به گزارش خبرنگار کردپرس، ناصر بابائیان، هنرمند پیشکوست تئاتر و سینما، متولد 1330 در مهاباد است. او که کلاس موسیقی را در پی کنجکاوی و دیدن تمرینات گروه نمایش در سن 23 سالگی ترک کرده بود، توانست کارنامه موفق 40 ساله ایی در حوزه تئاتر و سینما رقم بزند و موسیقی را در همان کلاس جا بگذارد و در اوج پختگی، بازیگر برتر "جشنواره فیلم مقاومت" کشور شود.
این بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون و دوبلر موفق مهابادی عصر یکی از آخرین روزهای سرد پاییزی در دیدار با خبرنگار کردپرس به گفت و گوی گرم و صمیمانه نشست. بخش اول این گفت و گو را در این سایت می خوانید؛
باباییان؛ خوش صدایی مرا به دنیای تئاتر کشاند
بازیگر مهابادی می گوید؛ سال ۱۳۵۳ در عرصه هنر آغاز به کار کردم و حوزه فعالیت من صرفاً بازیگری تئاتر بود. در آن سالها دستیاری کارگردان را هم انجام میدادم. بعد از این به صدا و سیمای مرکز مهاباد و سپس سینما راه یافتم. هر چند در طول کارنامه چهل ساله هنری من در مقاطعی از فضای هنری و فعالیتهای هنری دور افتادم اما میتوانم از سی سال کار مفید در عرصه هنر و کارنامه هنری خود یاد کنم.
او ادامه می دهد؛ سال ۵۳ زمانی که سر کلاس موسیقی حاضر بودم در طبقه پایین صداهایی به گوشم رسید با مراجعه به طبقه پایین با گروه تئاتری که مشغول تمرین بودند آشنا شدم کارشناس تمرینات تئاتر از صدای من خوشش آمد و عنوان کرد که این صدا می تواند در تئاتر موفق عمل کند همین اتفاق ساده باعث شد به دنیای تئاتر کشیده شوم و در این زمینه آموزش ببینم.
بابائیان اضافه می کند؛ در آن سال ها آقایان هرمز هدایت، علی عسکری، پور شکیبا و آتش تقی پور کارشناسان و مربیان تئاتری بودند که از تهران به شهرستان مهاباد مراجعه کرده بودند. زیر نظر این این اساتید ضمن آموزش، تجربه های زیادی در زمینه هنر تئاتر کسب کردم. به یاد دارم که آقای آتش تقی پور ۶ سال در مهاباد اقامت داشتند و در این مدت توانستیم ضمن کار کردن با این اساتید به دنیای بازیگری قدم بگذاریم در سالهای ۵۳ تا ۵۶ علاوه بر من دوستان هنرمندی چون آقایان رحیم نقده، منافف ایران پناه و عده ای دیگر از دوستان زیر نظر این اساتید آموزش دیدیم.
وقفه ایی 10 ساله در کار و تولد انجمن هنرهای نمایشی مهاباد
بازیگر پیشکسوت تئاتر با اشاره به فعالیت های هنری در سال های پس از انقلاب اسلامی ایران می گوید؛ پس از انقلاب تا سال ۶۹ وقفهای در فعالیتهای هنری من ایجاد شد در این سال ها بیشتر به مطالعه، شناخت و تحقیق در خصوص هنر پرداختم تا اینکه در سال ۶۹ به همراه عده ای از دوستان از جمله سید مسعود سید قادر مکری، منافف ایران پناه، امید پیرو اسلام و عدهای دیگر از دوستان هنرمند مهابادی رسماً و برای اولین بار در مهاباد انجمن نمایشی مهاباد را تشکیل تاسسی کردیم.
انجمنی که سال گذشته ۳۰ سالگی آن را جشن گرفتیم، او با مسرت این جمله را ادا می کند و ادامه می دهد؛ در این ۳۰ سال انجمن نمایشی مراحل مختلفی را پشت سر گذاشته به نحوی که در مقطعی تصمیم گرفته شد مدیریت این انجمن به هنرمندان جوان مهابادی سپرده شود و خوشبختانه بازدهی کار این جوانان نیز مطلوب ارزیابی می شود. ما موسسان انجمن هم به عنوان دوست و مشاور آنان همیشه همراه و همگام با جوانان به فعالیت در این عرصه پرداخته ایم و بنده از فعالیت جوانان در این عرصه رضایت خاطر دارم.
هنرمند سینما و تلویزیون، تئاترهایی که قبل از انقلاب در مهاباد به روی صحنه می رفت را بیشتر مناسبتی می خواند و می گوید؛ نمایش های شاهنامه خوانی و داستان های شاهنامه همچون سیاوش بر باد، رستم و سهراب را در آن زمان کار می کردیم. به طور کلی ۷ تا ۸ نمایش موفق در آن زمان اجرا شد که اغلب به زبان فارسی بودند. تا اینکه در سال ۶۹ که به صورت رسمی انجمن نمایشی مهاباد تاسیس شده بود فعالیتها گسترده تر شد و توانستیم به صورت مستقل و بدون راهنمایی کارشناسان عرصه تئاتر فعالیت کنیم.
"انجمن نمایشی مهاباد" رقیبی مطرح در آذربایجان غربی شد
بابائیان با اشاره به اولین قدم ها برای اجرای نمایش بعد از آن وقفه ۱۰ ساله کاری بیان می کند؛ تئاتر "تلنگر سلیم" اولین اجرای بعد از آن برهه زمانی بود بود که در سینما تربیت و به مدت ۱۰ شب، روزی چهار سکانس بدون خستگی با بازیگرانی سرشار از انرژی و مردم که دیر زمانی بود از دنیای تئاتر دور افتاده بودند، به روی صحنه رفت. مردم از این نمایش استقبال گسترده ای انجام دادند و در نهایت انجمن نمایشی موفق ظاهر شد.
این هنرمند مهابادی بعد از آن به همراه سایر دوستانش در انجمن نمایشی بیشتر در زمینه کارهای جشنواره ایی فعالیتهای خود را آغاز کردند.
او می گوید؛ علاوه بر نمایش های دیگری که انجام می دادیم در این میان سه نمایش "پیدا و پنهان"، "هه لای نیوه شه و"، "سیدوان" در آن زمان به جشنوارههای منطقهای و استانی راه پیدا کردند و خوشبختانه در بخش های مختلف کارگردانی، بازیگری مقام هایی را کسب میکردیم و تقریباً به عنوان رقیبی برای نمایش آذربایجان غربی مطرح شدیم.
سال 80 و حرکت به سوی سینما
به گفته بابائیان، این روند فعالیتهای جشنواره ایی به صورت مقطعی و تا سال ۸۰ ادامه داشت پس از این سال به سمت و سوی سینما کشیده شدم.
او در خصوص نحوه انتخاب برای فیلم کردی "دایان" می گوید؛ بهروز نورانی پور کارگردان موفق سنندجی که در حال ساخت فیلمی جدید بود برای انتخاب بازیگر به مهاباد آمد. او چند جلسه و به مدت دو ماه با بازیگران مهابادی به گفت و شنود پرداخت تا اینکه این کارگردان سنندجی بنده را به عنوان بازیگر فیلم "دایان" انتخاب کردند.
بازیگر مهابادی اضافه می کند؛ دهم دی ماه ۹۶ بنده به همراه عده ای از بازیگران آقا و خانم مهابادی برای بازی در فیلم دایان به شمال کشور سفر کردیم تهیه و ساخت این فیلم ۲ ماه زمان برد و در شرایط سخت و سرمای منفی ۳۰ درجه کار کردیم. نتیجه این تلاش ها فیلم دایان بود که در جشنواره فیلم مقاومت معرفی شد و بنده توانستم عنوان بهترین بازیگر این جشنواره را برای بازی در فیلم دایان در رقابت با بازیگران مطرح کشوری کسب کنم. هرچند فیلم دایان به جشنواره فجر هم راه یافت اما متاسفانه نتوانست در این جشنواره چندان که باید مطرح شود.
بابائیان تاکید می کند؛ پس از کسب این عنوان برای من و شهروندان مهابادی دلنشین بود و از سوی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و شهرستان و سایر مسئولان ذیربط تقدیر و قدردانی از من صورت گرفت.
هنرمند مهابادی بازیگر برتر "جشنواره مقاومت" شناخته شد
بازیگر پیشکوست سینما و تلویزیون می گوید؛ فیلم دایان در بخش رقابتی جشنواره مقاومت با فیلمهای "تنگه ابوقریب"، "سرو زیر آب"، "ویلایی ها" و "ماجرای نیمروز" به رقابت پرداخت. بازیگران کاندید بهترین بازیگر جشنواره نیز بازیگران مطرحی چون "پرویز پورحسینی" ، "ثریا قاسمی"، "بابک حمیدیان"، "پریناز ایزدیار" و "جواد عزتی" از این فیلمها انتخاب شدند که در نهایت من برای بازی در فیلم دایان به عنوان بهترین بازیگر جشنواره فیلم مقاومت سال ۹۷ انتخاب شدم.
او با اشاره به تفاوت زیاد بین تئاتر و سینما تصریح می کند؛ در تئاتر تمام وجود بازیگر به کمک او می آید تا حس مورد نظرش را به مخاطبان القا کند اما در تلویزیون چهارچوبی از صورت بازیگر دیده می شود و او باید این توانایی را داشته باشد تا از دریچه این چهارچوب کوچک که صورتش را نمایان می سازد بتواند احساس خود را به بیننده ها منتقل نماید و این کار نیازمند توانایی ای زیادی است.
بابائیان اضافه می کند؛ کار در فیلم دایان کار سختی بود و نقش اصلی این فیلم بر عهده من و بازیگر نقش اول زن در این فیلم خانم بهاره معروفی از ارومیه بودند. من با پدیده موقعیت جنگی آشنا بودم و در کنار آن حس های درونی و تجربه بازیگری این فضا را شکل داد که بتوانم با شخصیت این فیلم هم ذات پنداری و آن را ایفا کنم. البته نقش کارگردان در این زمینه ای بسیار تأثیرگذار است به نحوی که توانسته بودم با کارگردان ارتباط حسی قوی شکل دهم و در تمام مراحل فیلم با مشکلی در این زمینه روبهرو نشدیم و به خوبی حس همدیگر را درک می کردیم.
دایان،جنگ را بدون شلیک گلوله نشان داد
بازیگر برتر جشنواره فیلم مقاومت می گوید؛ داستان دایان روایت پشت پرده جنگ است. مصیبت ها، بلایا، آوارگی و تمام مشکلاتی که جنگ بر سر مردم آوار می کند را این فیلم بدون شلیک حتی یک گلوله نمایش داد. فیلمی که جنگ را روایت میکرد اما در آن خبری از صحنه های دوئل، انفجار و جنگ مستقیم در جبهه نبود. جشنواره مقاومت نیز جشنواره ای برای این دسته از فیلم ها بود که به بیان جنگ و مقاومت می پردازند. اما دایان سعی داشت تا حالات درونی انسان ها در جنگ را نشان دهد.
او ادامه می دهد؛ بهروز نورانی پور کارگردان فیلم دایان سعی کرد، پشت پرده جنگ داعش در سوریه را با استفاده از بیان مشکلات زن و مرد کردی که دارای ۷ فرزند هستند و البته دو تا از فرزندان آنها معلولند، نشان دهد. این فیلم روایت چهره کریه و وحشتناک جنگ و مصیبت هایی است که بر سر مردم آوار میشود است و دارای فضای تلخی با سینمایی موقعیتی است.
بابائیان با اشاره به حضور فیلم دایان در جشنواره های مختلف و درخشش آن می گوید؛ دایان به جشنواره فیلم مالزی در سنگاپور نیز راه یافت و مردمانی که فرسنگها از جغرافیای ما دور هستند فیلم را از نزدیک میبینند لمس میکنند و با زشتی های و خرابی هایی که جنگ به بار می آورد آشنا می شوند. مردم از دور جنگ را می شناسند اما شاید ما تبعات این پدیده شوم را تنها بتوانیم در فیلم ها و از زاویه دید تیزبین کارگردانان و فیلمنامهنویسان این عرصه مشاهده کنیم. فیلم دایان در سنگاپور از دیدگاه تماشاگران جایزه بهترین نقد جشنواره را دریافت کرد، اما بنده به علت مشکلات مالی نتوانستم کارگردان فیلم را در سفر به مالزی همراهی کنم.
در حال حاضر فیلم دایان به جشنواره فیلم ایتالیا راه یافته و پس از آن در جشنواره فیلم هندوستان حضور خواهند یافت. فیلم تاکنون بازتاب خوبی داشته است و امیدواریم زمانی که به ایران باز می گردد، در کشور به نمایش گذاشته شود.
ادامه دارد...
گفت و گو از تانیا شعفی
نظر شما