بکاربردن شبکه‌های اجتماعی و وسایل الکترونیکی قادر است تا حدی از پرسه زدن افراد در شبکه‌های اجتماعی جلوگیری کند.

-راهنمایی فرزندان در استفاده از شبکه‌های اجتماعی

کودک ذهن سیالی دارد و بسیار کنجکاوانه از اطراف روش‌های بکار بردن تلفن‌ها و وسایل الکترونیکی را فرا می‌گیرد.لازم است والدین نمونه درستی از استفاده از وسایل را به فرزندان نشان دهند و یاداوری کنند که در زمان خوردن غذا و دورهمی‌های خانوادگی از موبایل استفاده نکنند.

-گذاشتن سبدی برای تلفن‌های هوشمند در خانه

در زمان هایی که خانواده دور یکدیگر جمع شده‌اند،می‌توان موبایل‌ها را در داخل سبدی گذاشت و صدای آن‌ها را قطع کرد تا شما را به سمت خود نکشاند.

-حذف برنامه‌های وقت گیر

می‌توانید بازی‌ها،شبکه‌های اجتماعی و برنامه‌هایی که وقت،هوش و کارتان را می‌گیرد از صفحه موبایل پاک کنید.

-شبکه‌های اجتماعی را برای نزدیک تر شدن بیشتر به خانواده

موبایل و شبکه‌های اجتماعی دارای خصوصیات منحصر بفردی هستند و بجای آن که ما را به انزوا و تنهایی بکشانند،می‌توانند در راستای نزدیکتر شدن افراد و خانواده‌ها به یکدیگر بکار گرفته شوند اگر که راهکار جمعی و توجه به خانواده در آن‌ لحاظ شود.

-فعال کردن قسمت استفاده از اینترنت روزانه روی موبایل

قسمت استفاده از اینترنت روزانه را روی موبایل فعال کنید تا بدانید در روز چقدر از اینترنت استفاده کرده‌اید.اینکار باعث می‌شود مدیریت زمان و مکان‌را در دست بگیرید.

امروزه شبکه‌های اجتماعی به وسیله‌ای برای گذران وقت تبدیل شده‌اند و والدین‌ هم‌ به شدت بدان‌وابسته شده‌اند.برخی تحقیقات یادآور می‌شوند،شبکه‌های مجازی تبدیل به وسیله‌ای برای فرار والدین از وظایفشان شده‌اند و آن را راهی برای کم کردن خستگی های روزانه خود می‌دانند.محققان دانشگاه تگزاس آمریکا می‌گویند، در واقع شبکه‌های مجازی مسکن موقتی برای اتفاقات روزمره هستند و والدین باید راهی دیگری برای فرار از ناملایمات و فشارهای روزانه پیدا کنند‌،مانند ورزش،پیاده‌رویی و بردن کودکان به پارک.

استفاده از وسایل مجازی در وقت و مکان‌ مناسب مانند هر مبحث دیگری چیز معمولی در زندگی هر فرد است،اما باید مراقب بود که این‌ وسایل زندگی را مختل نکنند و کارهای مهم‌ روزمره را تحت شعاع قرار ندهند.

گزارش: افشین غلامی

کد خبر 147110

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha