جدال بر سر «سوریه‌ی مفید» / سارا فلاحی

سرویس ایلام - جدال بر سر سوریه این روزها با احتمال خروج آمریکا از محل‌های مورد مناقشه دارای ابعاد تازه‌ای شده است. دکتر سارا فلاحی این موضوع را تحلیل کرده و معتقد است: کُردهای سوریه به احتمال زیاد، به محور روسیه-ایران-سوریه نزدیک خواهند شد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، دکتر سارا فلاحی، استاد علوم سیاسی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام طی تحلیلی که آن را در اختیار کردپرس گذاشته است، به بررسی ابعاد خروج احتمالی آمریکا از سوریه پرداخته است.

وی در یادداشت تحلیلی خود می‌نویسد:

عوامل خروج احتمالی آمریکا از سوریه را چه ناشی از ضعف آن و چه ناشی از تلاش آمریکا برای گشودن یک جبهه جدید بحران در خاورمیانه بدانیم و آن را صرفا یک جابجایی مکانی قلمداد کنیم طبعاً این خروج حامل پیامدهای مختلفی برای خاورمیانه و کشورهای حاضر در سوریه خواهد بود که این پیامدها در زمره اهداف اصلی آمریکاست؛ خصوصاً این که در حال حاضر، ایالات متحده از طریق متحدان کرد خود، حدود یک سوم سرزمین سوریه را در اختیار دارد. این مناطق که به عنوان "سوریه مفید" نامگذاری شده است شامل میدان های عمده نفت و گاز سوریه، منابع اصلی آب، سدها، نیروگاه ها و بسیاری از زمین های حاصلخیز آن است که با خروج آمریکا همه نیروهای میدانی حاضر در سوریه به دنبال تسلط بر این منطقه خواهند بود:

روسها که فاقد منابع مالی برای بازسازی عمده در سوریه پس از جنگ هستند تمام تلاش خود را به کار خواهند بست تا از طریق حمایت نظامی از دولت بشار اسد هم خلأ قدرت در این منطقه را پر کنند و هم در سایه توان نظامی خود رقبای خود را در سوریه تحت تأثیر قرار دهند.

ایران نیز که از زمان حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003، سخت تلاش کرده است تا "هلال شیعه" را از غرب افغانستان تا دریای مدیترانه ایجاد کند. حذف میدانی داعش و خروج ایالات متحده از سوریه می تواند امکان تکمیل راهروی زمینی تهران _دمشق_لبنان را در اختیارش قرار دهد و عرصه را بر اسرائیل تنگتر نماید.البته از زاویه ای دیگر خروج آمریکا از سوریه می تواند اختلافات ایران و روسیه را در سوریه آشکار کند و احتمالاً روسیه و ایران بر سر حضور در سوریه دچار اختلافات اساسی شوند؛ خصوصا این که آمریکا و اسرائیل سخت به دنبال ایجاد این اختلاف هستند و روس ها هم دوست دارند در سوریه بی رقیب باشند.

تل آویو هم که برای مقابله با نفوذ ایران در سوریه به طور کامل وابسته به ایالات متحده است با خروج آمریکا از سوریه، کمترین اهرم و توان را برای مدیریت حوادث سوریه در اختیار خواهد داشت و تلاش خواهد نمود با تقویت پتانسیل منازعه بین نیروهای حاضر در سوریه،امنیت خود را تأمین کند. دامن زدن به اختلافات ایران و روسیه یکی از تاکتیکهای اسرائیل خواهد بود.

عربستان سعودی نیز که حضوری مستقیم در سوریه ندارد اما دلارهای نفتی و سلفی های تکفیری مورد حمایتش نقش مهمی در اشغال سوریه داشته اند تلاش خواهد نمود تا با نزدیک شدن به بشار اسد و وعده حمایتهای مالی برای بازسازی سوریه خلأ حضور آمریکا در حمایت از بازوهای تکفیریش را پر کند. عربستان برای مقابله با نفوذ ایران و ترکیه فقط در نوامبر گذشته ۱۰۰ میلیون دلار خرج نمود تا آمریکا در سوریه بماند. با تصمیم آمریکا برای ترک سوریه خود را در مقابل ایران و ترکیه تنها می بیند و تلاش می کند در سوریه جای پایی برای خود باز کند.

ترکیه نیز به حضور در «سوریه مفید» علاقه مند است.ترکیه که مخالف حمایت آمریکا از گروه های کردی است از آن بیم دارد که ممکن است آمریکا با ترک سوریه شرایط تحرک کردها را فراهم کند. از طرف دیگر ترکیه با اتخاذ سیاست نوعثمانی گری و بلندپروازی های اردوغان به دنبال بازسازی نفوذ و اقتدار امپراطوری عثمانی در منطقه است و در این مسیر طبعاً حضور مقتدرانه در سوریه هم می تواند ایران و روسیه را تحت تأثیر قراردهد و هم آغازی برای تحقق رؤیاهای اردوغان باشد که البته با توجه به میزان و شیوه نفوذ ایران در سوریه و توان نظامی روسیه تحقق این رؤیا مشکل به نظر می رسد.

گروه های کردی و ارتش آزاد نیز در حال حاضر که رسماً توسط حامی ابرقدرت خود رها شده اند، دو راه بیشتر ندارند یا به واسطه تسلیح و تجهیزی که توسط آمریکا شده اند به مبارزه برای جدایی ادامه دهند که قطعاً توان مقابله همزمان با ایران، سوریه و ترکیه را نخواهند داشت و یا مجبور خواهند شد برای زنده ماندن در محیط سیاسی جدید به دنبال متحدان جدید باشند و به احتمال زیاد، به محور روسیه-ایران-سوریه نزدیک خواهند شد تا مانع از دخالت نظامی ترکیه گردند. البته اگر معامله ترامپ با اردوغان بر سر بازگذاشتن دست اردوغان در نابودی توان کردها نباشد.

بنابراین نتیجه نهایی تصمیم ترامپ برای ترک سوریه شاید شروع یک جنگ جدید علیه همه در خاورمیانه باشد.به عبارت دیگر ممکن است عمل نمودن ترامپ به وعده انتخاباتی خود مبنی بر خروج نیروهای آمریکا از سوریه حامل یک مناقشه و بحران جدید آمریکایی باشد هم چنان که در پس عمل نمودن اوباما به وعده انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۱مبنی بر خروج آمریکا از عراق، ظهور داعش نهفته بود.

کد خبر 104331

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha