زخم دلالان چوب بر باغات جنگلی قروه/بلال شانوازلو

سرویس کردستان- قلع و قمع درختان و تیشه به ریشه آنان معضلی است که این روزها به جان محیط زیست کردستان افتاده و در این میان هیچکس هشدار جنگل زدایی را با زخم دلالان چوب بر تن باغات جنگلی حس نمی کند.

به گزارش خبرنگار کردپرس، «بلال شانوازلو»؛ فعال مدنی و روزنامه نگار در یادداشتی از وضعیت بحرانی قطع درختان در باغ ها و جنگل های شهرستان توسط دلالان چوب گفته و ادامه این روند را عاملی برای تشدید خشکسالی و بحرانی شدن محیط زیست می داند و خواستار احساس مسئولیت همگانی در برابر این معضل شده است.

در این یادداشت آمده: قطع درختان در باغات درخت دار و جنگل شهرستان قروه ماجرای امروز و دیروز نیست؛ این درد چندین سال است که ذره ذره شیره جنگل و درختان این منطقه را گرفته و امروزه آن قدر شدت یافته که دیگر رمقی در جان درختان باقی نمی گذارد. در ماه اخیر چند کامیون با حمل بیش از 350 تن درخت قطع شده به همت گشت های اداره منابع طبیعی شهرستان قروه در جاده های منطقه کشف و توقیف شده و متخلفان به دستگاه قضایی معرفی شده اند. این درختان از باغات جنگی روستاهای شهرستان و شامل نوع چنار نارون و بید بوده است. به گفته معاون برنامه‌ریزی و توسعه مدیریت منابع طبیعی کردستان، تاکنون بیشترین میزان قاچاق درخت و چوب کشف شده در استان مربوط به شهرستان قروه بوده است.

دلالان چوب و درخت با ورود به روستاها و تحریک مالکان باغ ها به جان جنگل و درختان می افتند و در نبود نظارت و موانع به آسانی درختان را قلع و قمع می کنند. گزارش ها حاکی از آن است که سود قطع درختان به حدی است که بر سر پیدا کردن درخت برای فروش، رقابتی ایجاد شده است. این وضعیت نه تنها در این شرایط زیست محیطی به نفع طبیعت شهرستان قروه نیست، بلکه اگر تداوم یابد در سال های آینده دیگر درختی در روستاها و جنگل ها نخواهیم دید و آنچه باقی خواهد ماند حسرت و افسوس است.

مالکان به دلایل ضعف اقتصادی و یا طمع در تبلیغ سودآوری کاذب دلالان، این درختان را به قیمت ناچیزی می فروشند. سودجویان در این آشفته بازار وقتی شرایط و فضا را به نفع خودشان می بینند، با اندوخته مالی پا را فراتر می گذارند و به طور آشکار و علنی با قطع درختان به مردم و قانون دهن ‌کجی می کنند.

بررسی آماری صورت گرفته در پنج سال اخیر نمایانگر این است که به تدریج شاهد جنگل زدایی در منطقه قروه هستیم. تنها در بخش دلبران بیش از هزار تن درخت قطع شده است. در این میان تدابیر لازم مسئولان محلی، دهیاران، شوراها و شهرداران در جلوگیری از این عمل ناخوشایند بسیار ضروری بوده و لازم است با همکاری مالکان باغ ها از ورود دلالان به عرصه جنگلی مناطق و قطع درختان جلوگیری نمایند. دادگستری شهرستان هم باید با متخلفان قاطعانه برخورد کند. علاوه بر آن، اگر چه گشت های اداره منابع طبیعی به طور ویژه و به صورت محسوس و نامحسوس از ابتدای آبان ماه مسیرهای ارتباطی شهرستان را زیر نظر دارند و با این گونه موارد برخورد می ­کنند، اما ایـن کافــی نیسـت و لـذا هوشیاری همه مردم و فعالان زیست محیطی برای ممانعت از این رویه قاچاق به شدت نیاز است.

آمارها نشان می ­دهد که مردم و به خصوص شهرداران، شوراها و دهیاران شهرستان قروه در قطع درختان توسط دلالان و مالکان حساسیت ندارند و در بیشتر موارد اصلاً توجهی به این معضل طبیعی و زیست محیطی نمی شود. دلالان درختان قطع شده را جهت فروش به خارج از شهرستان و گفته می شود به کارخانه های کاغذسازی حمل می کنند.

قطع درختان فرهنگ ناشایستی است که در خلاء بی توجهی مسئولان محلی و نبود واکنش مردم در حال نهادینه شدن بوده و مافیای درخت خواران در حال شکل گرفتن است. اگر وضعیت به همین شیوه پیش رود منطقه ما بیابان خواهد شد و دیگر جبران آنچه غارت شده سخت خواهد بود.

طبق قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها، هر کس عالماً و عامداً قطع یا موجبات از بین رفتن درختان را فراهم کند، علاوه بر جبران خسارت وارده، حسب مورد به جزای نقدی به حبس تعزیری از 6 ماه تا 3 سال محکوم خواهد شد. لازم به یادآوری و آگاهی شهروندان است که قانون، قطع درختان در معابر، بزرگراه ها، پارک ها و باغ ها بدون اجازه شهرداری ها را ممنوع کرده است. بنابراین قطع درختان در مکان های عمومی شهرها و املاک خصوصی که درخت در آن ها وجود دارد، ممنوع است. حتی صاحبان باغ ها و سایر املاک خصوصی که تعدادی درخت در آن ها وجود دارد، مجاز نیستند تا بدون اجازه دهیاری و شهرداری اقدام به قطع درختان کنند و مثلاً به تغییر کاربری و یا نوسازی ملک خود بپردازند.

تلاش برای حفظ درختان و کاشت درختان جدید در همه شهرها از اهمیت ویژه ‌ای برخوردار است. بدون شک حفاظت و حراست از باغات، درختان و جنگل های شهرستان قروه، تنها بر عهده یگان حفاظت منابع طبیعی و تشکیل پرونده تخریب و تصرف جنگل در دادگاه نیست و همان گونه که همگان از منافع جنگل، از هوای پاک گرفته تا دیگر بهره های جنگل استفاده می کنیم، باید برای حفاظت و حراست از این منابع گران ­بها و انتقال این ثروت خدادادی به نسل های آینده احساس مسئولیت نماییم.

از شهروندان عزیز و همه دوست­داران طبیعت و جنگل، درخواست می­شود که در صورت مشاهده هر گونه تخریب باغات جنگلی و قطع درختان، حمل چوب با کامیون و دیگر وسایل نقلیه و یا اقدام به خشک کردن عمدی درختان، بلافاصله اداره منابع طبیعی شهرستان را با شماره تلفن رایگان 1504 مطلع سازند./

کد خبر 103126

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha