به گزارش کردپرس، اقلیم کردستان عراق با تمکین به فشارهای ترکیه، تصمیم گرفت احزاب سیاسی فعال در اقلیم کردستان را که مجوز دولت عراق را دارند اما از وزارت داخلی اقلیم مجوز دریافت نکرده اند، ممنوع کند. یکی از این احزاب توگری آزادی یا جنبش آزادی است که از ایدئولوژِی حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک پیروی می کند و می گوید مسدود شدن دفاتر آنغیرقانونی است و فقط در پاسخ به تهدیدهای ترکیه صورت گرفته است.
نیروهای امنیتی اقلیم کردستان یا آسایش، روز 29 اکتبر دفاتر حزب جنبش آزادی را در سلیمانیه و دیگر شهرهای اقلیم کردستان مانند قلادزی، راپرین، کویه و کفری تعطیل کرد.
توگری آزادی که به حزب جنبش جامعه آزاد کردستان نیز شناخته شده، در اکتبر 2014 تاسیس شد. توگری آزادی مجوز رسمی خود را در دسامبر 2017 از کمیسیون عالی مستقل انتحابات عراق برای فعالیت به عنوان حزبی سیاسی در تمام خاک عراق دریافت کرد. این حزب با ائتلاف با جنبش نسل نو در کرکوک و مناطق مورد مناقشه، توانست یک کرسی در پارلمان عراق به دست بیاورد.
پ.ک.ک از آن جایی که از سال 1984 با ارتش این کشور به جنگ پرداخته و به دنبال گرفتن حقوق سیاسی و فرهنگی بیشتر است، فعالیت آن در ترکیه ممنوع شده است. ترکیه، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا پ.ک.ک را به عنوان یک موجودیت تروریستی شناخته اند.
به دنبال برگزاری رفراندوم ناکام در اقلیم کردستان در سپتامبر 2017، ترکیه نسبت به احزاب سیاسی کرد در منطقه حساسیت بیشتری نشان داد. این کشور مرتبا به مقامات اقلیم کردستان عراق هشدار دادند باید فعالیت های احزاب کردی را که مخاف ترکیه هستند محدود کنند.
قباد طالبانی، معاون نخست وزیر اقلیم کردستان عراق و عضو حزب اتحادیه میهنی کردستان در روز 25 نوامبر دستور داد دفاتر تمام احزابی که در اقلیم کردستان مجوز فعالیت ندارند بسته شود. با این حال، سخنگوی رسمی جنبش آزادی گفت که بستن دفاتر این حزب غیرقانونی و تصمیمی سیاسی است و بر اساس فشارهای ترکیه بر اقلیم کردستان صورت گرفته است.
ترکیه در اکتبر 2017 و در واکنش به برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان، تمام پروازها به یا از اقلیم کردستان را لغو کرد. ترکیه در 23 مارس 2018 پروازهای بین المللی به اربیل را از سر گرفت و اما ممنوعیت پروازهای مستقیم به فرودگاه سلیمایه را تمدید کرد.
دانا محمد، مدیر فرودگاه سلیماینه به المانیتور گفته است: « ترکیه پروازها به یا از سلیمانیه را از سر نگرفته است. ما نمی دانیم که چه وقت پروازها از سر گرفته خواهد شد. طرف ترک هیچ چیزی درباره زمان از سرگیری پروازها به ما نگفته است.»
هاکان کاراکای، کنسول ترکیه در اربیل درباره تصمیم اتحادیه میهنی به بستن دفاتر جنبش ازادی گفته است « بدون شک، این اقدام از سوی اتحادیه میهنی، اقدام درستی بوده است.»
تارا حسین، سخنگوی رسمی جنبش ازادی به المانیتور گفت: « وقتی ما می گفتیم که بستن دفاتر ما تصمیم ترکیه بود که اقلیم کردستان آن را اجرایی کرد، باور کردن آن برای بسیاری از مردم سخت بود.»
وی وابستگی این حزب به پ.ک.ک را رد کرد و چنین اتهاماتی را بی پایه و اساس دانسته و بهانه ای غیرقانونی برای ممنوع کردن حزب عنوان کرد. او گفت که این حزب به خاطر موضع آن علیه کشوری اشغالگر مانند ترکیه ممنوع شده است.
وی تاکید کرد که « تنها ارتباط این حزب با پ.ک.ک، اشتراکات فلسفی است که در جهان چیزی طبیعی است.ما حامل تفکر عبدالله اوجالان هستیم...امروز، سازمان های زیادی در آرژانتین، آمریکای لاتین و دیگر جاها وجود دارد که حامل ایدئولوژی اوجالان هستند.»
او گفت که حزبش از وزارت داخلی اقلیم کردستان درخواست مجوز فعالیت کرده است اما هیچ وقت پاسخی دریافت نکرده است. بنابر این، بر اساس قوانین مربوط به احزاب در اقلیم کردستان، این حزب دارای مجوز قانونی است زیرا این قانون تصریح می کند که اگر حزبی پس از گذشت سه ماه از درخواست برای مجوز پاسخی دریافت نکند، حزب مذکور به عنوان حزب قانونی تلقی خواهد شد و و می تواند در این منطقه فعالیت کند.
وی گفت که حزبش نه تنها به خاطر بسته شدن دفاترش به کمیسون عالی و مستقل انتخابات عراق درخواست خواهد داد بلکه این مسئله را به دادگاه عالی عراق و مراجع ذی صلاح بین المللی خواهد برد. وی گفت که کمیسون عالی اننتخابات عراق در حال حاضر روی این مسئله کار می کند.
سخنگوی رسمی توگری آزادی افزود: « ما می دانیم که تعدادی از احزابی که مجوز فعالیت ندارند به آنها گفته نشده که دفاتر خود را تعطیل کنند. بر عکس، به نهادهای مردمی که به ما نزدیک بوده ولی دارای مجوز هستند نیز گفته شده که دفاتر خود را تعطیل کنند.
سمیر هورامی، مشاور رسانه ای قباد طالبانی به المانیتور گفت که هر حزب سیاسی که در اقلیم کردستان فعال می کند باید از وزارت داخلی این منطقه مجوز فعالیت دریافت کند در غیر این صورت، فعالیت آن ممنوع خواهد شد. هورامی گفت که فارغ از این که این حزب از دولت عراق مجوز گرفته، باید از وزارت داخلی اقلیم کردستان نیز مجوز دریافت کند.
روشن قاسم، روزنامه نگار کرد و فعال سیاسی می گوید: « برخی مقامات ترکیه اظهارنظر کرده اند که سلیمانیه برای گروه هایی را که ترکیه آنها را تروریست می داند آغوش باز کرده است. ترکیه هر حزبی را که به ایدئولوژی اوجالان باور داشته باشد جزء اقمار پ.ک.ک به حساب می آورد. روشن از شمال سوریه آمده و از سال 2004 در اقلیم کردستان پناهنده شده است. وی چندین پست سیاسی در اپوزیسیون سوریه داشته است.
وی افزود: « این اتهامی بی پایه از سوی ترکیه است زیرا این حزب از دولت عراق مجوز گرفته است. جنبش آزادی، حزبی کردی-عراقی است.
روشن قاسم گفت که ترکیه همچنین احزاب کردی بویژه مقامات اتحادیه میهنی نزدیک به حزب دموکرات کردستان را تحت فشار قرار داده است به همین دلیل، تصمیم به بستن دفاتر توگری آزادی از سوی اداره تحت کنترل سلیمانیه صورت گرفته است.
وی همچنین هشدار داد که ترکیه می خواهد احزاب کردی بیشتری در منطقه ممنوع شوند و از طریق این برنامه به دنبال ایجاد بی نظمی و بروز جنگ داخلی میان کردها است.
وی هشدار داد که « این مسئله آشوبی بزرگ است و در حال حاضر خطر بروز درگیری میان احزاب کردی وجود دارد که بدون شک، کردها بازنده آن خواهند بود.» وی تاکید کرد که ترکیه « این روند را تا تحقق رویای امپراتوری عثمانی الحاق موصل و شمال سوریه به کشور، ادامه خواهد داد.»
ترکیه درک می کند که با اعمال دوباره تحریم های آمریکا بر ایران، فرصتی طلایی به دست آورده است تا مقاصد خود را در شمال عراق دنبال کند و اقلیم کردستان چاره ای ندارد جز این که نفت خود را از طریق ترکیه صادر کند. آنکارا می خواهد با یک سنگ دو گنجشک را بزند: از یک طرف فعالیت احزاب نزدیک به پ.ک.ک را در اقلیم کردستان محدود کند و از طرف دیگر نفت کرکوک را از طریق خاک ترکیه صادر کند تا این اقدام به اقتصاد مشکل دار ترکیه کمک کند.
منبع: المانیتور
نویسنده: دانا طیب منمی
ترچمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما