شاخص های اقتصادی در استان کردستان هر روز که می گذرد به مصداقی عیان برای شعر معروف «زمستان» سروده «مهدی اخوان ثالث» تبدیل می شود. زمستان سخت اقتصادی کردستان سال هاست در انتظار رسیدن بهاری هر چند کم باران است. آفتاب بهاری اما انگار نای کنار زدن این یخبندان اقتصادی را ندارد. روز سه شنبه در جلسه کارگروه تنظیم بازار استان، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان آمارهایی ارایه داد که هر کدام شان در جایگاه خود نیاز به تحلیل و تجزیه دقیق دارند. برکسی پوشیده نیست که مسئولان دولتی و سایر نهادها «نیت شان» عبور از این وضعیت است. اما متاسفانه در حوزه اقتصادی تنها داشتن نیت خوب کارساز نیست. از سوی دیگر باز هم بر کسی پوشیده نیست رفع مشکلات اقتصادی در استان کردستان با توجه به عمق عقب ماندگی و محرومیت در این استان نیاز به حمایت جدی و عملی در سطح ملی دارد. بهمن مرادنیا استاندار تجارت پیشه و «بومی» استان هم در مدتی که سکان دار این مسئولیت شده است بارها اعلام کرده است: «توسعه استان کردستان نیازمند بودجه جهشی است» اما نه از بودجه ویژه و جهشی خبری هست و نه حتی برخی خواست های برحق از جمله اختصاص عادلانه سهم آب برای استان و در نتیجه رونق کشاورزی در استان تحقق یافته است. اینکه چرا در میان موارد بسیاری که در این مدت مطرح شده و همگی حق مسلم این مردم است، بر موضوع آب دست گذاشته شد به دلیل نقش مهم و اساسی کشاورزی در اقتصاد استان است. کارشناسان بر این باورند در استان کردستان که اقتصاد آن بر مبنای کشاورزی است اگر در این بخش تحرکات مثبت را شاهد باشیم به طور قطع نتیجه آن را در شاخص هایی مانند درآمد سرانه خواهیم دید.
اما آمار....
برای دور نشدن از موضوع اولیه این نوشته به مبحث آمار ارایه شده از سوی مسعود سالمی بوکانی در جلسه مذکور بر می گردیم، بر اساس این آمار استان کردستان در آبان ماه امسال نسبت به آبان ماه گدشته ازنظر درآمد سرانه خانوارهای شهری جایگاه سی ام را به خود اختصاص داده است. یعنی فقط یک استان- که احتمالا سیستان وبلوچستان است- از نظر درآمد سرانه شهری وضعیتی وخیم تر از کردستان دارد. شاخص درآمد سرانه یکی از شاخص های بسیار مهم در علم اقتصاد است در واقع مابقی شاخص ها از جمله توان خرید مردم، سرانه فرهنگی، سرانه آموزشی، سرانه مصرف، سرانه تفریح و.... از منظر منطق اقتصادی به صورت مستقیم با این شاخص مهم در ارتباط هستند به این معنی که هر چقدر میزان درآمد سرانه پایین تر باشد، وضعیت در شاخص های یاد شده هم بدتر خواهد بود. برای پی بردن به رنجی که مردم کردستان می کشند همین یک شاخص کافی است اما مرور شاخص های دیگر هم می تواند راهگشا باشد.
بر اساس آمار ارایه شده در این جلسه، متوسط درآمدهای یک خانوار شهری در استان کردستان در سال گذشته 24 میلیون و 900 هزار تومان ست و متوسط کشوری آن 36 میلیون و 700 هزار تومان است. شاخص قیمتهای شهری و روستایی استان در مهرماه ۱۴۹.۳ درصد بوده که متوسط کشوری ۱۴۴.۱ درصد بوده است.در آبانماه هم شاخصهای قیمتهای شهری و روستایی استان ۱۵۴.۸ درصد بوده که متوسط کشوری ۱۴۷.۸ درصد بوده است. در مهرماه تغییرات نرخ تورم نقطه به نقطه استان کردستان در بخش شهری 38.9 درصد بوده که متوسط کشوری 32.8 درصد بوده است، همچنین در آبان ماه این میزان در بخش شهری به 42.5 درصد در استان و در متوسط کشوری به 34.9 درصد رسیده است که به ترتیب در این دو ماه در بخش شهری در جایگاه سوم و دوم کشور و در بخش روستایی در جایگاه اول کشور قرار گرفتیم.
متوسط هزینههای یک خانوار شهری کردستانی در سال 96 حدود 231 میلیون ریال و متوسط کشوری 335 میلیون ریال بوده است که استان 26کشور بودیم؛ متوسط هزینه های یک خانوار روستایی 179 میلیون ریال بوده که متوسط هزنیههای کشوری یک خانوار روستایی 165 میلیون ریال بوده و در جایگاه 21 قرار داشتیم.
کاری کنید شاید هنوز دیر نشده باشد
محرومیت زدایی یکی از اصول پذیرفته شده در نظام جمهوری اسلامی ایران است، استان کردستان هم دارای ظرفیت ها و پتانسیل های مهمی در حوزه های مختلف است و حقش بسیار بیشتر از آنچه اکنون در آن به سر می برد. مسئولان استانی و کشوری که باز هم تاکید می شود در نیت شان برای خدمت به این مردم نمی توان شک کرد، باید این نیت خیرشان را به مرحله عمل برسانند. امید مردم گوهر گرانبهایی است که همه مسئول هستند آن را حفظ کنند پس بهتر است آنان که دست شان می رسد و مسئولیت پذیرفته اند کاری کنند، شاید هنوز دیر نشده باشد، البته شاید.
نظر شما