راهکارهای مبارزه با مواد مخدر باید تغییر کند

سرویس کردستان –ادامه اعتیاد افرادی که گاها بیش از 20 بار به کمپ های ترک اعتیاد مراجعه کرده اند و از راه های دیگر هم برای بهبودی آنها استفاده شده نشان دهنده بی اثر بودن بسیاری از راهکارهای مبارزه با اعتیاد است.

به گزارش کردپرس، اعتیاد پدیده شومی است که با وجود مبارزات با مواد مخدر از طریق مختلف کماکان در حال پیش روی و گسترش است و شاید این مبارزات تنها اندکی این حرکت را کند کرده است بر اساس نظریه برخی از مسئولان معتادان سالانه معادل با بودجه یک سال سلامت کشور مواد مخدر دود می‌کنند.

طبق آمارهای اعلام شده توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور 53 درصد از معتادان تریاک، 12 درصد حشیش، گل و ماری جوانا، 8 درصد شیشه، 7 درصد هروئین و 20 درصد سایر مواد مخدر را مصرف می کنند. 20 درصد معتادان تحصیلات عالی دارند، 22 درصد کارگران هستند و 27 درصد از جامعه نگرش مثبت به اعتیاد دارند.

در 9 استانی که در کشور بیشترین شیوع مصرف مواد را دارند میانگین بیکاری حدود 12 درصد است. یک فرد معتاد برای تهیه مواد حداقل روزانه باید ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان هزینه می کند موضوع بیکاری در بسیاری از موارد نمی‌تواند دلیل رجوع به مواد مخدر باشد، چرا که تهیه مواد توسط فردی انجام می شود که صاحب پول و شغل است.

بخشی از معتادان نیز به شغل های کاذب، گدایی و دزدی روی آورده اند تا بتوانند برای مصرف روزانه خود مواد مخدر تهیه کنند. افرادی که شغل کاذب و دزدی می کنند وضعیتشان مشخص است اما افرادی که گدایی می کنند وضعیتی متفاوت دارند و بیشتر احساسات مردم را درگیر می کنند به عنوان مثال با قرار گیری در جلو بیمارستان و داروخانه ها از ترفندهای مانند اینکه پول دارو ندارند یا مریضی بستری دارند درخواست کمک نقدی می کنند.

فراهم بودن زمینه های معتاد شدن

فردی که 27 سال سن دارد و در 24 سالگی بعد از یک سال زندگی مشترک از همسرش جدا شده است می گوید: در سن پایین ترک تحصیل کردم و بعد از آن زمستان ها راهی تهران می شدم و به کارهای روز مزد مشغول به کار می شدم در بعضی از جاها در یک اتاق کوچک 10 نفر با هم زندگی می کردیم.

وی اضافه می کند: این افراد از جاهای مختلف برای کارگری به تهران آمده بودند اما که چند نفرشون مصرف مواد مخدر داشتند ما هم بعد از مدتی بصورت تفریحی چند دقیقه ای با آنها می نشستیم تا اینکه این دقایق بیشتر و بیشتر شد. در روستای ما معتادان دیگری هم بودند که آنها هم یا مانند من در این شهر و آن شهر معتاد شده بودند یا از رفت و آمد با افرادی که مصرف داشتند به دام مواد افتاده بودند.

وی می گوید: مصرف مواد تمام زندگیم را گرفت و بعداز ازدواج خواستم ترک کنم اما موفق به این کار نشدم و در نهایت منجر به جدایی من و همسرم شد و بخاطر برخی کارها چند باری هم به زندان افتاده ام. اگر خانواده ها بچه های خود را در سنین پایین رها نکنند و بر روی آنها کنترل داشته باشند آمار اعتیاد بسیار پایین خواهد آمد.

عده‌ای از مصرف کنندگان تنها یک ماده مخدر و یا محرک را مصرف نکرده و حتی سه ماده را نیز به طور همزمان با هم مصرف می‌کنند و حتی شاهد مصرف همزمان مخدر، محرک و الکل با یکدیگر در میان مصرف کنندگان هستیم که این مسئله نگران کننده است.

کمبود اعتبارات مبارزه با مواد مخدر

براساس مطالعات موسسات بين المللي گروه طالبان بيشترين سود را از کشت و قاچاق مواد مخدر مي برد. اين گروه در حدود 40 در صد نيازمندي مالي خود را از طريق کشت و قاچاق مواد مخدر تأمين مي کند.

سالانه حدود 1600 میلیارد دلار گردش مالی مواد مخدر در جهان است، قاچاق مواد مخدر درحال حاضر به عنوان سومین تجارت درجهان مطرح است که برای قاچاقچیان این موضوع قابل چشم پوشی نیست، البته در کشورمان در سال 93، 142 میلیارد تومان از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر برای مقابله با این موضوع در نظر گرفته شد که متاسفانه تنها 100 میلیارد تومان آن محقق شد، همچنین در سال 94 این میزان به 150 میلیارد تومان و در سال 95 به 190 میلیارد تومان افزایش پیدا کرد هر چند که با این رقم ها نمی‌توان در مقابل سوداگردان مرگ اقدامی انجام داد.

مواد مخدر بالای ۱۰۰ هزار میلیارد تومان در سال به کشور آسیب می رساند، این در حالی است که بودجه موادمخدر در حدود ۲۰۰ میلیارد تومان است که میزان برای مبارزه با این حجم از ورودی مواد مخدر به کشور از افغانستان بسیار اندک است و این بودجه اصلا کفاف هزینه مبارزه با مواد مخدر در کشور را نمی دهد.

اعتياد يعني خوگرفتن و وابسته شدن جسمي‌، رواني و عصبي فرد به مواد مخدر كه ترك يا فرار از آن ناممكن و يا بسيار مشكل است.

آمارهای مانند اینکه یک فرد بیش از بیست بار به کمپ ترک اعتیاد مراجعه کرده و یا اینکه یک مواد فروش بارها به زندان رفته است نشان از این دارد برخی از راهکارها جوابگو نیست و باید راهکارهای جدید و عملی تری را تجربه کرد.

بیشتر تمرکز و خدمات کمپ های ترک اعتیاد بر قطع مصرف و کمک چند روزه یا یکماهه برای رهایی فرد از عوارض جسمی و پاک شدن از مواد مخدر است که بخش جسمی یا همان ترک و قطع مصرف درصد کمی از مراحل درمان اعتیاد را شامل می شود.

به گفته گروه های همیاری درمان اعتیاد حدود 3 درصد از روند درمان بیماری اعتیاد مربوط به قطع مصرف و بازیابی جسمی است؛ بیشتر روند درمان به جنبه های روحی و روانی و اجتماعی بر می گردد تا فرد معتاد پس از قطع مصرف در مراکز و کمپ های ترک به زندگی روزمره عادی برگردد.

گزارش/ هیوا محمدپور

کد خبر 102937

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha