جنگ افروزی ترکیه در خارج از مرزها مسئله کُرد را عمیق تر می کند

سرویس ترکیه - نمایندگان جامعه مدنی دیاربکر بر لزوم پایان جنگ و آغاز گفتگو برای حل مسئله کُرد تاکید کردند.

به گزارش کردپرس، با گذشت یک ماه از آغاز عملیات دوگانه پنجه رعد و پنجه صاعقه توسط نیروهای مسلح ترکیه (TSK) در مناطق زاپ، متینا و آوشین در اقلیم کردستان، به نظر می رسد نه تنها ترکیه به اهداف خود در این منطقه دست نیافته است بلکه مسئله کُرد در درون مرزهای ترکیه هر روز عمیق تر شده است.

آژانس خبری بین النهرین امروز با انتشار گزارشی اعلام کرد که ترکیه با پیاده کردن نیروهای زمینی در روستاهایی در منطقه متینا، و آغاز عملیات در این منطقه، با پاسخ اعضای نیروهای مدافع خلق (HPG) مواجه شده اند و درگیری های شدیدی بین این دو گروه در منطقه رخ داده و خسارت زیادی به نیروهای ارتش ترکیه وارد آمده است. بین النهرین مدعی شد که در این درگیری ها تا کنون 259 نیروی نظامی ترکیه، شامل 21 نفر از درجه داران نظامی، جان خود را از دست داده اند.

دوغان خاتون، دبیر اتحادیه کانون مهندسان و معماران ترکیه (TMMOB) شاخه دیاربکر، ژیار گلدیکن، رئیس اتحادیه کارمندان بخش بهداشت و خدمات اجتماعی (SES)، و عبدالله زیتون، رئیس اتحادیه حقوق بشر شعبه دیاربکر (İHD)، به عنوان نمایندگان نهادهای جامعه مدنی دیاربکر در مصاحبه با آژانس بین النهرین، با بیان این که این عملیات فرامرزی مسئله کُرد را در داخل خاک ترکیه عمیق تر کرده است پیشنهاد داده اند که می توان با گفتگو با عبدالله اوجالان رهبر در بند حزب کارگران کردستان (PKK) به ایجاد راه حلی اندیشید.

دوغان خاتون، با اشاره به این که خواسته های مردم کُرد با سیاست های سرکوب انکار می شود گفت: «مسئله کُرد تمامی خاورمیانه را تحت تاثیر گذاشته است و عملیات های فرامرزی نیز هیچ نتیجه ای جز خسارت جدی به اقتصاد و آسیب به مردم ترکیه نداشته است.»

خاتون با یادآوری دوران مذاکرات برای حل مسئله کُرد گفت: «بین سالهای 2013 تا 2015 در طول دو سال و نیم که مذاکراتی با عبدالله اوجالان برای حل مسئله کُرد آغاز شده بود، هیچ گلوله ای شلیک نشد. و سطح رفاه کشور نیز بهبود داشت. صدها هزار کُرد در دوران زمامداری جمهوری خواهان کشته شدند، چه تغییری ایجاد شد؟ با این عملیاتی که در چهل سال گذشته در جریان است چه چیزی تغییر کرده است؟ کردها هر دوره قوی تر ظاهر شده اند. حکومت ترکیه امروز با این سیاست ها، دیواری بین مردم کُرد و ترکیه ایجاد کرده است.»

او با اشاره به این که تنها خواسته کردها به دست آوردن حقوق انسانی و آزادی است گفت: «تنها یک راه برای متوقف کردن این جنگ وجود دارد و آن عبدالله اوجالان است. آنها نباید پول این کشور را خرج جنگ کنند.»

گلدیکن نیز با اشار به این که مسئله کرد بدون درگیری و جنگ تنها با گفتگو قابل حل است گفت: «در این کشور چیزی به نام تفاهم نامه دلمه باغچه وجود دارد. این مذاکرات دوباره باید آغار شود و همه بخش های کشور باید برای گفتگو به حکومت فشار بیاورند. در غیر این صورت روزهای بسیار بدتری در راه خواهد بود.»

عبدالله زیتون، با تاکید بر این که الگوی سنتی رابطه با کرد باید رفع بشود تا مسئله کرد حل شود گفت: «عملیاتی که با بهانه سیاست های "امنیتی" انجام می شود سبب از بین رفتن خواسته های کردها برای تغییر وضعیت شان نخواهد شد. طرفین باید در اسرع وقت شرایط مذاکرات دموکراتیک را فراهم کنند.»

کد خبر 10380

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha