توضیحات معاونان سازمان صمت کردستان در مورد یک گزارش کرد پرس

سرویس کردستان- معاونین صنعت و معدن، سازمان صمت استان کردستان پس از انتشار گزارش با عنوان «دولت دورهمی در کردستان» در خبرگزاری کرد پرس با دعوت و هماهنگی روابط عمومی این سازمان در گفت وگو با این خبرگزاری به ارایه توضیحات و ارایه آمارهایی در خصوص گزارش عملکرد این سازمان پرداختند که می خوانید:

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن تجارت کردستان با بیان اینکه از سال 92 به بعد برای اولین بار و به عنوان اولین استان در کشور پایش وضع موجود در حوزه واحدهای صنعتی در استان انجام شد گفت: وضعیت فعالیت و اشتغال این واحدها مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت بیش از 300 پروانه بهره برداری غیر فعال تعلیق شد .

پیمان الماسی عنوان کرد: این واحدها دارای خط تولید نبودند بعضا واحد وجود خارجی نداشت و یا سوله خالی بوده و هیچ آثاری از خط تولید وجود نداشت.

وی عنوان کرد: این اقدام در راستای شفاف سازی آمار واحدهای تولیدی استان بود و باعث شد آقای نعمت زاده وزیر وقت ضمن تقدیر از آقای مهندس محمد دره وزمی رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت کردستان به تمام روسای سازمان های صنعت، معدن و تجارت کل کشور دستور داد این اقدام در کل کشور فراگیر شود و تمام استانها همانند سازمان صمت کردستان عمل کنند.

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن تجارت کردستان افزود از سال ۹۲ تا کنون واحدهای پیشران و بزرگی همچون شرکت پتروشیمی کردستان؛ لاستیک بارز، طلای ساریگونی، کنسانتره سنگ آهن شرکت صبانور و کیمیا معادن سپاهان و تعدادی دیگر از واحدهای بزرگ در سفر مقام‌ محترم ریاست جمهوری در استان به بهره برداری رسید.

الماسی گفت: با این اقدامات رتبه استان از لحاظ سرمایه گذاری پروانه های بهره برداری از رتبه 29 به 24 بهبود یافت و این نشان دهنده رشد سرمایه گذاری در بخش صنعت سازمان صنعت معدن و تجارت استان کردستان است.

وی یادآور شد: در حوزه اشتغال در بخش صنعت هم در این مدت حدود 4 پله و از نظر تعداد هم حدود 3 پله رشد داشتیم. بنابراین رشد محسوس و منطقی و مستندی را در این دوره شاهد هستیم و در طول این چند سال به نسبت میانگین کشوری صنعت رشد قابل قبولی داشته است.

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن تجارت کردستان با بیان اینکه کل پروانه های بهره برداری صنعتی کردستان شامل 785 فقره است ‌که مجموع اشتغال اسمی این واحدها 15 هزار و 500 نفر و حدود11هزار نفر اشتغال واقعی دارند. رقم سرمایه گذاری کل پروانه های بهره برداری استان ۳۴۰۰ میلیارد تومان است که از این تعداد پروانه های بهره برداری صادره 30 واحد تولیدی بالای ۵۰ نفر اشتغال وجود دارد که حدود 5 هزار نفر اشتغال واقعی دارند، یعنی حدود 45 درصد اشتغال واقعی در بخش صنعت مربوط به این 30 واحد است که از این 30 واحد 11 واحد از سال 92 به بعد به بهره برداری رسیده و حدود 60 درصد سرمایه گذاری کل پروانه های بهره برداری که داشتیم را شامل می شود.

الماسی افزود: از سال 92 تا اکنون 387 پروانه صادر شده که رقم 2 هزار و 943 میلیارد تومان سرمایه گذاری آن و اشتغال اسمی آن هم حدود 6 هزار و 137 نفر است و این نشان می دهد کارهای مهم و اقدامات بزرگی در حوزه صنعت سازمان صمت کردستان انجام شده است.

وی با اشاره به فعالیت های کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید گفت: از ابتدای تشکیل این کارگروه از سال ۹۴ تا کنون 167 جلسه تشکیل شده و 12 هزار نفر - ساعت کار کارشناسی انجام شده است. بیش از هزار و 200 مصوبه برای920 پرونده در بخش های مختلف صادر شده است. حدود 55 درصد مصوبات کارگروه تا به حال اجرایی شده است، تک به تک مصوبات رصد می شود، بعضا مشکلات در استان قابل حل نیست و در کارگروه ملی بررسی می شود.

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن تجارت کردستان افزود: در کنار آن کمیته تامین مالی هم فعال بوده است که در سال ۹۵ به میزان ۱۲۵ میلیارد تومان، ، در سال96 به میزان ۱۲۱ میلیارد تومان و از ابتدای سال ۹۷ تاکنون مبلغ ۱۱۷ میلیارد تومان تسهیلات بانکی از محل رونق تولید و سایر منابع بانکی به واحدهای تولیدی استان پرداخت شده است.

الماسی با اشاره به اینکه واحدی که توجیه اقتصادی و امکان فعالیت داشته باشد و قبلا تعطیل شده باشد قطعا به چرخه تولید بازگشته است کما اینکه تا به حال واحد های مهم استان که غیر فعال و یا نیمه فعال بودند با حمایت سازمانبه چرخه تولید بازگشته اند و با قاطعیت اعلام می کنیم هر واحدی که توجیه اقتصادی داشته باشد و به دلیل مشکلات تعطیل است با حمایت های سازمان و مجموعه دستگاه های متولی به چرخه تولید باز خواهد گشت.

وی در ادامه یادآور شد یکی از روشهای پایش وضعیت تولید واحدها رصد برق مصرفی آنها می­باشد که در این مدت تعامل خوبی با شرکت توزیع برق استان داشتیم. طبق مستندات موجود از روی شناسه قبض برق مصرفی واحدهای تولیدی مشخص شد که میزان برق مصرفی شش ماهه اول سال ۹۷ نسبت به شش ماهه اول سال ۹۶ حدود ۲۰ درصد رشد داشته است که این مطلب نشان از افزایش تولید واحدها و رشد صنعت استان است.

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یادآور شد: یکی دیگر از اقدامات مثبت سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در این حوزه تاسیس کلینیک صنعت و سرمایه گذاری استان جهت عارضه یابی واحدهای تولیدی و بهبود و رونق تولید در آنهاست که هم اکنون فعال و با همکاری اساتید دانشگاه و بخش خصوصی در حال بازدید، ارزیابی، عارضه یابی و ارائه راهکار برای رونق آنهاست.

شفاف سازی در حوزه معادن

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت: از جمله مسائل مهم در حوزه معدن، نحوه واگذاری معادن می باشد که از سال 92 به بعد این واگذاری­ها صرفا از دو طریق امکان پذیر شد: 1- از طریق درخواست متقاضی و ثبت محدوده صورت می گیرد. که از ابتدا با درخواست متقاضی برای نوع ماده معدنی کلیه فرآیندهای اداری انجام و درصورت عدم تداخل با سایر محدوده ها و معارضین دستگاهی مانند محیط زیست و میراث فرهنگی و منابع طبیعی واگذاری صورت می گیرد.2- از طریق فرآیند مزایده که محدوده هایی که بنا به دلایلی از جمله عدم توانایی دارنده قبلی محدوده و ... از طریق فرآیند مزایده عمومی واگذار می شود. سایر شرایط از جمله ترک تشریفات و ... از سال 92 به بعد ممنوع شده است لذا واگذاری صرفا از طریق دو مورد فوق صورت می گیرد.

مهدی مرادی خاطر نشان ساخت: مسئله بعدی شفاف سازی در حوزه معادن بود که در ابتدا کلیه آمار معادن به دستگاههای مرتبط ارائه و پس از آن با دستور رئیس سازمان از سال 93 به بعد کلیه آمار معادن از پروانه اکتشاف تا گواهی کشف و پروانه بهر ه برداری با ذکر دارنده پروانه، محل وقوع، نوع ماده معدنی اعم از فعال و غیر فعال و ... در سایت سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان درج و ماهانه به روز می شود. نکته مهم در این نوع شفاف سازی چاپ کلیه پروانه در هفته نامه محلی بود که در سال 94 کلیه معادن در معرض دید عموم قرار گرفت.

وی افزود: اقدام مهم دیگر در حوزه معادن، ساماندهی معادن بود که در طرح ملی، استان کردستان به درستی 85 محدوده معدنی که از سالیان گذشته مشکلاتی در استخراج و درج محدوده ها داشتند را مرتفع و پس از تایید شورایعالی معادن اصلاح و اکنون موردی نیست که از این لحاظ مشکلی داشته باشد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت: در راستای جلوگیری از سوء استفاده از رانت اطلاعاتی و شفاف سازی در مورخ 16/12/1393 سامانه کاداستر معادن راه اندازی و ورود متقاضی به سازمان صنعت، معدن به حداقل ممکن رسیده و هر متقاضی از اقصی نقاط کشور و جهان از طریق همین سامانه می توانند اقدام به ثبت محدوده معدنی نمایند.

مرادی با اشاره به بحث اکتشافات در حوزه معادن استان گفت:جهت استفاده از دانش و فن آوری شرکتهای دارای صلاحیت فنی و مالی در زمینه معادن و همچنین جلوگیری از ورود بهره برداران خرد و کوچک به حوزه معادن جهت اکتشاف کانسارهای فلزی پنهان، 4 پهنه اکتشافی به مساحت حدود 12 هزار و 500 کیلومتر مربع از استان کردستان در قالب 4 پهنه بلوکه و به سازمان های توسعه ای کشور از جمله سازمان زمین شناسی و ایمیدرو واگذار گردیدند.

  1. در پهنه سقز به مساحت سه هزار و 900 کیلومتر مربع 14 هزار و 100 کیلومتر خطی پرواز ژئوفیزیک هوایی در سقز توسط سازمان زمین شناسی کشور انجام و نتیجه آن معرفی 8 محدوده امیدبخش طلا و سنگ اهن بود که اکنون در مرحله اکتشافات تکیملی می باشد که امید است ذخایر ارزشمندی به ذخیره طلای استان و کشور افزوده گردد.
  2. پهنه بیجار به مساحت یک هزار و 120 کیلومتر مربع به ایمیدرو واگذار گردید که ماحصل اکتشاف معرفی 6 محدوده امید بخشطلا و سنگ اهن بود که با صدور پروانه اکتشاف اکنون در مرحله اکتشافات تفصیلی می باشند.
  3. محدوده پهنه قروه با مساحت 3 هزار و 900 کیلومتر مربع به ایمدرو واگذار که پس از پرواز ژئوفیزیک هوایی در حال ارائه نتایج اکتشافی می باشند که امید است در منطقه مشابه طلای ساریگونی شاهد معرفی ذخیره دیگری باشیم.
  4. پهنه دیواندره به مساحت 4 هزار و 100 کیلومتر مربع به ایمیدرو واگذار که در حال انجام مقدمات پرواز می باشیم.

وی عنوان کرد: اکنون 11 درصد ذخایر طلای کشور در استان قطعیت دارد و پس از تایید اکتشاف تکمیلی معدن ساریگونی که در وزارت صمت در دست اقدام می باشد به زودی حدود 30درصد طلای کشور دراستان وجود خواهد داشت. امید است با تکمیل اکتشافات حاصل از پهنه های اکتشافی در استان مقدار ذخایر بیش از این باشد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در حوزه فرآوری مواد معدنی خاطر نشان ساخت: جهت پرهیز از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده و اشتغال پایدار، فرآوری مواد معدنی در دستور کار این سازمان از سال 93 به بعد قرار گرفت. که از آن جمله می توان به: طلای ساریگونی در سال 93 با پیشرفت صفر تا 10 درصدی در مهر 94 آماده اسید پاشی و شروع فرایند فرآوری گردید که در بهمن سال 94 افتتاح رسمی گردید و اکنون با تولید بیش از 50 درصد طلای کشور در سال و اشتغال زایی 820 نفری سهم عمده ای در ارزش افزوده و تولید ثروت در کشور دارد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان خاطر نشان ساخت: از سال ۹۱ سه معدن طلا در شهرستان سقز از طریق مزایده عمومی به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد. که به دلیل برخی مشکلات، اقدامات اولیه در راستای فرآوری با تاخیر صورت گرفت که با پیگیری های سازمان صمت کردستان پروانه بهره برداری معدن قلقله صادر و اکنون بیش از 300 هزار تن ماده معدنی و باطله استخراج و دپو شده است. که شرکت دارنده پروانه با شرکت های مشاور فرآوری کارخانه استحصال طلا عقد قرارداد نموده و پس از اخذ جوابیه امور آب و محیط زیست که در حال پیگیری است احداث کارخانه فرآوری تولید طلا شروع خواهد شد. در همین منطقه محدوده های امیدبخش دیگری از طلا و همچنین ۱۰ محدوده امیدبخش حاصل از ژئوفیزیک هوای توسط سازمان زمین شناسی کشور در پهنه اکتشافی سقز شناسائی شده است که با تکمیل اکتشافات که هم اکنون در دست اقدام است، معادن طلای دیگر به معادن استان و کشور افزوده خواهد شد.

مرادی گفت: در راستای پرهیز از خام فروشی و تولید ارزش افزوده معادن، ایجاد زنجیره ۲ میلیون تنی فولاد کردستان در سفر مقام عالی وزارت در سال 93 به تصویب رسید و بنا شد ۲.۵ میلیون کنسانتره ۲.۵ میلیون تن گندله، ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی، و ۱.۵ میلیون تن فولاد در استان تولید شود. که اکنون حلقه اول این زنجیره با تولید ۱.۳ میلیون تن کنسانتره در حال بهره برداری است در حالی که اکنون حتی یک گرم سنگ آهن خام از استان خارج نمی شود. که انشالله با ایجاد سایر حلقه های تولید فولاد شاهد ارزش افزوده بیشتر،تولید ثروت و اشتغال در استان خواهیم بود.

وی یادآور شد: به دلیل وجود معادن غنی باریت در استان، ایجاد تولید پودر میکرونیزه در دستور کار این سازمان قرار گرفته که اکنون با تملک زمین و انجام امورات اداری در حال ایجاد واحد فرآوری مزکور می باشیم.

معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان افزود: به دلیل وجود ذخایر ارزشمند سیلیس در سقز، تولید بتن سبکaacو پودر سیلیس در برنامه این سازمان قرار داشته و اکنون بهره بردار با تملک زمین و عقد قرار داد با شرکت خارجی، در حال راه اندازی واحد فرآوری می باشد.

مرادی عنوان کرد: جهت اشتغالزائی و استفاده بهینه از مواد معدنی، کارگاه های کوچکِ تولیدِ مصنوعات سنگی از سنگ لاشه های مرمر با حمایت این سازمان ایجاد و با در اختیار قرار دادن سنگ یارانه ای حدود ۳۰ کارگاه با اشتغالزائی بیش از ۲۰۰ نفر در حال فعالیت می باشند.

وی اظهار کرد: درخصوص پوکه های معدنی و فلدسپات جوازهای معدنی صادر و فرآوری این مواد در دستور کار قرار دارد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان عنوان کرد: درخصوص میزان استخراج ماده معدنی طلا، علی الخصوص طلای ساریگونی این نکته حائز اهمیت است که در هر زمان و در سالهای آتی با دپومتری و نقشه برداری از ماده معدنی استخراج شده می­توان عیار ماده معدنی طلا را براحتی تعیین کرد. زیرا طلا برخلاف سایر مواد معدنی از معدن خارج نمی­شود.

مرادی با اشاره به زیرساخت معادن گفت: از محل پرداخت حقوق دولتی و سایر اعتبارات وزارت صمت، از سال ۹۲ زیر ساخت معادن مانند جاده دسترسی، در دستور کار این سازمان قرار گرفت. برای مثال در محور باریت ابدالصمدی مریوان در سال ۹۴ با تامین اعتبار از وزارت صمت، آسفالتِ ۱۹ کیلومتر جاده منتهی به معدن آغاز و اکنون بیش از ۶۰ درصد آن به انجام رسیده است.

محور احمد آباد باش معادن پوکه قروه به طول ۱۷.۵ کیلومتر با تامین اعتبار لازم، اکنون بیش از ۵۰ درصد پیشرفت داشته است.

محور شانوره قروه به طول ۳ کیلومتر و با تامین اعتبار آن در دستور کار قرار گرفته است.

آسفالت محورهای یاسوکند بیجار، میرده سقز، شاهینی کامیاران، اوریه قروه و کمربندی قزلجه کند هم جهت تامین اعتبار در وزارت متبوع در دست اقدام می باشد.

وی به موضوع حقوقات دولتی گریزی زد و افزود: سالیانه و بر اساس ابلاغ وزارت صمت از معادن دارای پروانه بهره برداری، حقوق دولتی دریافت می گردد. در سال ۹۱ حدود ۴.۲ در سال ۹۲ حدود ۴.۵ ، در سال ۹۳ حدود ۱۵.۵، در سال ۹۴ حدود ۶.۹، در سال ۹۵ حدود ۱۳.۸، در سال ۹۶ حدود ۴۰.۱ میلیارد تومان از معادن اخذ شده است. این درحالی است استان کردستان در سال 96 به لحاظ رشد دریافت حقوقات دولتی در کشور رتبه اول را به خود اختصاص داده است. در سال ۹۷ تاکنون بیش از ۲۵ میلیارد تومان حقوقات دولتی اخذ شده که تا پایان سال به این میزان به بیش از ۴۰ میلیارد تومان می رسد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان موضوع نظارت بر امور معادن را یکی از کارهای دارای اهمیت برای حوزه کاری خود قلمداد کرد و گفت: جهت کنترل و نظارت بر میزان استخراج مواد معدنی، معادن در استان کردستان این سازمان به طرق مختلف اقدام می نماید که از آن جمله می توان به:

  1. از طریق بازدید های روزانه ، ماهانه و سالانه معادن
  2. از طریق بررسی گزارشات مسئولین فنی
  3. از طریق کنترل بارنامه های صادره
  4. از طریق کنترل نقشه برداری معادن در حال بهره برداری
  5. از طریق کنترل مصرف مواد ناریه و ...

اشاره کرد.

مرادی تاکید کرد: پس از بازدید رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان از معادن "استان مرکزی" بحث مانیتورینگ معادن و اصلاح بارنامه های امور معادن در دستور کار قرار گرفت. به طوری که سه مورد از معادن مهم استان به دوربین های مدار بسته مجهز گردیده و فعالیت این معادن توسط سازمان صمت استان کنترل می شود. در همین راستا کلیه بارنامه های سابق ابطال و بارنامه های جدید با سازوکار جدید صادر گردید.

وی یادآور شد: در 94 و 95 از معادن مهم استان نقشه برداری صورت گرفت و میزان استخراج مواد معدنی 10 مورد از معادن مهم استان مورد بررسی و محاسبه قرار گرفت. و در آذر ماه سال ۹۷ نیزنقشه برداری از ۱۱ فقره دیگر از معادن مهم است ان صورت گرفته که بدینوسیله میزان استخراج ماده معدنی کنترل و نظارت می شود .

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان خاطر نشان ساخت: این سازمان از هیچگونه حمایتی از معدنداران استان در راستای بهره­برداری قانونی و صحیح از معادن، فرآوری و پرهیز از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده و ایجاد اشتغال دریغ نکرده و نخواهد کرد.

کد خبر 104485

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha