به گزارش خبرگزاری کردپرس، دکتر فاطمه جان احمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، در نشست تخصصی مناسبات فرهنگی ایران و عراق (با تأکید بر اربعین) که در دانشگاه ایلام برگزار شد، عنوان کرد: شناسایی ریشههای تاریخی و آشنایی با میراث مشترک این دو کشور، آشنایی با برخی مخاطرات اختلافانگیز، تعمیق در بایستههای فرهنگی و توسعه شناخت و تکیه برخودآگاهی، میتواند امنیتساز بوده و باعث ایجاد و تحکیم صلح در منطقه شود.
وی با تأکید بر این که کالبدشکافی تاریخی کشورهای ایران و عراق بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: کالبدشکافی تاریخ و کشف آنچه باعث مجد و عظمت ایران و عراق بوده و بازیافت عناصر فرهنگی و عناصر تحمیلی بر این دو ملت، موجب میشود تا در افق حضور استعمارگران، هر دو کشور پیوندی همدلانه داشته باشند.
جان احمدی افزود: بازخوانی این میراث مشترک و آموزش آن به مرم در مقاطع گوناگون، داشتن نگاه اغماضگونه به گذشته و نگاه آرمانی به آینده، بازیابی یک هویت اسلامی واحد و تبدیل ایران و عراق به یک ملت واحد، میتواند به درمان انواع بیماریهای مزمن دو کشور کمک کند و ثبات و امنیت را برای هر دو کشور و کشورهای منطقه ایجاد کند.
وی بر بازخوانی نقش ایران و عراق در شکل گیری تمدن معاصر تأکید کرد و گفت: سهم ایرانیان و عراقیان در شکلگیری تمدن بزرگ اسلامی در سالهای اخیر نادیده گرفته شده و بازخوانی و بازیابی این سهم، امروز یک ضرورت است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس عنوان کرد: بیتردید دو کشور ایران و عراق در کنار هویت و ماهیت آنها و داشتن مجموعهای از آداب و به خاطر واقع شدن در هارتلند جهان اسلام و موقعیت استراتژیک و ژئوپلتیکی که در جهان و در هلال شیعی دارند، در دگرگونیهای معادلات جهانی مؤثر بودهاند.
او گفت: همبستگی تاریخی، جغرافیایی، دینی و مشترکات فرهنگی ایران و عراق موجب همسودی بین این دو کشور کهن شده است.
جان احمدی خاطرنشان کرد: پیشتر میان دو ملت هرگز مرزی وجود نداشته است و این یک خصلت بزرگ کشورهای اسلامی بوده که نمود آن در فرهنگ زیبای اربعین قابل مشاهده است.
این استاد تاریخ به برشمردن بایستههای کالبدشکافی تارخ ایران و عراق پرداخت و گفت: تأکید بر جفرافیای سیاسی ایران و عراق و تأثیر آن بر تأمین امنیت و همسودی طرفین، بررسی تاریخ مشترک دو کشور و ایجاد خودآگاهی تاریخی و تحکیم این ریملند اسلامی، تعریف و بازخوانی نقش این دو تمدن در ژئوپلتیک شیعه با مفروض داشتن همه تعاملات مذهبی، بازخوانی هویتی و تاریخی مناسبات با تأکید بر حسن همجواری و اعتماد متقابل، ایجاد یک حریم امن منطقهای برای رفع موانع وحدت بخش و شناسایی و معرفی تهدیدها و چالشهای فراروی منطقهای میتواند به بالابردن همبستگی بیشتر بین ایران و عراق بیانجامد.
نظر شما