به گزارش کردپرس به نقل از شبکه تلویزیونی روداو، امروز چهارشنبه 29 اردیبهشت / 19 می، جنین هنیس پلاسخارت طی سخنرانی خود در کنفرانسی که تحت عنوان " اتحاد و قانون اساسی" در اربیل، درباره اصلاح و بازنویسی قانون اساسی اقلیم و با حضور رئیس، نخست وزیر و رئیس پارلمان اقلیم و سران احزاب سیاسی، برگزار شده؛ تاکید دارد که قصد دارد کاملا رک و صریح با حاضرین این کنفرانس و مقامات اقلیم گفتگو کرده و گفت که هدف از اظهارات وی هم تهدید است و هم تشویق برای تلاش واقعی و صادقانه را به منظور یافتن راه حل برای مشکلات و معضلات نظام حاکمیتی در اقلیم بیابند.
نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در عراق، در سخنان خود افزود: ممکن است برخی از شما نظرات من را بیش از حد رک و صریح بدانید، اما به گفته کردها، دوست آن است که تو را بگریاند. طی گفتگوهای انجام شده در اقلیم، بخواهیم یا نه برخی اظهار نظرها جسورانه است و این یکی از چیزهایی است که به مذاق من خوش می آید،اما نباید تبادل آرا و نظرات فقط برای برگزاری نشست و دیدار بودە، بلکه باید برای بررسی اساسی مسائل و یافتن راه حل ها باشد.
وی اشاره کرد که مبارزه دائمی برای تعیین سرنوشت خود از ضروریات بدیهی هر فردی است و درباره تاریخ و موقعیت جغرافیایی اقلیم نیز صدق می کند و مروری بر گذشته اقلیم در این مورد کافی است و آینده نیز پر از عدم اطمینان و خطر است.
جنین هنیس پلاسخارت گفت: "آنچه ما می دانیم این است که ساختار خودمختار کنونی با قربانی بسیاری به دست آمده و مانند هر جای دیگری در جهان، حقوق و آزادی های آن هرگز به آسانی به دست نیامده و آنچه می خواهم بگویم این است که هرگز تصور نکنید که این نوع از ساختار خودمختاری به صورت تضمین شده و همیشگی باقی می ماند. به همین دلیل اتحاد، برای بقای این ساختار بی نهایت ضروری است."
همچنین گفت که در سخنان هفته گذشته خود در شورای امنیت، اعلام کرده که قدرت یک نظام فدرالی از قدرت قراردادهایی که میان طیف های مختلف بسته می شود، سرچشمه می گیرد و منبع قدرت قراردادها نیز صلح و اتحاد میان جوامع است. در مورد عراق نیز باید گفت که این کشور به اندازه روابطی که طیف های مختلف کشور را به یکدیگر پیوند می دهد، قدرتمند است و این طرف های مختلف نیز به شدت به صلح در جامعه خود نیاز دارند.
وی تاکید کرد که اقلیم کردستان نیز بدون شک پر از تفاوت ها و تکثر دینی و زبانی است و این تکثر گرایی نیز به صورت کاملا مشهود در سفر اخیر پاپ به اقلیم، نمود عینی یافت و می توان گفت که قدرت و احیای اقلیم کردستان از این تفاوت ها سرچشمه گرفته و حتی اتحاد تناقض ها، از عوامل زیربنایی ایجاد ساختار اقلیم بوده و بدون شک همین عامل می تواند آینده اقلیم را تضمین کند.
پلاسخارت گفت که وجود اختلافات سیاسی در کشورها از جمله عراق و اقلیم، عادی است و اقتدار اقلیم کردستان به معنای توانمند بودن آن در حفظ منافع اقلیم است و بالعکس نیز پراکندگی موجب تضعیف آن می شود و تقویت اقلیم کردستان موجب تقویت عراق در سطح داخلی و خارجی می شود و قدرت داخلی منجر به قدرت خارجی خواهد شد.
وی خاطر نشان ساخت که ایجاد دمکراسی به ویژه در شرایطی که تفاوت های بسیاری وجود دارد، زمان بر و دشوار است و تلاش برای نهادینه کردن دمکراسی و خدمات رسانی به شهروندان و ایجاد اتحاد را وظیفه اصلی دولت و رهبران سیاسی دانست و گفت که انعطاف نشان دادن و ایجاد تعادل میان دیدگاه های مختلف و منافع متضاد راه را برای موفقیت ماندگار و طولانی مدت، هموار می سازد.
همچنین گفت که اتحاد با تک صدایی متفاوت است و باید در جامعه دمکراتیک راه برای شنیده شدن صداهای متفاوت باز باشد و صداهای مخالف هرگز تهدید محسوب نشدە و حتی منبع قدرت نیز به شمار می آید و لازم است که در این مورد اقدامات عملی انجام شود؛ از جمله در اقلیم، منافع حزبی کنار نهاده شده و اقدام برای ساماندهی و متحد سازی نیروهای پیشمرگ صورت گرفتە و نباید نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان بیش از این میان، دو منطقه مجزای نفوذ و قدرت احزاب حاکم اتحادیه میهنی و حزب دمکرات یا هر حزب دیگری، تقسیم شوند و اکنون به راستی زمان صلح و اتحاد برای ایجاد ثبات سیاسی فرا رسیده است.
نماینده ویژه سازمان ملل گفت که شرایط جغرافیایی عراق و اقلیم به نفع حاکمیت عراق نیست و این شرایط نیاز به بازنگری جدی دارد و از سوی دیگر این کشور می تواند با برگزاری انتخابات سالم و مشارکت بالای مردمی در آن، آینده بهتری را برای خود رقم بزند.
وی هشدار داد که اقلیم اکنون دو گزینه را در پیش رو دارد، یا به اتحاد داخلی رسیده و جایگاه خود را از نظر حقوق، آزادی های اساسی و پیشرفت چشمگیر در اصلاحات اقتصادی و امنیتی، تقویت سازد و علیرغم وجود تفاوت هایی که از میان بردن آن ها دشوار است، گفتگوهای جدی را آغاز کند و یا اینکه در رسیدن به اتحاد داخلی شکست خورده و همه دستاوردهای خود را به خطر بیاندازد و از سویی تدوین قانون اساسی برای حفظ حقوق مردم و تعیین حدود اختیارات و وظایف حاکمیت ضروری است .
همچنین به خطر وجود منازعات سیاسی و حزب گرایی در اقلیم اشاره کرده و گفت که این شرایط موجب بی اعتمادی مردم به پروسه سیاسی شده و گفت که در قانون اساسی عراق نیز تضمینی برای اجرای قوانین تعیین نشده و اکنون اقلیم باید در فکر حفظ و توسعه دستاوردهایی باشد که کردهای عراق در قرن گذشته کسب کرده اند و در این راه اتحاد و همبستگی داخلی در اقلیم، کلید موفقیت آنان است و سازمان ملل نیز در این راه به آنان یاری می رساند.
نظر شما