ضرورت تقویت رسانه های رسمی و پاسخگو در کردستان/ زیبا هوشمند

سرویس کردستان- بی شک روزی که «ادموند بورک» نماینده مجلس عوام انگلستان مطبوعات را رکن چهارم دموکراسی نامید، به فکرش هم خطور نمی کرد که روزی رسانه در دنیا گرفتار این همه مشکلات شوند. مشکلاتی مثل کمبود منابع مالی، سیستم نادرست توزیع و فروش، نبود نیروی کارآزموده و متخصص و ......

اما این مشکلات در میان رسانه های محلی به نوعی دیگر نمود پیدا می کند. از پیدایش رسانه های محلی چیزی حدود 150 سال می گذرد، اما کارکردهای آن در ایران به شکل مناسب شناخته نشده است؛ بر کسی پوشیده نیست رسانه های قوی و حرفه ای محلی به طور عمده نقش مهمی در انعکاس نیازها و مشکلات زندگی افراد و جهت دهی به افکار عمومی یک منطقه دارد و پویایی و رشد آنها به توسعه‌ کلی رسانه منجر می‌شود. از سوی دیگر افزایش توجه مخاطبان نسبت به نشریات و به طور کلی رسانه های محلی، افزایش تعداد خوانندگان مطبوعات در کل کشور را در پی خواهد داشت.

طبق آمار اعلام شده از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان، بیش از 120 رسانه و نشریه به صورت نوشتاری و الکترونیکی در این استان فعالیت دارند. به نظر می رسد مهمترین مشکل رسانه های استان کردستان علاوه بر نبود نیروی متخصص کافی، کمبود منابع مالی است.

بحث درآمد رسانه یکی از موضوعات اساسی در حوزه رسانه های کردستان است. از آنجا که غالب متولیان حوزه رسانه در کردستان از توانایی مالی کافی برای پرداخت هزینه‌ها و گرداندن مطلوب یک رسانه برخوردار نیستند از بین رفتن استقلال رسانه‌ها یک چالش جدی در این استان است.

غالب مدیران استان به دلایل مختلف از جمله نداشتن شناخت کافی از پیچیدگی های عرصه خبر و اطلاع رسانی در ازای حمایت های اندکی که از برخی رسانه ها انجام می دهند انتظار دارند، آن رسانه ها به روابط عمومی دستگاه تحت مسئولیت آن مدیران تبدیل شوند و این امر یک آفت جدی در مسیر ایفای نقش اطلاع رسانی دقیق از سوی رسانه ها است.

اگرچه در سال‌های اخیر مدیران استان در سخنرانی‌هایی که به مناسبت‌های مختلف داشته‌اند، تلاش کرده‌اند خود را حامی حوزه رسانه در استان نشان دهند اما این امر هیچگاه در عالم واقعیت محقق نشده است و مهم ترین دلیل آن شاید ناشناخته ماندن مفهوم «حمایت از رسانه» است.

یک رسانه در صورتی می تواند به وظیفه ذاتی خود عمل کند که مستقل از یک نهاد یا ارگان خاص با در اختیار داشتن منابع مالی مورد نیاز و بدون دغدغه تامین معیشت، به رسالت اصلی خود عمل کرده و واقعیت ها را به مردم اطلاع رسانی کند. یکی دیگر از ابزارهای مهم برای رسانه های رسمی دسترسی سریع به اطلاعات درست است. این اطلاعات خصوصا در مواقع ایجاد شدن یک بحران، معمولا با طی کردن یک بورکراسی شدید به دست آنان می رسد و همین موضوع در فضای کنونی، باعث شده فضا برای جولان برخی کانال های بی هویت فراهم شود به طوری که برخی کانال ها و پایگاه های خبری در فضای مجازی در این گونه مواقع سبب شایعه پراکنی در سطح استان می شوند. حال آنکه یک رسانه باید بتواند در فضای مجازی هم با قدرت پیش برود و عرصه را بر روی شایعه سازان تنگ کرده و با اطلاع رسانی درست و به موقع مانع رشد قارچ گونه ی اینگونه رسانه های بی هویت شوند.

مادامی که دولت، حداقل زمینه لازم برای حل مشکلات اقتصادی رسانه‌های استان را فراهم نکند بعید به نظر می‌رسد رسانه‌‌ها از یک سو بتوانند به رسالت خود در آگاهی بخشی مطلوب به جامعه عمل کرده و از سوی دیگر به دولتمردان در استان برای حل چالش‌های احتمالی کمک کنند.

البته باید گفت رسانه ها هم باید در طرف دیگر این ترازو به فکر تقویت مطالب منتشر شده و افزایش مطالب تولیدی باشند تا به مصداق این ضرب المثل برسند که «آن سخن کز دل برآید، لاجرم بر دل نشیند»

کد خبر 101703

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha