آمار ترک تحصیل دختران بخش خلیفان مهاباد بالا است

سرویس آذربایجان غربی- رییس آموزش و پرورش مهاباد گفت: نرخ ارتقا گذار از یک مقطع تحصیلی به مقطعی دیگر در مهاباد ۸۷ درصد است و ۱۳ درصد باقیمانده مربوط به ترک تحصیل دانش‌آموزان دختر روستاهای بخش خلیفان از مقطع ششم به بعد است.

به گزارش کردپرس، بر اساس قانون «تحصیل اجباری» در ایران اگر فرزندان 6 تا 14 سال خود را به مدرسه نفرستید، مجرم شناخته می شوید و به 3 ماه حبس و پرداخت یک‌ میلیون تومان جریمه خواهید شد، اما این قانون ضمانت اجرایی ندارد زیرا همه کودکان دارای شرایط یکسان نیستند. تا زمانی که زیرساخت‌های لازم برای تحصیل همه کودکان فراهم نباشد، چطور می‌توان همگان را با یک قانون سنجید؟

در بخش خلیفان مهاباد تنها 3 مدرسه مقطع متوسطه اول وجود دارد

وقتی در منطقه‌ای مدرسه‌ای وجود ندارد و کودکان روستایی باید کیلومترها راه بروند یا در زمستان از مناطق صعب‌العبور گذر کنند، باید در قانون تحصیل اجباری موارد استثنا لحاظ شود و این موارد را با تبصره‌ای از قانون تحصیل اجباری جدا کرد.

بخشدار بخش خلیفان مهاباد می گوید؛ در این بخش 107 روستا وجود دارد که تنها در خود شهر خلیفان و دو روستای کاولان و سلم مدرسه راهنمایی یا همان متوسطه اول احداث شده و مدارس مابقی روستاها تنها در مقطع ابتدایی است.

علی بیژن فر با اشاره به ترک تحصیل دانش آموزان به دلیل نبود مدارس راهنمایی در بخش خلیفان ادامه می دهد؛ این آمار بیشتر مربوط به دانش آموزان دختر است که به دلایل مختلف و نبود مدارس راهنمایی در روستایشان از تحصیل باز می مانند.

او می گوید؛ در این مورد آموزش و پرورش مهاباد بی تقصیر است و همیشه اعلام آمادگی کرده است اما به دلیل اینکه در برخی از روستاها تعداد دانش آموزان بسیار کم است این امکان وجود ندارد که در هر روستا مدرسه ایی برای دو تا چند دانش آموز احداث کرد.

مشکلات فرهنگی عامل بازماندن دختران روستایی از تحصیل است

مدارس مقطع راهنمایی بخش خلیفان، توانایی پوشش تمامی دانش آموزان بخش را دارد، اما مشکل جای دیگری است. بخشدار خلیفان تاکید می کند؛ آمار ترک تحصیل دختران در بخش بالا است اقداماتی در این راستا انجام گرفته با خانواده هایشان صحبت کردیم و حتی قول مساعدت تحصیلی این دانش آموزان را توسط شورا و شهرداری نوید دادیم و ترتیب سرویس ایاب و ذهاب را هم قول دادیم، اما خانواده ها راضی نشدند هزینه ایی اضافی بابت سرویس مدارس بپردازند و انتظار دارند که دولت این هزینه را متقبل شود.

بیژن فر می گوید؛ بخش خلیفان 15 هزار نفر جمعیت دارد و آمار بالای ترک تحصیل دختران روستایی نشان می دهد که اجرای برنامه های فرهنگی و زمینه سازی در خصوص اهمیت تحصیل در روستاها می تواند مفید واقع می شود، زیرا تاکنون این مورد در میان روستاییان چندان اهمیت نیافته است.

او با اشاره به اینکه دورترین روستا تا شهر خلیفان با ماشین یک ربع فاصله دارد تصریح می کند؛ در خلیفان مشکلی از لحاظ دوری مسافت برای سرویس مدارس وجود نخواهد داشت در حال حاضر پسران از روستاهای اطراف تا شهر خلیفان مسافت را طی می کنند اما دختران بیشترشان از تحصیل بازمانده اند. احداث مدرسه شبانه روزی در شهر خلیفان ممکن است تا حدودی بخشی از مشکلات را برای دانش آموزان دختر برطرف کند، اما با وجود مدرسه شبانه روزی در مهاباد این ضرورت احساس نشده است.

رییس آموزش و پرورش مهاباد نیز دلایل مختلف فرهنگی، نیاز به نیروی کار، نبود مدارس مقاطع بالاتر در روستاهای بخش خلیفان را از جمله عوامل ترک تحصیل دانش‌آموزان دختر از مقطع ششم به بعد می داند.

اکثر مدارس ابتدایی بخش خلیفان کانکسی است

به گفته بخشدار خلیفان؛ بالغ بر 80 درصد مدارس بخش خلیفان را مدارس کانکسی تشکیل می دهد که مربوط به مقطع ابتدایی است.

علی بیژن فر ادامه می دهد؛ این کانکس ها اسمشان مدرسه است اما تنها یک کانکس اند که نه حصار کشی برای آن ها انجام گرفته و نه امنیت چندانی دارند. سیستم گرمایشی شان در این فصل سرما، بخاری های برقی و نفتی است که خطرات آن ها کم نیست. در برخی از کانکس ها هم شوفاژهای پیش ساخته قرار داده اند.

رییس آموزش و پرورش مهاباد مشکل تعیین زمین با کاربری آموزشی در روستاها را دلیل وجود مدارس کانکسی می داند و می گوید؛ در حال حاضر ۴۰ مدرسه کانکسی در شهرستان مهاباد وجود دارد و این مربوط به روستاهایی است که مشکل تعیین زمین مناسب برای مدرسه در آنها وجود دارد. اما روستاهایی که مشکلی برای تعیین زمین با کاربری آموزشی ندارند اعتبار لازم برای ساخت مدارس آنها انجام گرفته است.

بیشترین بازماندگان از تحصیل در آذربایجان غربی دختر هستند

به گفته مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی بیشترین بازماندگان از تحصیل در آذربایجان غربی را دختران تشکیل می دهد که شهرهای سلماس، مهاباد، خوی، پیرانشهر و سردشت بیشترین بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی و خوی، سلماس، میاندوآب بیشترین بازمانده از تحصیل در مقاطع تحصیلی متوسطه اول و دوم استان را به خود اختصاص داده‌اند.

ابراهیم محمدی تاکید می کند؛ برای جذب ۴۷۰ دانش آموز بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی ۳۰۰۰ میلیون ریال، برای جذب هزار نفر در مقطع متوسطه اول 12 میلیارد ریال و برای جذب ۱۱۰۰ نفر در مقطع متوسطه دوم ۱۶۵۰ میلیون ریال اعتبار لازم است.

گفتنی است؛ آذربایجان غربی از نظر درآمد سرانه بیست و نهمین استان کشور است. درآمد سرانه پایین، فقر و مشکلات معیشتی خانواده‌ها عامل اصلی ترک تحصیل بسیاری از دانش آموزان در این استان است.

گزارش از تانیا شعفی

کد خبر 101717

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha