به گزارش خبرنگار کرد پرس دبیر توسعه روابط ایران با عراق و سوریه در نشست با فعالان اقتصادی شهرستان بانه با بیان اینکه بازارچه سیرانبند بانه می تواند در شکست تحریم های اقتصادی نقش مهمی داشته باشد گفت: باید بازارچه سیرانبند بانه به گذرگاه ارتقاء دهیم و رسمی شدن بازارچه نیازمند بعضی از مجوزهای دیگر در کشور است.
حسن دانایی فر اظهار داشت: : در سیرانبند نیز تمام تجهیزات فراهم شده کشور عراق نیز حدود یک ماه قبل برای تردد مسافر از سیرانبند از ما درخواست کردند و این موضوع در دستور کار وزارت خارجه قرار گرفته اما تحقق این امر نیاز به رضایت 2 طرف است.
وی با اشاره به اینکه صادرات امسال نسبت به سال قبل بیش از 40 درصد افزایش یافته است و در بازارچه سیرانبند نیز صادرات کالا افزایش چشم گیری داشته است افزود:بنا بر آمارهای در انجام صادرات رشد دلاری بیشتر شده صادرات کالا در 9 ماهه اخیر به لحاظ ارزش دلاری 40 درصد و به لحاظ وزنی 15 درصد افزایش یافته که نشان از رشد ارزش دلاری صادرات است.
وی به رسمی شدن مرز سیرانبند اشاره کرد و گفت: هم اکنون 14 مرز مشترک با عراق داریم و بیشتر این مرزها، مرزهای اقتصادی و مسافرتی هستندکه این مهم نشان از این است دولت جمهوری اسلامی ایران اهمیت خاصی برای تجارت با عراق می دهد.
دانایی فر افزود: باتوجه نگاه ویژه دولت ایران برای توسعه تجارت با عراق بازارچه های جدیدی در آینده راه اندازی می شود که در رونق اقتصادی کشور نقش مهمی خواهند داشت.
دبیر توسعه روابط ایران با عراق و سوریه گفت: این موضوع با جدیت بیشتری دنبال می شود و تردد مسافر در بازارچه سیرانبند بانه محقق می شود اما با توجه به اینکه سیرانبند هنوز یک بازارچه است باید به گذرگاه تبدیل شود.
وی اضافه کرد: بازارچه سیرانبند یکی از بازارچه های فعال کشور است اما برای رسمی شدن مرز باید رویه ها واردات و صادرات باید محقق شود که با مجوز تردد مسافر این رویه های محقق نمی شود.
وی با اشاره به ایجاد منطقه آزاد- صنعتی بانه و مریوان با رویکرد تولید کالاهای صادرات محور گفت: این موضوع در شورای نگهبان با مشکل مواجه شد که با بررسیهای انجام شده اصلاحات و تغییراتی در این طرح انجام شدهو به کمیسیون اقتصادی مجلس برگشت داده شد.
دانایی فر اظهار داشت: بازار عراق و سوریه از بازارهای بزرگ منطقه هستند که نیاز به بازسازی و توسعه دارند که مرزهای باشماق، سیرانبند، تمرچین از بازارهای هستند که به این مناطق نزدیک هستند که می توانیم از طریق این مرزهای با این بازارچه های دست رسی پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه زمینه های لازم برای فعالیت های بزرگ اقتصادی در کشور مهیا است افزود: شرایط اقتصادی سوریه نسبت به عراق بهتر است که می توانیم یک رابطه تکاملی برقرار کنیم و با جهان عرب دسترسی پیدا کنیم و از امتیازهای اتحادیه عرب با تعرفه های صفر استفاده کنیم.
دبیر توسعه روابط ایران با عراق و سوریه اظهار داشت: دولت جمهوری اسلامی ایران به لحاظ سیاسی با عراق و سوریه مشکل ندارد و این کشورهای برای بازسازی باید 500 میلیارد دلار هزینه کنند و با این نگاه می توان گام ها بلند با نگاه جدیدتری در راه توسعه اقتصادی کشور برداریم.
