این روزنامه نگار باسابقه در گفتگو با خبرنگار کردپرس گفت: مخاطبان برای اطلاع از چند و چون یک رویداد دیگر لازم نیست منتظر چاپ یک نشریه باشند چون در هر لحظه ای که بخواهند تنها با یک کلیک و با مراجعه به رسانه های الکترونیکی اطلاعات مورد نیازشان را دریافت می کنند.
محمد جمشیدی در خصوص انگیزه اش برای چاپ این کتاب که در 167صفحه با قطع رقعی منتشر شده، اظهار کرد: با ظهور فضای مجازی و اطلاع رسانی آنلاین رغیبی سرسخت برای نشریات پدید آمده است. این مسأله سؤالات زیادی را به وجود می آورد. مثل رابطهی رسانه های دیجیتال و مکتوب به چه شکلی خواهد بود؟ آیا با ظهور این رقبا باید شاهد مرگ مطبوعات باشیم؟ روزنامه ها و به طور کلی مطبوعات در این شرایط چگونه می توانند مخاطب خودشان را حفظ کنند و نیازهای آنها را برآورده کنند؟ آیا رابطهی این حوزه تعاملی خواهد بود یا تقابلی؟ پاسخگویی به این سؤالات انگیزهی اصلی من برای نوشتن این کتاب شد.
وی با اشاره به اینکه با ظهور فضای دیجیتال اطلاع رسانی، اصل ماجرا که همان بحث اطلاع رسانی و خبر است تغییری نکرده و تنها تغییر در قالب رسانه ای ایجاد شده و این تغییر کاملاً طبیعی است، عنوان کرد: در واقع تنها رژیم رسانه ای مخاطبان تغییر کرده است به همین دلیل می طلبد که یک رابطهی معقول و منطقی میان رسانهی مکتوب و دیجیتال برقرار شود تا رسانه های مکتوب جایگاه خودشان را از دست ندهند.
جمشیدی، اهمیت و وظایف خبر، اخلاق خبرنگاری، روزنامه نگاری تحقیقی، روزنامه نگاری سایبر، مزایا و امکانات رسانه های الکترونیک و همچنین کاستی های آن، اثر رسانه های الکترونیک بر رسانه های مکتوب و مقایسهی این دو حوزه را از موضوعاتی دانست که در کتاب« جبر تکنولوژی بر رسانه» به آن پرداخته شده است.
وی افزود: دربارهی علل کاهش تیراژ نشریات و دلایل ماندگاری مطبوعات چاپی در مقابل رسانه های دیجیتال نیز مباحثی مطرح شده است.
جمشیدی در خصوص علت کاهش تیراژ نشریات در سال های اخیر گفت: علاوه بر تأثیر عوامل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، مشکلاتی مانند کندی فرآیند چاپ و توزیع روزنامه ها، مشکل مردم برای دسترسی به آنها، کاهش انگیزهی مطالعه در جامعه، گرایش مردم به استفاده از رسانه های دیجیتال و گرایش به شبکه های مجازی پیام رسان به علت دسترسی آسان به این فضا و سرعت انتقال اخبار در آن، محدودیت در انتشار مطالب و گاهی خودسانسوری در مطبوعات و از طرفی آزادی عمل در رسانه های دیجیتال و همچنین کمتر دیده شدن مشکلات مردم در نشریات کاغذی، از دلایل کاهش شمارگان نشریات می باشد.
وی با بیان اینکه در فصلی از کتاب به دلایل ماندگاری مطبوعات چاپی در مقابل رسانه های دیجیتال اشاره شده است، اظهار کرد: این بسیار نکتهی مهمی است که چه دلایلی باعث شده هنوز با وجود این همه منبع اطلاع رسانی دیجیتال، مطبوعات دوام آورده اند و طرفداران خودشان را دارند!
وی افزود: یکی از دلایل این ماندگاری، بحث ثبات خبری در رسانهی مکتوب است زیرا امکان حذف خبر در آنها پس از چاپ وجود ندارد. سندیت و اعتبار نشریات و برخورداری از یک نظم و صفحه بندی و دسته بندی مطالب که مخاطب را سرگردان نمی کند، از علت های این ماندگاری هستند البته نمی توان دلایلی مانند وجود اخلاق رسانه ای در رسانه های مکتوب به دلیل وجود قوانین و نظارت ها، امکان آرشیوسازی، نوستالوژی لمس کردن و به دست گرفتن روزنامه های کاغذی را در دوام مطبوعات نادیده گرفت.
جمشیدی بیان کرد: نمی توان فراموش کرد که روزنامهی مکتوب را هرجایی می توان مطالعه کرد و نیاز به امکاناتی مانند اینترنت ندارد و موجب آزار چشم نیز نمی شود.
نظر شما