به گزارش کرد پرس، مهم ترین مسئله ای که در این سفر مورد بررسی قرار گرفته، بازگشایی بازارچه سیف است که به گفته استاندار کردستان هم از سوی دولت ایران و هم عراق محدودیت هایی وجود داشت اما با پیگیری های صورت گرفته در این سفر این بازارچه قرار است تا یک ماه آینده بازگشایی شود و ارتباطات تجار از سر گرفته شود.
بهمن مرادنیا با بیان اینکه توسعه بازارچه های مرزی یکی از خواسته های مردم استان کردستان است، افزود: در نشست با استاندار سلیمانیه برای از سر گیری فعالیت بازارچه سیف تقریبا متقاعد شدند اما برای هماهنگی نهایی با دولت مرکزی، استاندار قول پیگیری دادند.
مرز سیرانبند بانه بازگشایی می شود
او همچنین به رسمی شدن مرز سیرانبند اشاره کرد و گفت: دو سال پیش برای رسمی شدن مرز سیرانبند توافق شده اما اجرایی نشده بود که در این سفر بررسی شد و استاندار سلیمانیه با گفت و گویی که با وزیرکشور انجام دادند قول اجرایی شدن آن را گرفتند. اما برای نهایی شدن موضوع هم قرار بر این شد که بنده با تهران صحبت کنم و پس از نهایی شدن رسما این مرز هم بازگشایی و موانع ارتباطات تجار برطرف شود.
فاصله سنندج تا سلیمانیه، دو ساعت و نیم می شود
مرادنیا با بیان اینکه زیرساخت هایی از سوی اقلیم کردستان باید اجرا می شد اما به نسبت زیرساختی چه در مرز سیرانبند و چه در بازارچه سیف، ما از شرایط بهتری برخودار هستیم، خاطرنشان کرد: خوشبختانه اقلیم کردستان تا مرز باشماق تمام مسیر را چهار بانده تعریف کردند و تنها چند پل باقی مانده که در صورت اتمام ما هم در کردستان امیدواریم با توجه به گشایش تونل باغان مریوان بتوانیم مسیر را آماده کنیم و در این صورت فاصله زمانی سنندج تا سلیمانیه به دو ساعت و نیم کاهش می یابد.
استاندار کردستان یادآوری کرد: آنچه در این سفر بسیار قابل تامل بود این است که توسعه بسیار خوبی در استان سلیمانیه در حال وقوع است و استاندار این استان هم فردی بسیار مردمی، توانمند، و با تفکر توسعه بخش خصوصی است.
او ادامه داد: آنچه ما که ما تاکنون از آن غفلت کرده ایم، ارتباطات دیرینه این دو استان است. رفع برخی موانع و تحکیم این روابط یکی از اهداف مهم این سفر بود چرا که بعضی موانع، فاصله ای میان این دو ایجاد کرده است.
استاندار کردستان افزود: آمادگی زیادی برای سرمایهگذاری در کردستان وجود دارد، آنها علاقه زیادی به مردم کردستان دارند و بسیار علاقه مند هستند به جای سرمایه گذاری در جاهای دیگر در کردستان سرمایه گذاری کنند. مشکلاتی زیرساختی در اقلیم کردستان وجود دارد به ویژه برای تامین آب، برق، گاز به طوری که هنوز گازرسانی به سلیمانیه صورت نگرفته است اما خوشبختانه ما این مشکلات را در کردستان نداریم و می توانیم از این امتیازها برای جذب سرمایه گذاران استفاده کنیم.
حذف ویزای هیات های ورزشی و دانشگاهی
مرادنیا به نشست مشترک دانشگاه کردستان و دانشگاه پلی تکنیک سلیمانیه اشاره کرد و گفت: در این تفاهم نامه موضوعی که از اهمیت برخوردار بود ارتباطات فرهنگی و ورزشی بین دو استان بود. استان سلیمانیه تیم های ورزشی را به تهران و یا شهرهای دیگر می فرستد اما به کردستان به ندرت این اتفاق می افتد که درخواست ما این بود تیم ها و هیئت های ورزشی روابط بیشتری داشته و این روابط مستحکم شوند. بنابراین هر دو طرف توافق کردند که در سفر هیئت های دانشگاهی و ورزشی به سلیمانیه و یا بالعکس، از هزینه های ویزا و خروج معاف شوند و هزینه ای برای آنها نداشته باشد.
او خاطرنشان کرد: در این سفر من موفق شدم با برهم صالح و قباد طالبانی تلفنی صحبت کنم که با شوق و اشتیاق بسیاری از مردم سنندج صحبت می کردند و این برای من بسیار جای خرسندی بود. آنها قول دادند هر آنچه که با استاندار سلیمانیه منعقد شده متعهد شده و به اجرا درآورند.
صدور دفترچه کار برای کارگران ایرانی ساکن سلیمانیه
استاندار کردستان دیگر مباحث مطرح شده در این سفر را تشریح کرد و توضیح داد: بر اساس آنچه که کنسولگری اعلام کرده تعداد زیادی از کارشناسان، مهندسان، تکنسین ها و قشر کارگری در سلیمانیه کار می کردند اما به جهت محدودیتی که در ویزا برای آنها ایجاد شده الان این تعداد بسیار کاهش پیدا کرده و از حدود 20 هزار نیرو به 3 تا 4 هزار نفر به دلیل محدودیت ویزای کار رسیده است. متاسفانه این موضوع باعث خروج نیروها از آنجا شده و آنهایی هم که ماندند شرایط سختی برای آنها مهیا شده چرا که 15 روز بیشتر نمی توانند بمانند.
او افزود: در توافقی که با وزارت کار صورت گرفت قرار شده که برای آنها دفترچه کار صادر شود که بدون محدودیت هرچقدر که می خواهند بتوانند بمانند.
مرادنیا یادآوری کرد: به کارگران در آنجا روزی 300 دینار عراقی پرداخت می شود اما به دلیل اینکه ایرانی ها ویزای کار ندارند بعضی ها از آنها سواستفاده کرده و نصف حقوق را به آنها پرداخت می کنند و امیدواریم در جلسه ای که هفته آینده با تهران داریم مجوز آن را بگیریم و تعدادی بتوانند آنجا به راحتی کار کنند.
او در ادامه صحبت های خود به ایجاد شهرک های صنعتی اشاره کرد و گفت: ایجاد شهرک های صنعتی مشترک در شهرهای مرزی بانه، سقز و مریوان از دیگر موارد مطرح شده در این سفر بود که قرار شد استانداری کردستان این موضوع را از وزارتخانه های مربوطه پیگیری کرده تا با ایجاد آن سرمایه گذاران هر ۲ طرف از این امکانات استفاده کنند تا علاوه بر توسعه اقتصادی به مسائل کولبری و بحث امنیتی برای همیشه نیز پایان داده شود.
مسایل اجتماعی مانع راه اندازی پروژه فولاد است
استاندار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی از موانع داخلی توسعه کردستان گفت: به عنوان مثال چند ماه از کلنگ زنی پروژه فولاد می گذرد ولی به دلایل مسایل اجتماعی هنوز نتوانسته ایم عملیات اجرایی را آغاز کنیم.
او با بیان اینکه در مرز باشماق موانعی وجود دارد و هزینه های اضافی به تجار تحمیل می شود، تصریح کرد: قرار بر این است در این باره تصمبم گیری شود و هزینه ها کاهش یابد.
مرادنیا همچنین در حاشیه این نشست به راه آهن کردستان اشاره کرد و گفت اعتبار راه آهن افزایش یافته و در مجموع 180 میلیارد تومان برای آن در نظر گرفته شده است که قرار است تا سال 99 راه اندازی شود.
استاندار کردستان در پایان به پیشنهاد مطرح شده خود در سفر به استان سلیمانیه اشاره و خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما این بود که این ارتباطات هر 3 ماه یکبار برقرار شود تا با جدیت بیشتری بتوانیم مباحث روز و آینده را بررسی کنیم.
نظر شما