90 درصد از اراضی بانه غیر قابل کشت است
فرماندار شهرستان بانه نیز گفت: 90 درصد از اراضی شهرستان بانه غیر قابل کشت هستند که بخشی از اراضی مرتع و بخشی نیز جنگلی هستند.
محمد فلاحی افزود: تنها 10 درصد از اراضی شهرستان بانه قابل کشت هستند از طرف دیگر بیشترین رشد جمعیت در سالهای اخیر در استان کردستان مربوط به شهرستان مرز بانه است.
وی اظهار داشت: شهرستان بانه دومین شهر پرباران استان است اما اکثر اراضی شهرستان دیمی است و بانه لحاظ کشاورزی وضعیت مناسبی ندارد و معیشت بسیاری از مردم وابسته به درآمدهای مرزی است.
فلاحی گفت: زیرساخت های اشتغالزایی در بانه فراهم نشده و این امر وابستگی مردم به مرزها را بیشتر کرده است که هم اکنون در حال فراهم کردن زیرساخت های اشتغالزایی هستیم.
وی به روابط دیرینه فرهنگی و خویشاوندی مردم بانه با مردم اقلیم کردستان اشاره کرد و یادآور شد: رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه مطالبه جدی و به حق مردم شهرستان بانه است و نیاز به پیگیری های جدی دارد چراکه رسمی شدن این مرز در تامین امنیت، معیشت و رفاه مرز نیشنان و توسعه اقتصادی استان نقش موثری خواهد داشت.
در ادامه رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان نیز گفت: تجارت بانه ای به تولیدات صادرات محور گرایش پیدا کردند و تنها راه نجات اشتغال پایدار هم ایجاد واحدهای تولیدی صادرات محور است و مرز سیرانبند برای تولیدکنندگان این زمینه را فراهم کرده است .
محمد دره وزمی افزود: زیرساخت های منطقه ویژه اقتصادی نیز در آینده به بهره برداری می رسد که در احداث واحدهای تولیدی نیز بیشتر خواهد شد و تولیدکنندگان می توانند کالاهای خود به صورت مستقیم را از مرز سیرانبند به اقلیم کردستان عراق صادر کنند.
امسال کمیسیون مشترک ایران و عراق برگزار می شود
در ادامه مدیر کل دفتر بازرگانی کشورهای عربی و آفریقایی گفت: تا پایان امسال کمیسیون مشترک ایران و عراق به منظور بررسی مشکلات استان های مرزی برگزار می شود.
فرزاد پیلتن افزود: کمسیون مشترک ایران و عراق تا پایان امسال در تهران برگزار می شود و موضوع همکاری های استانی در دستور کار کمیسیون و مشترک به صورت خاص پیگیری می شود استان های مرزی کشور باید مسائل می مشکلات خود را به ما منعکس کنند.
وی اظهار داشت: توسعه و رونق اقتصادی استان های مرزی هنر مدیران کشوری، استان و شهرستانی است و باید تلاش کنیم استان های مرزی کشور به سمت توسعه و اشتغال سوق دهیم.
پلیتن گفت: در این کمیسیون رسمی شدن مرز و ایجاد زیرساخت های تجاری مشترک و مشکلات استانی در ارتباط با طرف عراقی که نیاز به هماهنگی و همکاری دارد در این کمیسیون با نمایندگان استانی سازمان صنعت معدن تجارت بررسی می شود و تفاهمات طرفین با مذاکره امضاء شود.
وی اظهار داشت: ایجاد مجمع بازرگانی در اقلیم کردستان عراق یکی از برنامه های مهم سازمان توسعه تجارت است و نماینده این مجمع در اقلیم کردستان عراق مستقر می شود.
این مسئول اضافه کرد:با توجه به اینکه در استان های مرزی زمینه های زیادی برای اشتغالزایی فراهم است نباید مشکل اشتغال و توسعه نیافتگی در این استان های وجود داشته باشد.
وی عنوان کرد: سازمان توسعه تجارت ایران متولی تجارت خارجه کشور است و وظیفه دارد به توسعه صادرات سایر نقاط کشور کمک کنیم و ماموریت داریم مشکلات یارانه صادر کنندگان را پیگیری می کنیم.
نظر شما