به گزارش کُردپرس عصر روز دوشنبه بیست و ششم آذر سمینار (گفتگوی رودرو) تحت عنوان«مناسبات ایران و ارمنستان ، فرصت ها و چالش ها»به همت موسسه ترجمه و تحقیق هور با همکاری بنیاد مطالعات قفقاز انجمن دوستی ایران و ارمنستان و اتاق بازرگانی ایران و ارمنستان در تهران برگزار شد.
این برنامه شامل دوم بخش بود که در بخش اول ، کارشناسان به امور سیاسی و در بخش دوم به مباحث اقتصادی میان دو کشور پرداختند.
رابطه ایران و ارمنستان در سطح بسیار عالی است
در ابتدا «آرتاش تومانیان»سفیر ارمنستان در ایران به بررسی عملکرد این سفارتخانه در ایرانپرداخت.تومانیان ، با اشاره به تحولات اخیر در ارمنستان،گفت: سال ۲۰۱۸، سال پرباری برای جمهوری ارمنستان بوده و تحولات و مسائل سیاسی کشور به مسیری خوبی وارد شد و سپهر سیاسی ارمنستان رفته رفته شکل قوام یافته ای به خود می گیرد. انتخابات اخیر ارتباطی با تحولات و عوامل خارجی ندارد و کاملا تحت تاثیر جنبش اجتماعی داخلی است.اقای «پاشنیان » موفق شدند دوباره به نخست وزیری برسند و این دستاورد این جنبش مردمی بود.انتخابات عادلانه ای برگزار شد و پارلمان شکل گرفت و طی روزهای آینده دولت جدیدی شکل خواهد گرفت.
وی ادامه داد:لازم به تاکید است ،مواضع دولت در سیاست خارجی تغییری نخواهد کرد.روسیه متحد استراتژیک ماست ، روابط ما با غرب دوستانه است.روابط ایران و ارمنستان بسیار مهم و حیاتی است و سیاست خارجی ارمنستان نسبت به ایران دچار هیچ تغییری نمی شود و همچنین در رابطه با کشورهای همسایه نیز به همین صورت خواهد بود.
وی با اشاره به تحریمهای آمریکا علیه ایران، اظهار کرد:یکی از مسائل مهم تحریم های آمریکا علیه ایران و نقش کشور ما در این میان است.ما با مقامات آمریکایی در حال مذاکره هستیم و آن ها می دانند رابطه ما با ایران مهم است و این مسئله حائز اهمیتی است و آمریکایی ها آن را درک کرده اند .ما با وزارت خارجه ایران در همکاری تنگاتنگی هستیم و ارمنستان صد درصد از ایران پشتیبانی می کند.دو کشور مبادلات بازرگانی و تجاری با یکدیگر دارند.پروژه اجرایی برق، ارتباطات هواپیمایی و همکاری بانکی و در حال انجام است و تمام این مسائل جز دستور جلسه مذاکره با مقامات آمریکایی است.دولت جدید ارمنستان از ایران پشتیبانی می کند.
وی در بخش دیگری از صحبت هایش به برخی انتقادها از جمهوری اسلامی پرداخت:اگر بخواهیم انصاف را رعایت را کنم، ایران در محافل بین المللی کمتر جانب ارمنستان را رعایت می کند و ایندر حالی است که ارمنستان همواره موافق ایران در قطعنامه های بینالمللی است.مسئلا در کنفرانس استانبول و در بیانیه پایانی درباره( قره باغ) طرف آذرباییجان را گرفت.البته این مواضع رسمی جمهوری اسلامی را ما درک می کنیم و اینموارد تاثیری منفی در روابطمان نداشته است. ورای محافل علمی و غیره ، ایران در سیاست عملگرای خود نظر مساعدی نسبت به ارمنستان دارد و یا درباره قره باغ، موضع متعادل ایران قابل قدردانی است.اصولا مواضع کلی جمهوری اسلامی درباره ارمنستان و آذرباییجان متعادل است.البته برای ما مهم است که ایران از نفود خود استفاده نماید و در مواقع ضرورت از اهرم متعادل کننده خود بهره ببرد.روابط ایران فا ما ویژه است.
تومانیان ضمن اشاره به توسعه روابط ایران و ارمنستان ، خاطرنشان کرد:ما بر این باور هستیم که روابط دو طرف می تواند عمیقتر شود و بر پایه منافع و حقوق برابر و متقابل ، مناسبات عمر طولانی به خود بگیرد.
کمترین روابط تنش آمیز میان ایران و ارمنستان
«محمد رضا دماوندی»رییس انجمن دوستی ایران-ارمنستان با اشاره به روابط قابل قبول و نزدیک دو کشور گفت: در طول ۲۸ سالی که از استقلال ارمنستان می گذرد ،تهران و ایروان کمترین تنش را داشته اند اما بنده معتقدم این روابط حسنه به کف خیابان نیامده است.
وی افزود:باید پرسید با وصف این روابط خوب و حسنه چرا تبادل بازرگانی میان دو کشور رقم ناچیز ۲۵۰میلیون دلار در سال است؟ چرا این جوری است ؟اشکال کجاست ؟ باید نگاه نقادانه ای داشته باشیم.اقتصاد از این لحاظ می تواند به کمکما بیاید چرا که قابل اندازه گیری است و ما را متوجه می کند که با وصف روابط خوب در عرصه اقتصادی بسیار ضعیف عمل کرده ایم.ما در عرصه سیاسی بسیار عالی عمل کرده ایم و شکی در آن نیست اما باید به این نگاه کنیم چرا این نگاه خوب سیاسی نتوانسته است در عرصه اقتصادی تبدیل به منفعت شود.
دیپلماسی پارلمانی موفق بوده
«خانلری» نماینده ارمنیان در مجلس شورای اسلامی و عضو روابط پارلمانی ایران و ارمنستان با اشاره به فروز و فرودهای ارتباطات میان دو کشور، گفت:لازم است در ذیل روابط سیاسی ، روابط امنیتی هم لحاظ شود. دو کشور در مبارزه با ترور و مبارزه با قاچاق و موارد دیگر ، روابط گسترده ای دارند، منتهی در رابطه تجاری و اقتصادی ، به این شکل جدیت دیده نمی شود.
وی افزود:گروه های دوستی تحت عنوان دیپلماسی پارلمانی به وجود آمده است. اما دیپلماسی پارلمانی با دیپلماسی رسمی کشور فرق دارد. دیپلماسی پارلمانی همراه با دیپلماسی رسمی می تواند بسیاری از مشکلات را از پیش رو بردارد.
مشکلی برای توسعه روابط اقتصادی دوجانبه وجود ندارد
«فغانی» از دیپلمات های وزارت خارجه کشورمان،ضمن تاکید بر روابط گسترده ایران و ارمنستان گفت: باید تبریک گفت به مردم ارمنستان بخاطر انتخابات موفق و بدون تنشی که در این کشور برگزار کردند و آقای (پاشنیان) دوباره به رسید.
وی ادامه داد: آقای پاشنیان به توسعه رابطه بین دو کشور اعتقاد دارند و می توانند تحرک خوبی را در مناسبات بین ایران و ارمنستان ایجاد نمایند.روابط ما قابل توجه و رو به پیشرفت است،شاید رضایت کاملی نداشته باشیم ، اما هدف ما تبدیل روابط سیاسی به نتایج اقتصادی و توسعه مناسبات اقتصادی است.تا امروز ۱۵ کمیسیون مشترک اقتصادی با ارمنستان برگزار کرده ایم و این در حالی است که با کشورهای دیگر ۴ و یا ۵ کمیسیون مشترک داشته ایم.
وی تصریح کرد:بخشی از رابطه مربوط به دولت است و دولت تا آنجایی که بتواند زمینه روابط اقتصادی را فراهم می کند، طرف دیگر قضیه مربوط به بخش خصوصی است که بتواند پای کار بیاید.بخش دولتی در امضای موافقتنامه سیاسی و اقتصادی و حقوقی و پارلمانی وظایف خود را انجام می دهد اما ایننیازمند آن است بخش خصوصی وارد میدان شود.بهانه ای از لحاط سیاسی برای توسعه وجود ندارد و سندی مهمی مانند موافقت نامه تجارت ترجیهی بین ایران و اتحادیه اوراسیا امضاء شده است و قرار است تبدیل به توافقنامه دایم و ایجاد منطقه ازاد و تجاری بینایران و اوراسیا شود.
وی خاطرنشان کرد:هیچگونه مشکل سیاسی بین ایرانو ارمنستان وجود نداشته و بدون تنش ترین رابطه را با ارمنستان داشته ایم و تا الان مقامات دو کشور باعث رنجش یکدیگر نشده اند.روابط ما با ارمنستان تحت روابط با کشورهای دیگر قرار نمی کگیرد.
به مناسبات اجتماعی توجه شود
«حسینی» از اعضای( بنیاد قفقاز) در تهران ضمناشاره به ۲۸ سال رابطه ایران با ارمنستان، گفت: ارمنستان بهترینروابط را با ایران داشته است.اما واقعیت این است فقدان آشنایی بین بزرگان علم و اندیشه دو کشور وجود دارد.از سال ۹۲ به بعد ما شاهد حضور حجم گسترده صاحبنظران از روسیه و ترکیه و قفقاز شمالی در ایران بوده ایم و این در حالی است که از صاحبنطران ارمنی خیلی کم دعوت شده است.چهره های سرشناسی در ارمنستان وجود دارند اما کمتر در ایران شناخته شده هستند.خیلی صادقانه باید گفت بخشی از اینمسئله به هزینه آمد و رفت مربوط می شود اما از لحاظ سیاسی مشکلی وجود ندارد.
ارمنستان دروازه ورود به جهان مسیحیت است
در ادامه«کالجی»نویسنده و پژوهشگر حوزه قفقاز و نویسنده دو جلد کتاب درباره ایده ها و اندیشه ها در ارمنستان با بررسی ابعاد ارتباط ایران و ارمنستان گفت: ارمنستان تنها همسایه مسیحی ایران است و دروازه ایرانبه جهانمسیحیت است و تنها دروازه به جهان اسلام است.دوموضوع در سال ۲۰۱۸ نقطه عطفی در ارمنستان شده است.ابتدا نخست وزیری دوباره آقای پاشنیان در ارمنستان است.ایشان نه ضد غرب و نه ضد شرق است و بیشتر به دنبال بالانس در حوزه سیاست خارجی است و خود نفس این عمل می تواند فضا را برای ما بازتر کند.ایران در سبد سیاست خارجی ارمنستان می تواند نقش مهمی را ایفا کند.دومین موضوع مبحث مبارزه با فساد توسط پاشنیان است.
ایران در قفقاز سیاست متوازنی دارد
«شاه نظریان»از روزنامه نگاران ایرانی -ارمنی با تشریح روابط ایران و ارمنستان توضیح داد:اصولا روابط ایران و ارمنستان را نباید با کشور دیگری قاطی کرد. در عرصه سیاست خارجی هر کدام سیاست مستقلی نسبت به کشور دیگر دارد.سیاست خارجی ایران در رابطه با کشورهای قفقاز متوازن است . ولی به هر حال واقعیت هایی وجود دارد که منجر می شود در کشور سوم حساسیتی به وجود اید.
نظر شما