شهر استراتژیک منبج بعد از حمله ارتش ترکیه به عفرین و تصرف این شهر، به گام بعدی ترکیه در سوریه تبدیل شده و مقامات این کشور در یک سال اخیر همواره از حمله نظامی به این شهر خبر داده و حتی برای خروج یگان های مدافع خلق (YPG) از این شهر، با آمریکا توافقی تحت عنوان نقشه راه منبج نیز امضا کردند.
بعد از انتشار اخبار تصمیم آمریکا مبنی بر خارج کردن نیروهای نظامی خود از سوریه، منبج به هدف شماره یک ترکیه برای انجام عملیات های نظامی تبدیل شد؛ به نوعی که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با اعلام به تعویق افتادن عملیات نظامی در شرق فرات، تمام تحرکات نظامی را به سمت غرب فرات و منبج معطوف کرد و با توجه به تحولاتی که در روزهای اخیر در اطراف این شهر رخ داده است، منبج در آستانه یک حمله نظامی از سوی نیروهای ارتش ترکیه و ارتش آزاد سوریه قرار گرفته است.
اعزام نیروهای ارتش آزاد سوریه از حوزه های عملیاتی سپر فرات در جرابلس، اعزاز، مارع و الباب و همچنین از عفرین به سمت منبج از چند روز پیش آغاز شده و در دو روز اخیر به اوج خود رسیده است؛ به نوعی که بر اساس اطلاعات به دست آمده، 13 هزار نیروی نظامی وابسته به ارتش آزاد سوریه به همراه سلاح های سنگین و نیمه سنگین به دروازه های منبج رسیده و منتظر دستور حمله از سوی ترکیه هستند.
همزمان با این تحرکات در داخل سوریه از سوی نیروهای وابسته به ارتش ترکیه، نیروهای مسلح ترکیه نیز در چند روز اخیر تحرکات نظامی و اعزام نیرو به مرزهای سوریه را افزایش داده و کاروان های نظامی بزرگی را به همراه سلاح های سنگین به مرزهای جنوبی ترکیه به خصوص کیلیس و نقطه صفر مرزی البیلی اعزام کرده اند. نیروهای ارتش ترکیه با خودروهای زرهی نفربر به داخل سوریه اعزام شده و، بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، در پنج تا شش کیلومتری شهر منبج مستقر شده اند. نیروهای مسلح ترکیه در دو روز اخیر اقدام به اعزام نیروهای کماندوی خود به منطقه حدفاصل منبج تا تل رفعت از مرز کیلیس کرده اند. نیروهای کماندو به همراه خودروهای زرهی نفربر، موسوم به کرپی که در برابر مین های زمینی مقاوم هستند، به منطقه اعزام شده و در حالت آماده باش کامل قرار گرفته اند. کماندوهای ارتش ترکیه از سه روز پیش با انتقال به استان ختای و از آنجا به کیلیس، وارد خاک سوریه شده و از راه جرابلس به سمت منبج اعزام شده اند. علاوه بر این، بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، ارتش ترکیه دست به انتقال پل های سیار از ازمیر به مرزهای ترکیه و منطقه جرابلس زده است که این موضوع نیز احتمال آغاز عملیات به منبج را بسیار تقویت می کند. رود ساجو در حد فاصل منبج – جرابلس به عنوان یک گذرگاه استراتژیک برای انتقال نیروهای ارتش ترکیه به منبج خواهد بود که با انتقال این پل های سیار چنین به نظر می رسد که این رود مهمترین گذرگاه نیروهای ارتش ترکیه برای انتقال به منبج خواهد بود.
در واقع منبج نقطۀ شروع عملیاتیخواهد بود که مقامات ترکیه از آن به عنوان عملیات شرق فرات یاد می کنند. منبج برای انجام عملیات شرق فرات یک موقعیت استراتژیک دارد که ترکیه قبل از تصرف این شهر نمی خواهد به شرق فرات حمله کند. از همین رو، آغاز یک حمله نظامی گسترده برای تصرف سریع منبج بسیار محتمل به نظر می رسد. ارتش ترکیه به هیچ عنوان قصد فرسایشی شدن جنگ در منبج را ندارد و به همین دلیل برای هرچه زودتر تمام شدن این عملیات دست به یک آماده باش بسیار گسترده زده است. با نگاه به چینش نیروهای نظامی ارتش ترکیه و موقعیت جغرافیایی شمال و شرق سوریه، ترکیه در عملیات احتمالی به شرق فرات پنج هدف استراتژیک پیش روی خود خواهد داشت. گری سپی (تل ابیض)، کوبانی (عین العرب)، سری کانی (راس العین) و قامیشلو در شرق فرات و منبج در غرب فرات. منبج در 40 کیلومتری مرز ترکیه، به همراه تل رفعت، دو منطقه تحت کنترل YPG در غرب فرات به حساب می آیند که ارتش ترکیه تلاش می کند قبل از ورود به شرق فرات آنها را پاکسازی کند. منبج یک مرکز استراتژیک میان شرق و غرب فرات است. بنابراین، ارتش ترکیه برای حرکت به سمت چهار هدفی که در شرق فرات اعلام شده است، نیاز مبرم به تصرف آخرین مرکز نیروهای YPG و ارتش دموکراتیک سوریه در غرب فرات دارد.
مسئله مهم دیگر محدوده تل رفعت استکه ارتش ترکیه و ارتش آزاد سوریه به محض آغاز عملیات منبج برای پاکسازی نیروهایی که از عفرین به تل رفعت عقب نشینی کرده اند یک عملیات موازی نیز آغاز خواهند کرد. با توجه به استقرار توپخانه ارتش ترکیه به سمت تل رفعت در مرزهای ترکیه، چنین به نظر می رسد که همزمان با آغاز حمله به منبج توپخانه ارتش ترکیه برای جلوگیری از پاتک نیروهای YPG از سمت تل رفعت به منبج و درگیری با نیروهای ارتش آزاد سوریه دست به بمباران تل رفعت خواهد زد که ترکیه برای این کار نیز در حال برقراری تماس های فشرده دیپلماتیک با مسکو است.
خبرگزاری کردپرس/سرویس ترکیه/ محمد شریفی کرجان
کد خبرنگار: 30102
بیشتر بخوانید:
نظر شما