آنچه در پانزدهمین جشنوار تئاتر کردی سقز گذشت

سرویس کردستان- جشنوار بین المللی تئاتر کردی سقز با محوریت شرح حال مردمان کورد در مدت چهار روز با حواشی زیاد برگزار شد.

به گزارش کردپرس، تئاتر شاخه‌ای از هنرهای نمایشی است که به بازنمودن داستان‌ها برابر تماشاکنان می‌پردازد. به جز سبک معیار گفتار دراماتیک، تئاتر گونه‌های دیگری نیز دارد مانند اپرا، باله، کابوکی، تعزیه، خیمه شب بازی و پانتومیم. «تئاتر» واژه‌ای است یونانی در لغت به معنای چیزی که به آن نگاه می‌کنند. در فارسی به تئاتر «نمایش» یا «تماشا» می‌گویند. تاریخچه تئاتر مربوط به یونان باستان و رم درقبل از میلاد مسیح می‌باشد.

بدون شک فستیوال بین المللی تئاتر کوردی یکی از مهترین و متنوع ترین جشنواره های مناطق کوردنشین است که به گفته دکتر قطب الدین صادقی دبیر پانزدهیمن دوره آن، ضمن ثبت رسم در تقویم مناسبت های ملی وزارت ارشاد، جزو10 جشنواره برتر ایران است. یکی دیگر از تفاوت های این دوره با جشنواره های قبل غیررقابتی کردن و اهتمام به مقوله آموزش و تولید متون از جمله نقاط قوت این جشنواره بود، به همین دلیل این امر توانست فضای دوستانه و اتحاد را میان هنرمندان قوت ببخشد و جشنواره از فضای رقابت و مسابقه ای خارج شود. نویسندگان این دوره بر خلاف دوره های گذشته در متون نمایش خود از زبان کردی استفاده کرده بودند که این امر هم در کارگردانی اثر های این جشنواره نسبت به طراحی صحنه و لباس مشهود بود.

این فستیوال روز چهارشنبه ۷ آذر ماه با اجرای تئاتر ملاییکه ت از ارومیه شروع و روز شنبه ۱۰ آذرماه با اجرای گروه کولبه ره کان از سقز خاتمه یافت. در مدت این چهار روز ۱۶ تئاتر بر روی صحنه رفت که با استقبال پرشور و بی نظیر علاقمندان سقزی و همچنین شهرهای اطراف همراه بود. این جشنواره جدا از رساندن و طلقی کردن فرهنگ و هنر یک ملت به جهانیان از طرفی هم باعث بیشتر شناختن تئاتر به مردم شد. با استقبال و همراهی جمع زیاد هنرمندان کورد نشان داد شهرستان سقز در آینده پتانسیل بالای را در تئاتر دارد و اگر مسئولان این هنرمندان را پشتیبانی کنند شاهد طرقی فرهنگ و هنر کردستان در محافل کشوری و حتی جهانی می شویم.

۱۴ گروه تئاتر از مناطق مختلف ایران و اقلیم کردستان در این جشنواره شرکت کرده بودند که اسامی آنها در این جشنواره به صورت زیر بود : ملاییکت از ارومیه، به رده قاره مان از سقز، شاره دوور از بیجار، هناری از سنندج، بەرەو ئەستیرەیکی تر از سلیمانیه، بەردە قارەمان از سقز، هەمومان باشین از بانە، بەردەرگای جەهەنەم از سلیمانیه، نائر از سنندج، فه راموشی از سنندج، مالیک لە بی دەنگی از هەولیر، کچە سەتلییەکە از مریوان، بازی زاکان از کرمانشاە، روحین بی مەسکەن از دهوک، کولبەرەکان از تهران. گروە تئاتر دهوک به دلایل نامشخصی در جشنواره حضور نداشتند.

موضوعات مختلفی در این جشنواره به نمایش گذاشته شد ولی نقطه عطف آنها مصیبت و ناراحتی های یک ملت در گذر تاریخ را تحت شعاع قرار داده بود که بیشتر از هر موضوع دیگری نمایان تر بود. از داستان بمباران های شیمیایی سردشت و کولبران مناطق مرزی گرفته تا سرنوشت و بلاهای که برسر مردم کردستان آمده بود را به دقت بازگو می کرد.

در پایان این جشنواره از سوی داوران سه تئاتر هناری از سنندج، هه مومان باشین از بانه، کچه سه تلیه که از مریوان به عنوان برترین تئاترهای این دوره معرفی شدند و این سه تئاتر به جشنواره داخلی فجر و برای بخش بین الملل هم ، نمایش "بەردەرگای جەهەننەم" از سلیمانیه، بە بخش بین الملل جشنواره فجر معرفی شدند.

جشنواره بین المللی تئاتر کوردی سقز هر چند با حسن رضایت مردم تمام شد ولی بی عار از کم و کاستی هم نبود. دبیر محترم جشنوار؛ هر شب این جشنواره با مشکلات و حواشی زیادی برای علاقه مندان تئاتر شروع می شد این جشنواره از سوی مردم با استقبال بی نظیری همراه بود که یکی از دلایل این استقبال اطلاع رسانی کانال های خبری و خبرگزاری های محلی از جمله ئاژانسی هه والی هاولاتی بود. دو شب آخر این جشنواره با تاخیرات طولانی اغاز می شد. این تاخیرات برای علاقمندان بسیار ناخوشایند و موجب نارضایتی انان شد. اگر مسئولان برگزار کننده یک دقیقه وقت گرانبهای خود را برای عذرخواهی از مردم صرف می کردند مردم ما این مشکلات را نادیده می گرفتند و همچنان مشتاق دیدن تئاتر می شدند ولی متاسفانه نه اینکه این کار را انجام ندادید بلکه تعداد زیادی از علاقمندان از دیدن نمایش منصرف شدند و سالن آمفی تئاتر را ترک کردند. به گفته تعداد زیادی از مردمی که در صف ورودی تئاتر ایستاده بودند دلیل این همه تاخیر و نارضایتی را بی توجهی مسئولان برگزاره کننده به مردم تلقی می کردند. بعد از ورود به سالن نمایش شاهد حضور تعداد کثیری از تماشاگر بودیم که انگار بال درآورده بودند و از بالای سر این همه مردم رد شده بودند که بعد از مشاهدات و پرس وجو های به عمل آمده بلاخره فهمیدیم خانواده، اقوام ، آشنایان و مسئولان بودند که زودتر از مردم در سالن نمایش حضور یافته بودند.

این جشنواره نشان داد که شهرستان سقز نیازمند آمفی تئاتر بزرگ تر و متناسب با جمعیت شهرستان است.

گزارش / وفا رحیمی

کد خبر 100991

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha