به گزارش خبرنگار کردپرس، محمد مهدی زاهدی صبح امروز در نشست ملی مطالبه گران آموزش و پرورش با بیان اینکه لایجه دولت مبنی بر رتبه بندی معلمان پر از ایراد است و نباید برای تصویب آن اصرار داشت، گفت: در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به صراحت درباره نظام معیار اسلامی در راهکار ۱۰۲ و ۱۰۱ توضیحاتی آمده و باید مدنظر قرار گیرد.
او با اشاره به اینکه در این ۱۰ سال کار جدی صورت نگرفته و دولت صرفا میگوید که حقوق فرهنگیان را اضافه کردهام، افزود:دولت این را به حساب نظام رتبهبندی گذاشته درصورتی که این نظام باید در مجلس تبدیل به قانون و بودجهبندی شود، اضافه کردن حقوق، فریب دادن معلم است نه نظام رتبهبندی.
راهدی با تأکید بر اینکه اصل لایجه رتبه بندی صرفاً اضافه کردن حقوق است، تصریح کرد: لایحه ای که دولت به مجلس ارسال کرده بر اساس این است که زمانی را بخرد در بازههای پنج تا شش ساله و مقداری اضافه حقوق بدهد و ۵ رتبه را در نظر گرفته و ملاکهایی را میخواهد بگذارد تا رتبه را ارتقا دهد و در واقع اصل موضوع صرفا اضافه کردن حقوق است.
او با بیان اینکه اگر بخواهیم این لایحه را باز کنیم اشکالات اساسی دارد، گفت: لایحه کنونی دولت اگر تبدیل به قانون نشود و صرفا همین طرح تصویب شود، اتفاق خاصی برای فرهنگیان نخواهد افتاد. از معلمان خواهش دارم فشار برای تصویب این طرح نیاورند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت جدید اگر بیاید، تمام لوایحی که تصویب نشده را می تواند پس بگیرد، بیان کرد: دولت میتواند لایجه را اصلاح و بعد به مجلس ارسال کند که این هم زمان بر است و ما اگر برای این لایحه فکری نکنیم امکان دارد در کل لایحه برگردد به دولت جدید و شاید دیگر اصلاح شده آن به مجلس نرسد.
زاهدی از فرهنگیان درخواست کرد که اعلام کنند با کلیات لایحه رتبهبندی موافق هستند تا دولت جدید آن را پس نگیرد.
او به راهکار 101 که اعتلای فرهنگ و امید در تکریم و پاسداشت رتبه معلم است، اشاره کرد و افزود: در این لایحه هیچ تکریمی از معلم نمیشود، جایگاه اجتماعی ندارد و مانند یک کارمند به او نگاه میشود؛ در حالی که معلمان شغل انبیا دارند، انسان سازند و با یک کارمند فرق میکنند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس یادآور شد: معلمان میخواهند انسان تحویل جامعه بدهند، رسالت مهمی دارند، پس نیاز به یک جایگاه و منزلت اجتماعی دارند، لذا اگر بخواهیم به جای رتبه ۱. ۲ برای معلمان، مانند دانشگاهیان استادیار و دانشیار بگذاریم، بهتر است، برای پاسداشت معلم رسانه پای کار بیاید و مردم هم احترام خاص بگذراند.
زاهدی درخصوص افزایش جایگاه اجتماعی معلمان از در نظر گرفتن شرایط سخت برای استخدام و حقوق و مزایای خوب گفت و بیان کرد: کسی که به عنوان مربی یا استادیار وارد دانشگاه میشود، به محض ورود، حقوقش حدود ۲ برابر حقوقهای دولتی است. اگر روزی معلم را هم همینگونه به کارگیری کنیم، شان و منزلت اجتماعی پیدا میکند، در نظام رتبهبندی دولت این موارد نیست.
او با بیان اشکال دومی که به این لایحه وارد است، یادآور شد: این اشکال درواقع همین فاصلههای پنج تا شش ساله درصدی از معلمان برای انتقال از جایگاهی به جایگاه دیگر است و باید پرسید این انتقال از رتبه ۵ به ۴ چگونه صورت می گیرد؟ چه ملاک و معیار و ضابطهای دارد؟ نظام ارزشیابی در این رتبه بندی چیست؟ و هیچکدام از این موارد مشخص نیست.
زاهدی با اشاره به اشکال سوم این نظام رتبه بندی، عنوان کرد: برفرض ملاکها هم مشخص شد، حالا چه کسانی این ملاکها را باید تنظیم کنند؟ مثلا دانشگاه هیئت مدیره دارد، اما اینجا ارزیابی برای معلمان وجود ندارد، در این صورت آموزش و پرورش دچار یک اغتشاش خواهد شد. درواقع زمینه اجرا فراهم نیست.
او در بیان اشکال وارده بعدی به لایحه رتبهبندی دولت، گفت که در این لایحه بازههای زمانی را طولانی گرفتهاند، در دانشگاه ۴ و ۵ ساله است اما در اینجا برای معلمان تا ۶ سال هم میرود که زیاد است.
به گفته زاهدی مشکل مالی برای اجرای لایحه وجود ندارد، بلکه همین اشکالها بر لایحه وارد است که منتظر اصلاح آن بوده و امید می رود در مجلس به نتیجه برسد.
عضو کمیسون آموزش و تحقیقات مجلس در ادامه در پاسخ به سؤالات معلمان اظهار داشت: مجلس درخصوص قانون خدمات کشوری و حقوق معلمان، کارهایی کرده و نمیشود با حقوق شرکتهای دولتی مقایسه کرد، چون حقوقهای نجومی میگیرند اما میتوان گفت حقوق معلمان از هیچ وزارتخانهای کمتر نیست.
محمد مهدی زاهدی تصریح کرد: نظام ارزشیابی، نظام تامین منابع انسانی و نظامهای دیگر میتوانند وارد مجلس شوند و مجلس منابع انسانی را مهندسی کند از دانشگاه فرهنگیان و استخدامیهای حاشیهای و ... که این نیاز به یک اصلاح در سازمان آموزش و پرورش دارد.
او تأکید کرد: این سازمان باید مجلس را یار خودش بداند، کمک بخواهد، از این فرصت استفاده و مطالبات فرهنگیان را مطرح کند و جایگاه معلمان را ارتقا دهد، در واقع در دنیا اکنون آموزش سکویی وجود دارد، در این آموزش با انجام آزمایشهای عملی، خلاقیت کودکان را افزایش میدهند اما در ایران این آموزش را نداریم، این موضوع قانون میخواهد که نیست.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تأکید بر اینکه در نظام رتبهبندی نباید بخاطر افزایش سنوات، رتبه داده شود، گفت: بین هر رتبه باید اختلاف حقوق وجود داشته باشد، این یک نظام تشویقی است تا هر کسی بخواهد تلاش کند به رتبه بالاتر برسد.
زاهدی ضمن اشاره به اصل ۷ قانون اساسی یادآور شد: این اصل به مجلس اجازه نمیدهد چیزی را تصویب کند که بار مالی دارد. لذا به دولت گفته میشود لایحهای را بیاورد تا مجلس تصویب کند.
او سپس به ورود نهضتی ها اشاره کرد و افزود: آیا در ساختار تامین منابع آموزش و پرورش باید حتما افراد نهضتی را آورد یا خیر؟ این موارد باید یک ملاکی داشته باشند تا بتوان با ضریبی نهضتیها را وارد کرد.
زاهدی با تاکید بر اینکه در نظام رتبهبندی هیچ مشکل مالی برای افزایش حقوق معلمان وجود نخواهد داشت، گفت: در بودجهبندی، بودجه آموزش و پرورش درصد خوبی است. باید به عدالت آموزشی و اجتماعی در نظام رتبهبندی اهمیت داد نه بحث حقوقی آن.
او همچنین در خصوص معلمان شهرهای مرزی هم گفت که بحث معلمانی که در شهرهای مرزی هستند، ربطی به لایحه رتبهبندی ندارد؛ چون معیار و ملاکی که برای این نظام است باید بر اساس ارتقا علمی باشد./
نظر شما