به گزارش کردپرس؛ آماری که در دومین جلسه شورای ثبت وقایع حیاتی در دهگلان عنوان شد، آمار نگران کننده ای بود که نیازمند توجه و برنامه ریزی مسئولین در بسیاری از حوزه هاست.
رشد منفی جمعیت دهگلان
به گفته رئیس اداره ثبت احوال شهرستان دهگلان، رشد جمعیت این شهرستان در 9 ماهه نخست سال 97، حدود 7/. درصد بوده است، این میزان در مقایسه با میانگین استاندارد کشوری که 1.5 درصد می باشد کمتر بوده که نشان از منفی بودن رشد جمعیت در شهرستان دهگلان است.
در حالی که میانگین جمعیت میانسال در کشور به طور نرمال کمتر از 40 درصد باید باشد، "مجتبی شکری" با ارائه آماری از جمعیت این شهرستان، جمعیت میانسال در دهگلان را 52.33 درصد عنوان کرد.
همچنین سهم جمعیت جوان شهرستان دهگلان 15.3 درصد است این در حالی است که این میزان نباید کمتر از 20 درصد باشد.
با مقایسه این آمار می توان دریافت که شیب جمعیت شهرستان دهگلان میل به سمت پیری دارد که آماری نگران کننده بوده، این آمار زمانی بغرنج تر می شود که با ارائه جزئی تر آن متوجه می شویم که شیب میانسالی در روستاهای دهگلان تندتر از شهرهای آن است.
کاهش ازدواج و افزایش طلاق در سال 97
اما وضعیت طلاق و ازدواج نیز در این شهرستان دست کمی از کاهش رشد جمعیت ندارد، کاهش 3.8 درصدی ازدواج در سال جاری در مقابل افزایش 20.52 درصدی طلاق آماری است که نگرانی ها را دو چندان می کند.
نکته قابل توجه اینجاست که از لحاظ میزان سواد بیشترین میزان طلاق مربوط به افراد زیر دیپلم و از لحاظ شغلی بیشترین میزان در میان زنان خانه دار و مردانی که عمدتا مغازه دار بوده اند اتفاق افتاده است.
به گفته "شکری" میانگین سنی طلاق در شهرستان برای آقایان 32 سال و برای خانمها 25 سال بوده است و در مقابل هر 4.5 ازدواج یک مورد طلاق در این شهرستان اتفاق می افتد.
لزوم مقابله جدی با ازدواج کودکان
یکی دیگر از آمارهای ارائه شده که قابل تامل است وقوع 22 مورد ازدواج در میان دختران 10 تا 14 ساله بوده که نیازمند اتخاذ راهکاری جدی برای مقابله با این پدیده می باشد، هرچند خوشبختانه برخلاف سال گذشته در سال جاری مادری که زیر 15 سال سن داشته باشد زایمان نکرده است و این خود خبری خوب محسوب می شود.
رتبه اول بیماری های قلب عروقی در مرگ و میر
در حالی که در چند ماه گذشته رئیس دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه کردستان از وضعیت خوب شهرستان دهگلان در خصوص کاهش ابتلا به بیماری قلبی عروقی خبر داده بود اما آمارهای ارائه شده توسط اداره ثبت احوال شهرستان دهگلان نشان می دهد که بیشترین آمار فوت شدگان امسال مربوط به بیماری های قلبی عروقی با 52 مورد بوده است این در حالی است که این شهرستان فاقد متخصصی در زمینه بیماری های قلب و عروق است.
کاهش غیر طبیعی ولادت در روستاها
با وجود اینکه جمعیت روستایی در شهرستان دهگلان بیش از جمعیت شهری است اما طبق آماری که ارائه شد میزان زاد و ولد در روستاها در سال جاری کاهش پیدا کرده است که با واکنش مدیرکل ثبت احوال استان کردستان روبرو شد.
"حسن صومی" کاهش تولد در روستاها در مقایسه با شهر دهگلان را غیر طبیعی دانست و خواستار بررسی این مورد به صورت جدی شد.
وی همچنین خواستار بررسی جدی فوت 7 مورد کودک زیر 1 سال توسط شبکه بهداشت و درمان شهرستان دهگلان شد و بر روشن شدن علت این فوتی ها تاکید کرد.
ابزاری برای تجزیه و تحلیل
آمارهای ارائه شده از سوی ثبت احوال، ابزار مناسبی را در اختیار دستگاهها قرار می دهد تا بتوانند به درستی برنامه ریزی کنند، موضوعی که فرماندار دهگلان نیز به آن اشاره کرده و ضمن تاکید بر واقعی بودن آمارهای ارائه شده خواستار شناسایی پدیده ها از سوی دستگاههای مربوطه و برنامه ریزی برای آن شد.
به گفته "جمال ارشدی" این داده ها، داده هایی عینی بوده که باید به نحو احسن از آن استفاده کرد.
ضعف مهارت اجتماعی در جامعه
وی بر این باور است که مهارت های اجتماعی و گفت و گو در جامعه ضعیف بوده و همین امر سبب بالا رفتن امار طلاق در جامعه شده، موضوعی که می طلبد آموزش و پرورش به صورت جدی وارد کار شده و اقدام به آموزش این مهارت ها به دانش آموزان از سنین کودکی در مدارس کند.
چه باید کرد؟
طبق آمارهایی که توسط ثبت احوال ارائه شد، شهرستان دهگلان در چند سال آینده با موجی از افراد کهنسال روبرو خواهد بود بنابراین باید برای کنترل بیماری های مربوط به این دوران از هم اینک برنامه ریزی کرد تا در آینده هم فرد و هم جامعه با هزینه های سرسام آور درمان آن روبرو نشوند.
موضوع دیگر توجه به دلایل مرگ و میر در این شهرستان است، علاوه بر اینکه جذب متخصص قلب و عروق برای این شهرستان بسیار ضروری به نظر می رسد لازم است که شبکه بهداشت و درمان نیز نسبت به آگاه سازی و پیشگیری از این بیماری اقدامات لازم را در دستور کار خود داشته باشد این در حالی است که تمام توجه این بخش به درمان این بیماری و نه پیشگیری از آن است.
ازدواج کودکان موضوع دیگری است که نباید از آن غافل شد و باید از طریق مراجع قضایی و همچنین فرهنگ سازی با روند رو به رشد آن در جامعه مقابله کرد.
*گزارش: ظریفه احمدی
نظر شما